kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Borsa yüzde 0.18 düşüşle kapandı

Yeni Haber
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, 54.831,94 puandan kapandı.

Endeks ikinci seansta 461,51 puan artarak 54,831,94 puandan kapandı.
Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 0,85 değer kazandı.
İlk seanstaki 560,31 puanlık azalış dikkate alındığında, Borsa endeksi
günün tamamında 98,80 puan geriledi.

Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 0,18 oldu.

*SON DAKİKA VERİLERİNE CANLI BORSA'DAN ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

KUR VE FAİZDE DALGALI SEYİR

ABD'de düşük gelir grubuna yüksek faizle verilen subprime mortgage kredilerinin geri dönüşlerinde yaşanan sorunların ekonominin geneline yayılabileceği kaygılarının yeniden hakim olmasıyla kur ve faiz gün içinde dalgalı seyrederken, içeride de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili açıklamaları siyasi belirsizliğin biraz daha uzun sürebileceği beklentisini doğurdu.

Merkez Bankası'nın dün, bugünden geçerli olmak üzere günlük döviz alım miktarını agresif şekilde artırması ve yurtdışında da riskten kaçınma eğiliminin yeniden güçlenmesiyle sabah saatlerinde 1.25 düzeyinin üzerine çıkan dolar/YTL paritesi, yurtdışı piyasalardaki toparlanmanın da etkisiyle bankalararası piyasada 1.2450'nin altına indi.

Merkez Bankası'nın gösterge kurlarına göre, lira, dolar karşısında yüzde 0.43 gerilerken, euroya göre ise yüzde 0.04 değerlendi. Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.2415/1.2475 YTL, euro kurunu 1.7075/1.7157 YTL, pariteyi de 1.3753 olarak açıkladı. Buna göre yılbaşından bu yana liranın dolar karşısındaki değerlenmesi yüzde 13.22, euroya göre yüzde 8.43 oldu.

Bankalararası spot piyasanın kapanışında ise en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.2420/30 YTL seviyesindeydi. Bono tarafında da yüzde 17.26 ile dünkü kapanışının üzerinde açılan ve bankalararası spot piyasada da bu düzeyden 6 Mayıs 2009 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi, yarın valörlü işlemlerde yüzde 17.18'e geriledi.

Bir bankanın bono işlemcisi, "Gün içerisinde ABD borsasının vadeli işlemlerde yukarıda seyretmesi ve diğer borsaların da kayıplarının bir bölümünü geri alması ile sabah yükselen faiz yeniden dünkü kapanış seviyelerine geriledi. Şu anda bileşikte yüzde 17.15 seviyesine yakın seyrediyoruz. Yurtdışındaki hareketler önemini koruyor. Faizin yüzde 17'ye gerilemesi için yeni fon girişlerinin olması gerekiyor" dedi.

GÜL'ÜN AÇIKLAMALARININ ETKİSİ SINIRLI

Piyasalar, Gül'ün açıklamalarına fazla tepki vermedi. Gül, bugün düzenlediği basın toplantısında, "meydanların işaretini, milletin iradesini" görmezlikten gelemeyeceğini belirterek, cumhurbaşkanlığına aday "olamamasının" da söz konusu olmadığını söyledi. Gerekirse referanduma bile gidileceğini belirten Gül ayrıca, konuyla ilgili değerlendirmelerin yapılacağını da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin yakından izlendiğini belirten piyasa uzmanları, Gül'ün bugünkü açıklamalarıyla adaylığı konusunda açık kapı bırakmasının süreçle ilgili belirsizliği artıracağını ve piyasaların da gelişmelere göre tepki vereceğini ifade ettiler.

Bear Stearns analisti Tim Ash de araştırma notunda, diğer partilerin takınacağı tutumların netleşmesinin ardından Gül'ün adaylığına ordunun tepkisini bekliyor olabileceğini belirterek, "Piyasalar bu durumu hoş karşılamayabilir ve bu, hafta sonundaki seçimlerin yarattığı olumlu etkinin bir kısmını silebilir. Aynı zamanda cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar belirsizlik döneminin de uzamasına neden olabilir" dedi.

AJANSLAR