kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

Gecekondu yıkmak o kadar da zor değil!

Küçükçekmece Belediye Başkanı, Ayazma denilen bölgede tam 1350 gecekonduyu yıktıklarını söyleyince nasıl sevindim anlatamam.
Nedense, gecekonduların yıkılmasının çok zor, hani şu anlatılan 'kentsel dönüşüm' ün mümkün olamayacağını düşünürdüm hep.
Ne de olsa, başkasının ya da devletin arazisine sanki kendi malıymış gibi birbirinden çirkin apartmanlar konduruverenler, bir gün gelip de yıkılması gerektiğinde bu konduları canları pahasına koruyacak derdim hep. Ama tabii çözümler, halka rağmen değil halkla birlikte üretilildiğinde sonuç pek de düşündüğümüz gibi olmuyormuş.
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Mahmutbey Gişeleri'nin hemen sağ tarafındaki 800 gecekonduyu yıkmış. Tabii kimse açıkta değil. Olayın sosyal boyutu göz ardı edilmemiş ve yeşil alanları, sosyal tesisleri çok iyi planlanmış binlerce yeni sosyal konutlara taşınan gecekondu halkı da çok ucuz meblağlara modern daire sahibi oluvermiş. Üstelik evden eve nakliye ücreti de halka ödettirilmemiş.
Kentsel dönüşüm kuşkusuz sadece o çirkin yapıları ortadan kaldırmıyor. Ayrıca İstanbul'u bekleyen depremde yüzbinlerce insanın hayatta kalmasını da garantiliyor. Ama tabii bu dönüşüm yapılması gereken tüm bölgelerde yapılabilirse.
Düşünebiliyor musunuz, yaklaşık 800 bin kişinin yaşadığı Küçükçekmece'deki konutların yüzde 80'i kaçakmış . İstanbul'un genelinde ise kaçak yapıların oranının yüzde 60'ın üzerinde olduğu söyleniyor.
Küçükçekmece'de başarılan kentsel dönüşüm umarım tüm İstanbul'a örnek olur. Çünkü burada önemli olan bir konu da hız. Yeniay biraz kötümser bir tablo da çizdi bize. Dediğine bakılırsa, bu yöntemle ve bu projelerle İstanbul'daki dönüşüm ancak 500 yılda tamamlanabilir.
Peki ne yapmalı? Yeniay özel sektörün devreye girmesini, devletin İstanbul'daki kentsel dönüşüm projesini ulusal güvenlik kapsamına almasını istiyor. Çünkü bu işin şakası yok.
İstanbul'daki binaların büyük bir kısmının olası bir depreme dayanaklı olmadığı herkesin malumu. Yani böylesi bir deprem çürük binalarıyla İstanbul'u yakalarsa, vereceği tahribat terörden de yaşadığımızı sandığımız ekonomik krizlerden de beter olacak. Küçükçekmece Belediye Başkanı Yeniay, uyarısını yüksek sesle yaparak, Ankara'yı da harekete geçirmek istiyor. Umarım sesi duyuluyordur.