kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ne IMF ne AB, çıpamız Türkiye

Başbakan Erdoğan, AB ve IMF çıpalarının önemli olduğuna ilişkin değerlendirmelere "Çıpa artık Türkiye'nin çıpası" diyerek yanıt verdi..
Başbakan Tayyip Erdoğan, AB ve IMF çıpasının Türkiye ekonomisi için önemine vurgu yapılınca "Artık Türkiye çıpası var" diyerek iç ve dış piyasalara mesaj yolladı. Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına ilişkin polemiğe son noktayı koyan Erdoğan, "Kanunsa kanun, çıkartırız. Kimseye danışmaya ihtiyaç yok" dedi. "Dışa bağımlı ürünlerde zam yapılması gerekiyorsa yaparız" diyen Erdoğan, arazi büyüklüğüne göre verilen doğrudan gelir desteğinin kalkacağını sadece ürüne destek verileceğini açıkladı. 60. Hükümet'in, 2008-2012 dönemini kapsayan Eylem Planı'nı bir basın toplantısı ile anlatan Erdoğan, temel hedefin "sosyal restorasyonu" sağlamak olduğunu söyledi. Başbakan, şu mesajları verdi:

SOSYAL RESTORASYON REÇETESİ: Hükümet'in yeni dönemdeki temel hedefi sosyal restorasyon. Bu dönem, siyasi ve ekonomik istikrarını sağlam zemine oturtan, Türkiye'nin sosyal istikrarını da pekiştirileceği bir dönem olacak. Sosyal yaralarımızı geçici olarak saracak pansuman tedavisinden değil, kalıcı olarak iyileştirmekten söz ediyorum.

ÇIPA ARTIK TÜRKİYE ÇIPASI: Türkiye, IMF ile ilişkilerde belirleyici konuma geldi. Türkiye, IMF ile ilişkilerde, siyasi geleceğine tesiri olacak asla bir pazarlık yapmadı. Bu konuda ayakları üzerinde duran bir iktidar işbaşında. İktidar olduğumuzda IMF'ye borcumuz 23.5 milyar dolardı, şu an 7.5 milyar dolar. İlişkilerin bundan sonraki seyri konusunda nisanı bekleyelim. Önümüzdeki 4 ayı görelim ona göre adımımızı atalım. Stand-by imzalamak kıyamet değil. "Stand-by yapılmadı, yatırımlar duracak" diye bir şey yok. Önemli olan stand-by'ın içinin nasıl doldurulduğu. (Erdoğan, AB ve IMF çıpasının önemi hatırlatılınca) "Şimdiki çıpa Türkiye çıpası" dedi.

GEREKİRSE ZAM YAPARIZ: Dışa bağımlı ürünlerde zam yapılması gerekiyorsa zam yaparız. Elektriğe 5 yıl zam yapmadık. Bağımlı olduğumuz ürünlere artış geliyorsa zammı halkla paylaşıyoruz. Petrolün varil fiyatı 22 dolardan 100 dolara geldi. 100 doları aşarsa hedefler değişebilir. Bunu nereden ödeyeceğiz? Bunu devlet olarak 40-50 milyonla paylaşırsak altından kalkarız. Biz dertliyiz. Çünkü biz evliyiz, onlara (muhalefet partileri) bekar. Hala evlenemediler. Ama millet galiba bunları evlendirmeyecek.

BAKANIMI KIRAMAM: SSK prim yükünün aşağı çekilmesi konusunda ilgili bakanlar açıklama yaptı. Bu konuda bakanımı kıramam. SSK primlerindeki (5 puanlık) indirim bu yıl içinde gerçekleşecek. 2008 yılında indirilecek. İstihdam artırıcı planlar devreye sokulacak.