kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dr. Metin Okucu

Hepatit nasıl bir hastalıktır?

Dr. Metin Okucu
Bir yakınım hepatit oldu ve çok ağır geçirdi. Hastalığı nasıl almış olabilir? Kolay bulaşır mı? Cengiz K. Edirne.

* Hepatit nedir?: Karaciğerin iltihabına hepatit denir. Bu iltihaba virüsler, alkol, bazı ilaçlar, kimyevi maddeler veya çevresel zehirli maddeler neden olabilir. Bazen vücudumuz başka bir dış neden olmadan da, kendi kendine karaciğer iltihabı yaratabilir. Hepatitler, akut ve kronik diye ikiye ayrılır. Akut olanlar yavaş veya hızla başlar, genellikle iki aydan kısa sürer, kalıcı karaciğer hasarı azdır ve ender olarak ölümle sonuçlanır. Kronik olanlar ise uzun yıllar devam eder ancak siroz, kanser veya ölümle de sonuçlanabilir.

9 ÇEŞİT VİRÜSÜ VARDIR

* Hepatit virüsleri: Halk arasında sarılık olarak geçen hepatitler genellikle virüslerin yaptıklarıdır. Bilinen 9 çeşit hepatit virüsü vardır ancak, bazı nedeni bilinmeyen iltihaplara da henüz tanınmayan virüslerin sebep olduğu düşünülmektedir. En çok bilinen virüsler Hepatit A, B, C ve E'dir.

* Belirtiler nelerdir?: Hepatitler çok yaygın bir sağlık sorunudur. Herkesin birkaç hepatit hastası tanıdığı vardır. En sık görülen ve en tipik belirti sarılık olduğundan, halk arasında adını da buradan alır. Diğer belirtiler, yorgunluk, karın ağrısı, koyu renkli idrar, iştahsızlık ve bulantıdır. Ancak kronik hepatit hastalarının veya taşıyıcıların genellikle hiç bir şikayetleri yoktur. Bu konu, bulaşıcılık ve korunma yolları yönünden önem taşır.

* Hepatit olduğunuzu veya virüs taşıdığınızı nasıl öğrenebilirsiniz?: Kan tetkikleri sayesinde hasta, taşıyıcı veya virüse karşı korunmalı olduğunuz kolayca anlaşılır. Hepatitden korunmak mümkündür. Bazı türleri için aşılar vardır ve hastalığın tedavisinde de önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.