kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cezaevinden meclise girenler

Yeni Haber
Tutuklu bulunduğu Gebze Cezaevi'nden dün mazbatasını alarak tahliye olan bağımsız milletvekili Sebahat Tuncel ile birlikte iki kişi cezaevlerinden Meclis vizesi aldı.

Çok partili hayata geçilen 1946'dan bu yana tutuklu bulundukları cezaevinden sadece iki kişi Meclis'e gidebildi. Mazbatasını alarak Gebze M Tipi Cezaevinden tahliye olan Sebahat Tuncel'den önce Osman Bölükbaşı da cezaevinden TBMM'ye girmişti.

Osman Bölükbaşı, 21 Temmuz 1946'da yapılan genel milletvekili seçimlerinde Demokrat Parti'nin Yozgat adayı oldu. Bölükbaşı, 90 bin oy almasına rağmen seçimi kaybetti. Hükümetin manevi şahsiyetine hakaretten dolayı tutuklanarak Sorgun Cezaevi'ne konuldu. İki hafta sonra tahliye oldu. 1949 yılında devrin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye suikast planladığı iddiasıyla Millet Partisi kurucusu Osman Bölükbaşı, bir süre Ulucanlar Cezaevi'nde yattı. Bir hafta sonra iddiaların asılsız olduğu ortaya çıkınca beraat etti. 1950'de Millet Partisi'nden Kırşehir milletvekili seçildi. Kırşehir'in il olmasıyla ilgili kanun teklifi Meclis'te görüşülürken TBMM kürsüsünde yaptığı konuşmada yine hükümetin manevi şahsiyetine hakaret ettiği gerekçesiyle dokunulmazlığı kaldırıldı ve yargılanarak 2 Temmuz 1957'de Ulucanlar Cezaevine kondu. Bölükbaşı 158 gün hapis yattı. 1957 yılında cezaevindeyken Kırşehir'den yeniden milletvekili seçilen Osman Bölükbaşı, Meclis açıldıktan bir ay sonra tahliye edildi. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden "memurat haklarından mahrum" olmak kaydıyla 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Bölükbaşı, dosyası Yargıtay'dayken 27 Mayıs 1960 ihtilali sonucu davası düştü.

AHMET TÜRK SEÇİMLERDEN ÖNCE CEZAEVİNDEN ÇIKTI

Ahmet Türk, sanılanın aksine cezaevinden Meclis'e gidenler arasında yer almıyor. Türk, 1987 seçimlerinden önce cezaevinden çıktı. Ahmet Türk, 1981 ve 1986 yıllarında iki ayrı kez Diyarbakır Cezaevi'ne girdi. 1987'de cezaevindeyken SHP adayı olarak seçimlere giren Türk, seçim kampanyasının son döneminde cezaevinden çıkmıştı. Ancak Paris'teki Kürt konferansına katıldığı için 1989'da SHP'den ihraç edildi. Bu kez 1991'de Meclis'e SHP-HEP koalisyonuyla girdi.

Mardin milletvekili Nurettin Yılmaz ise Ahmet Türk gibi seçimlerin yapılmasından kısa süre önce cezaevinden çıkıp Meclis'e girenler arasında.

(ANKA)