kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Başkan Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediyesi'nin Merter'deki Trafik Kontrol Merkezi'nde yaptığı toplantıyla "Cep Trafik Projesi" ni tanıttı.

Trafiğe cepten çözüm

Serdar CANIPEK SABAH
İstanbullular bundan böyle trafikle ilgili bilgileri cep telefonlarından elde edebilecek. Vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi'nin geliştirdiği sistemle yol durumunu mesajla öğrenip trafikte daha az zaman kaybedecek..
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve İstanbul trafiğinin cep telefonundan görüntülenmesini sağlayan "Cep Trafik Projesi"nin tanıtımı dün Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından Büyükşehir Belediyesi'nin Merter'deki binasında yapıldı.

DÜNYADA İLK KEZ
Tanıtım toplantısında, dışa bağımlı olmadan belediye personelince yazılımı geliştirilen ve dünyada ilk kez İstanbul'da uygulanan bir proje olduğunu söyleyen Kadir Topbaş, "Trafik" ya da "İBBCepTrafik" yazılarak, 1530 kısa numarasına gönderilmesiyle İstanbul trafiğine ait tüm bilgilerin cep telefonuna geleceğini kaydetti. Bu projeyle İstanbulluların en uygun güzergâh ve trafiğe çıkış saatlerini belirleyerek daha az vakit kaybedeceklerini söyleyen Başkan Kadir Topbaş, "Bu projenin, İstanbul'un en büyük sorunu olan trafikte fayda-maliyet oranı en yüksek proje olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. Hizmetin Turkcell aracılığıyla abonelere ulaştırıldığını da söyleyen ve tanıtımı Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener'le birlikte yapan Topbaş, bu sistemle 175 trafik kamerası görüntülerine, sensörlerle elde edilen yollardaki anlık hızlara, seyahat edilecek iki nokta arasındaki seyahat süresi ve güzergah bilgilerine sahip olacaklarını ifade etti.

3 AY ÜCRETSİZ HİZMET
Test yayını dün uygulamaya giren projeden faydalanmak isteyen vatandaşlara bedeli 5 YTL. Kontörlü hatlarda da hizmet bedeli 40 kontör. Tam olarak Mart ayında faaliyete geçecek sisteme abone olan İstanbullulara, ilk üç ay ücretsiz hizmet verilecek. Üç aydan sonra abonelik bedeli aylık 5 YTL olacak. Bu bedelin yüzde 25'ini belediye alacak.