kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Yaş 40 idi 70 oldu... Oy 40 idi 20 oldu!

Hoş...
Bir zamanlar esas amaç "kamuoyunu aydınlatmak" olmasa da, sonra anide "yandan çarklı bağımsız gazetecilik" yapılsa da...
Seçim öncesi neredeyse tüm yorumcuları yanılmış (özeleştiri yapan da var, yapmayan da)...
Yıllarca Baykal' a yapışmış isimlerle şimdi onu sorgulamaya kalkmış gazeteler dahi kocaman "Neden kaybettiklerini hala anlamadılar!" diye manşet atmıyor mu?
"Atıyor" da, atanlar bizim dünyamızda hep terfi edip daima "Hacıyatmaz" olmuyor mu?
Ölürsün valla. Ölme ama.
Lakin nihayetinde doğru da söylüyorlar.
Hakikaten "hala anlamadılar"!
O gazetelerin o yorumlarıyla aynı dünyayı paylaşan Baykal hiç anlamadı.
Çünkü hala, "Merkez sağ çöktü de ondan" diyor.
Yani, CHP'nin (artı DSP) beşte birde kalmasının, cepheleştirdiği memlekette dahi sipere gömülmesinin, kum torbalarının altında ezilmesinin sebebi kendisi değil; ANAP, DYP, DP filan!
Çünküm belkim de AKP "merkez sol" dur!
Bunu söyleyen; "eski merkez sağ" ın emekli lideri, ama aktif suflörü Demirel' den telkin, taktik, tavsiye ve "Aman bırakma" diye gaz alan, solu ezmekle övünmüş kuvvetlere yanaşan bir "solcu"!
Bunu söyleyen; "Merkez sağ" dan oy alabilmek için "sağcıyla sağcı" olan, partiyi sık sık sağa açtığını ilan eden, özel kalemleri dışında da listeye "merkez sağcı" boca eden, türbanlı kızın okuma hakkına posta koyarken sosyetik reklamcısı marifetiyle afişlere "başörtülü teyze, abla" sıkıştıran bir "solcu"!
Bunu söyleyen; bugün bir sol, sosyal demokrat, sosyalist partinin kapsama alanındaki hiçbir demokratik, toplumsal, ekonomik, küresel, etnik, özgürlükçü, sivil meselede "Sol" dan konuşamayan, "milliyetçi sağ" ın sahasında "ulusal forma" giymeye çalışan sözde "Enternasyonal üyesi bir solcu"!
Bunu söyleyen; "merkez sağ", solun eski yahut potansiyel seçmeninden, gençlerden, mazlumlardan, mağdurlardan da oluşan 16 milyon oyluk bir "AKP ittifakı" nda büyürken, DP'yi, ANAP'ı hala "merkez sağ" zannetmesi yetmeyip kendini o kulvara atan bir "solcu"!
Bunu söyleyen; eski "anketçi, banketçi" sağ kolu seçim öncesindeki eğilimleri anlamaktan aciz; halkı aşağılayan "büyükelçi" sağ kolu ise komşusuna dahi selam vermeyen bir "solcu"!
Bunu söyleyen; Türkiye'nin en yaralı, en şiddetli, en sorunlu bölgesinde, Diyarbakır'da yüzde 1.9 oy alabilen bir "solcu"!
Bakın, 1977'den 2007'ye 30 yıl.
O gün doğan bugün oy kullandı.
Bir askeri darbe, bir müdahale, bir muhtıra, durmadan demokrasiye geçiş, yedi genel seçim, büyük depremler, ekonomik krizler, umutlu günler, bir dolu acı oldu.
Nüfus 40 milyondan 70'e vardı. Vitrinler zenginleşti ama yoksullar da çoğaldı.
1977, CHP'nin gelmiş geçmiş en "Sol gibi" haliyle eriştiği çok partili rejim zirvesiydi:
15 milyon 350 bin toplam oydan 6 milyon 136 bini; yüzde 41.4.
Şimdi bakalım "merkez sağ" mı çöktü, yoksa bu arkadaşların sağcıyla sağcı, solcuyla solcu olduğu, "Merkez medya" cığımın "Merkez sol" u mu?
1. 30 yılda toplam oy sayısı 19 milyon 660 bin, yani yüzde 128 artmış.
2. 30 yıl önce "Ecevit'li, Baykal'lı" CHP'nin oy sayısı 6 milyon 136 bin, oranı yüzde 41 idi; 30 yıl sonra "Ecevit'in DSP'si destekli Baykal CHP'si" nin oyu ancak 7 milyon 200 bine varabildi, oranı ise 20'den öteye gidemedi.
3. Oy kullananların sayısı 19 milyon 600 bin artarken, 30 yılda CHP'ye kalan sadece 1 milyon 68 bin oldu.
4. Nüfus neredeyse ikiye katlanırken, okuma yazma yüzde 100'e dayanırken, seçmen sayısı iki mislini de aşmışken, 30 yılda CHP oyları sadece yüzde 17 artabilmişti.
5. Tek büyük, hakiki çıkış ise, Allah'ın gecinden verdiği her fani gibi, Baykal' ın yaşında oldu: 40 idi, 70'i buldu. Bu yükselişi tüm kalbimle kutlarım.
Buna ister çökme, ister için için çürüme, ister "merkezden merkeze göçme" deyin. Doğru, memlekette "Sol" da kalmamıştır neredeyse, ama kendinize hiç "Sol" demeyin.
"Hâlâ anlamazlık" tan gelmeyin.
Yarın, "Bonus" olarak hakiki okur, vatandaş mesajları.
"Neden böyle" yi hala anlayamayanlar, mahallesine anlatamayanlar, kendi hiç anlamadığı halde, kesif bir pişkinlikle başkasını ahmaklıkla suçlayanlar için.