kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

CHP'de MYK üyelerinden toplu istifa

Yeni Haber
CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin istifalarını, Genel Başkan Deniz Baykal'a sunduğunu açıkladı.

Erdem, Parti Genel Merkezi'nde MYK toplantısı devam ederken yaptığı açıklamada, MYK toplantısında, seçim sonuçlarının kapsamlı olarak ele alınarak değerlendirildiğini belirtti.

Toplantıda, MYK üyelerinin tamamının istifalarını Genel Başkan Deniz Baykal'a sunduklarını kaydeden Erdem, Baykal'ın bu aşamada üyelerin görevlerine devam etmelerinin daha uygun olduğunu ifade ettiğini söyledi. Erdem, Parti Meclisi'nin 2 Ağustos'da toplanmasına karar verildiğini de kaydetti.

Erdem, 22 Temmuz Milletvekili Genel seçimlerinin sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla 2 komisyon oluşturulduğunu bildirdi. CHP Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) Parti Genel Merkezi'ndeki toplantısına verilen arada gazetecilere açıklama yapan Erdem, MYK'nın 22 Temmuz seçimlerinin ardından gerçekleştirilen ilk kez toplantısında seçim sonuçlarının ele alındığını belirtti. MYK üyelerinin, toplantıda, seçim bölgelerinde karşılaştıkları sorunları, seçimin ortaya çıkardığı sonuçları, değerlendirmelerini, önerilerini ve eleştirilerini ortaya koyduklarını ifade eden Erdem, ''Bu çalışmaların belirli bir aşamasında da seçim sonuçlarının daha sağlıklı ve doğru bir değerlendirmeye tabi tutulabilmesi için 2 komisyon kurulmasına karar verildi'' dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın daha önce kamuoyuna duyurduğu seçim sonuçlarının daha profesyonel ekipler tarafından incelenmesi yönündeki anlayışının MYK tarafından da uygun görüldüğünü kaydeden Erdem, komisyonlardan birinin seçim sonuçlarının tahlili ve bu seçimlerin hangi sosyolojik ve ekonomik faktörlerin ışığında gerçekleştirildiğini ele alacağını bildirdi. Erdem, ikinci komisyonun ise ortaya çıkan tablo karşısında CHP'nin yeniden yapılanma için örgütsel, siyasal, propaganda teknikleri ve parti içi eğitime yönelik çeşitli politikalarının değerlendirilmesine yönelik bir çalışma içinde olacağını anlattı.

MYK'nın bugünden başlayarak gelecek dönemdeki ilk seçimlere yönelik hazırlıkların hızlandırılması için bir karar aldığını da ifade eden Erdem, 22 Temmuz seçimlerinin değerlendirilmesi amacıyla Parti Meclisi'nin 2 Ağustos'da toplantıya çağrılmasına karar verildiğini duyurdu. Erdem, çeşitli bölgelerindeki seçim çevrelerinde inceleme yapmak ve genel merkeze rapor sunmak üzere heyetlerin oluşturulacağını da kaydetti.Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin tamamının CHP'de yönetimin yenilenmesine olanak sağlamak amacıyla istifalarını Genel Başkan Deniz Baykal'a sunduğunu söyleyen Erdem, ''Sayın Genel Başkanımız da MYK üyelerimize teşekkür ederek bu aşamada göreve devam etmelerinin uygun olduğunu ifade etti'' dedi.

SORULAR

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdem, bir gazetecinin olağanüstü kurultayın toplanıp toplanmayacağına ilişkin sorusu üzerine şunları kaydetti: ''Olağan kurultayımız için zaten süreç başlayacaktır. Olağan kurultay ayrı birşey öbürü ayrı birşey, ama ne yapılır, Genel Başkan bu istifalardan sonra neye karar verir onu bilemiyorum. Ama o doğrultuda bir çalışmayı Sayın Genel Başkanımızın yapacağını ve sonucu kamuoyuyla paylaşacağını zannediyorum. Çeşitli şekillerde kurultayımızın olağanüstü toplantıya çağrılması mümkündür. Bunlardan bir tanesi Genel Başkanın taktiridir. Şu anda çağırıp çağırmayacağını bilmiyorum ama MYK üyelerinin istifa etme kararlarını değerlendireceğini biliyorum. Genel Başkan bu aşamada arkadaşların görevlerine devam etmelerinin daha uygun olacağını ifade etti.''

Erdem, ''muhaliflerin tepkisi ve istifa çağrılarına'' yönelik soru üzerine de durumun hazin tarafının çağrı yapanların CHP ile ilgilerinin bulunmaması olduğunu kaydetti. Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Dün ekranlarda gördüğüm arkadaşların bir bölümü kendi istekleriyle CHP'den ayrılmış olanlardır. Sayın Hikmet Çetin, Sayın Mehmet Moğultay, Sayın Onur Kumbaracıbaşı, Sayın Celal Doğan parti üyesi değildir. Sayın Mustafa Sarıgül partimizden ihraç edilmiştir. Yani bu arkadaşlarımızın böyle bir şeyi söylemeye ne hakları var bunu bilemiyorum. Çünkü arkadaşlarımızın ideolojik konumlarıyla ilgili de çok fazla berraklık yok. Bu arkadaşlarımızın bir bölümü kısa süre önce Sayın Mesut Yılmaz'ın başkanlığında, onunla birlikte bir merkez partisi, bir sağ parti oluşturmak üzere yola çıkmışlardır. CHP'ye üye olmayan birinin, hele seçim öncesinde ne yaptıklarını bilmediğimiz, seçim öncesinde CHP'ye katkı verip vermediklerinden şüphe ettiğimiz, hatta bazı iddialara göre; CHP'ye oy verilmemesi yönünde kulis faaliyeti sürdürdüğünü bildiğimiz bu arkadaşlarımızın, CHP ile ilgili hiçbirşey söylemeye hakları yoktur.''

''Parti içi muhalefetin doğal olduğunu ve bunu saygı ile karışladıklarını'' belirten Erdem, bunların değerlendirileceğini, ancak parti üyesi olmayanların bir şey söylemelerini doğru bulmadıklarını kaydetti. Erdem, bu çabaların ''doğrudan CHP'yi tahrip etmek anlamına geleceği'' görüşünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin soru üzerine de Erdem, ''Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün adaylığının kendileri tarafından kabul görmeyeceğini'' kaydetti. Baykal ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleştiği iddia edilen gizli görüşmeye görüşmeye ilişkin soru üzerine Erdem, bunun MYK toplantısında konu olmadığını belirtti. Konuyla ilgili hiçbir bilgisi olmadığını da söyleyen Erdem, ''Böyle bir şey olsaydı Genel Başkan bizimle paylaşırdı'' dedi.