kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Abdullah Gül: Aceleye gerek yok

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Abdullah Gül: Aceleye gerek yok
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak "Milli iradenin gösterdiği istikamette hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kimse kimseye yasak koyamaz, aday olamam diye birşey söz konusu değildir. Hepimizin üzerine düşen halkın iradesine saygı göstermektir. Halkın iradesinin iyi şekilde tahlil etmeliyiz. Acelecilik içinde olmaya gerek yok" dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, seçim sonrası sürecin açık ve belli olduğunu, bazı görüşme ve değerlendirmeler yapılacağını söyleyerek, "Acelecilik içinde olmaya gerek yok, acele bir şekilde hareket etmek doğru değil" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Gül, seçim sonrası Türkiye'nin önünde bulunan sürecin açık ve belli olduğuna işaret ederek, bu sürecin "büyük bir olgunluk içinde ama milletin gösterdiği istikamette tecelli etmesi gerektiğini" söyledi.

Bakan Gül, bu süre içinde bütün siyasi partilerin kendi iç değerlendirmelerini yapacağını, herkesin önünde bir değerlendirme süreci
olduğunu ve bu sürede görüşmeler de yapılacağını kaydetti.


Gül, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, partisinin seçim zaferini değerlendirdi.

Seçim sonrasında çok sayıda gazetecinin kendisini tebrik etmek ve gerek genel seçim gerek cumhurbaşkanı seçimi konusundaki görüşlerini almak istediğini belirten Gül, tüm bunları birlikte değerlendirmek, fikir ve düşüncelerini aktarmak amacıyla bu basın toplantısını düzenlediğini kaydetti.

"Seçim, ülkemiz ve yüce Türk Milleti için hayırlı uğurlu olsun. Milli irade yeniden tecelli etmiştir. Bundan Türk demokrasisi güçlenerek çıkmıştır. Bu çok önemli bir neticedir" diyen Gül, genel seçimin barış ve huzur içinde yapıldığını söyledi.

Demokrasinin temel ilkesinin çoğunluk olduğunu vurgulayarak, bu süreçte partiler arasındaki yarışta kimin daha iyi hizmet edebileceğine halkın karar verdiğini belirten Gül, Atatürk'ün "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözlerine atıfta bulunarak, halkın iradesinin ortaya çıkmasının önemini vurguladı.

EN YÜKSEK KATILIM

Seçimin yaz sıcaklarının hüküm sürdüğü Temmuz ayı ortasında yapılmış olmasına rağmen katılımın çok yüksek olduğuna dikkat çeken Gül, şimdiye kadar yapılmış seçimlerde en yüksek katılımın elde edildiğini kaydetti.Gül, daha önceki mecliste bir zafiyet unsuru olarak gösterilen temsil kabiliyeti açısından da bu seçimin önem arz ettiğini belirtti.Halkın sağduyusunun bu şekilde ortaya çıktığını kaydeden Gül, "Milletimizin kurumsal demokrasiye sahip çıktığı bir kez daha ortaya çıktı" diye konuştu.

Halkın büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülke olarak demokrasinin en iyi şekilde gerçekleştirilmiş ve neticenin hızlı şekilde alınmış olmasının onur ve itibar kaynağı olduğunu belirten Gül, "Oyunu büyük oranda arttırarak Türkiye'de iki kişiden birinin oyunu alan partimiz büyük başarı kazandı" diye konuştu.

Bu başarının omuzlarına çok büyük bir sorumluluk yüklediğini de kaydeden Gül, bu sorumluluğun bilincinde olduklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da seçim sonrasında yaptığı ilk değerlendirmede bunu en iyi
"Bu halkın 4,5 yıllık icraatımıza verdiği bir güvenoyudur" ifadesini kullanan Gül, AK Parti'nin bütün Türkiye'yi kucakladığını belirterek, Türkiye'nin her yerinden oy alan tek siyasi parti olduklarını, bir il hariç tüm illerden milletvekili çıkardıklarını kaydetti.

Gül, seçilme hakkı verildiğinden bu yana Türk kadınının en yüksek biçimde TBMM'de temsil edilecek olmasının da önemli bir netice olduğunu belirterek, parlamentolar arasında kadın milletvekili sayısı açısından Türkiye'nin 22 basamak atlamış olduğunu ifade etti.

"5500 dolar civarında tek başına milli geliri olup da, demokrasiyi bu biçimde çalıştırabilen başka ülke yoktur" diyen Gül, Türkiye'de seçimin açık ve şeffaf biçimde yapılmış olmasının uluslararası gözlemcilerin de takdirini topladığına işaret ederek, tüm bunların Türkiye'nin dünyadaki itibarını daha da artırdığını kaydetti.

"MEYDANLARIN İŞARETİNİ GÖRMEMEZLİKTE GELEMEM"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığına adaylığı konusunda "meydanların işaretini görmemezlikten gelemeyeceğini", ancak bu süreci Türkiye'yi güçlü bir şekilde çıkartacak şekilde götürmek gerektiğini söyledi.

Gül, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, umhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Kararınız nedir? Tamam mı devam mı?" sorusuna karşılık Gül, şu yanıtı verdi:

"Benim kararım; deminden beri söylediklerim gayet açıktır. Benim herhalde meydanların işaretini görmemezlikten gelecek halim yoktur.
Milletin iradesini de görmemezlikten gelecek halim yoktur. Ama tüm bunları olgunluk içinde, yapıcı bir üslup içinde, Türkiye ve Türk
milletini güçlü şekilde çıkartacak şekilde götürmek gerekir."

Gül, seçim sonuçlarının bazı çevrelerde halk muhtırası olarak yorumlandığının hatırlatılması üzerine de şunları kaydetti:

"Deminden beri Türkiye'de demokrasinin güçlendiğini ve değiştiğini söylüyorum. Biz o kelimeyi seçim kampanyasında hiç kullanmadık. Biz bu tartışmalara girmenin Türkiye'ye hiçbir faydası olmadığı kanaatindeyiz. Biz bu seçimlerden Türk demokrasisinin güçlü çıktığına inanıyoruz. Şimdi halkın bu iradesi ortaya çıktığına göre ve egemenliğin de kayıtsız şartsız millete ait olduğunu hepimiz inandığımıza göre, halkın bu iradesi doğrultusunda hareket etmemiz gerektiğine inanıyoruz."