kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sezer'den 30 atama kararnamesine veto

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, hükümetin gönderdiği 30 kritik atama kararnamelerini veto etti. Sezer'in vetosu hükümeti şok etti..
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, hükümetin gönderdiği 30 kritik atama kararnamelerini, "Seçimle birlikte görev süreniz doldu" diyerek veto etti. Hükümete de, "Artık kararname göndermeyin" mesajı iletti. Sezer'in vetosu hükümeti şok etti. Kendi görev süresi de 16 Mayıs'ta dolan ancak yeni cumhurbaşkanı seçilemediği için Köşk'e vekalet eden Sezer'in veto ettiği kararnameler arasında, MGK Genel Sekreterliği'ne Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nun getirilmesinin yanı sıra, BDDK ve Tütün Kurulu üyeliği atamaları da bulunuyor.

KENDİSİ ATAMA YAPTI
Seçiminin hemen ertesinde Erdoğan, önceki gün Cumhurbaşkanı Sezer'i ziyaret ederek, "teamüller" uyarınca hükümetin istifasını sunmuş, Sezer de "yenisi kurulana kadar" görevine devam etmesini istemişti. Hükümete, "Yenisi kurulana kadar artık kararname göndermeyin, imzalamayacağım" mesajı ileten Sezer, "Tam terhis olurken süre uzadı. Kendimi terhis olamamış asker gibi hissediyorum" dediği bu süre içinde kendisi ise 4 önemli atama yaptı.

YEDİ AYDIR İSİM ARANIYOR
Son gün 15 üniversite rektörünün atama kararnamesini imzalayan Cumhurbaşkanı Sezer, daha sonra da Harran Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Sinop Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Şevket Büyükhatipoğlu, Yargıtay Başsavcı vekilliğine Kubilay Özkan, Anayasa Mahkemesi Üyeliğine de Zehra Ayla Pektaş'ı atadı. Sezer, bu süre içinde özellikle MGK Genel Sekreterliği için hükümetin hazırladığı bütün atama kararnameleri ile Dışişleri'nin 5 müsteşar yardımcısının kararnamesini veto etti. MGK Genel Sekreterliği için 7 aydır isim aranırken, Sezer, MGK için önerilen Varşova Büyükelçisi Ecvet Tezcan, Büyükelçiler Alev Kılıç, Sumru Noyan, Ünal Çeviköz, Tahsin Burcuoğlu, Oğuz Çelikkol'u istemedi. Bunun üzerine hükümet Feridun Sinirlioğlu'nun kararnamesini hazırlayarak Çankaya Köşkü'ne gönderdi. Geri çevrilen kararnameler arasında, batık bankacıların yargılandığı İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nden 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tayin edilen Mustafa Akın'ın BDDK üyeliği kararnamesi de bulunuyor. Hükümet, 22 Temmuz'da tüm üyelerinin görev süreleri dolan Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) için de, seçimden kısa süre önce hazırladığı kararnameyi Köşk'e göndermişti.