kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Abdullah Gül: Tezkere hazırlığı yok

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Ankara'daki son saldırının ardından Kuzey Irak'a herhangi bir operasyonun söz konusu olup olmadığına ve terörle mücadeleye ilişkin soruları yanıtladı.

"Irak'ın kuzeyine operasyon konusunda askerden bir talep gelip gelmediğinin" sorulması üzerine Gül, şunları söyledi:

"Şimdi bunlar, resmi bir şekilde bu toplantılarda böyle talepler olmadı. Netice alacak talepler söz konusu olursa, TBMM bunlara muhakkak ki izin verir, zaten bununla ilgili açıklamalar da yapıldı. Ama bu konular, kamuoyu önünde konuşulacak konular değil. Bunlar dikkatle, titizlilikle istişaresi yapılacak, müşterek karara varılacak konulardır."

Gül, bu konuların Milli Güvenlik Kurulunda en üst düzeyde detaylı bir şekilde ele alındığını belirterek, olası bir operasyona ilişkin olarak şöyle konuştu:

"Şüphesiz ki netice alacak her türlü faaliyete, her türlü operasyona, çatışmaya hükümet ve TBMM destek verecektir. Bundan hiç kimsenin zaten tereddüdü yok. Şu anda yapılanların hepsi el birliği içinde yapılmaktadır. Hükümetin ayrı bir politikası, Genelkurmayın ayrı bir politikası söz konusu değildir."

Hükümetin şu anda bir tezkere hazırlığı içinde olup olmadığı sorusuna da Gül, "Şu anda yok" yanıtını verdi.

"BİRİNCİ ÖNCELİK TERÖRLE MÜCADELE"

Gül, bölücü terörle mücadelenin herkesin birinci önceliği ve Türkiye'nin önündeki en ciddi tehdit olduğunu söyleyerek, dolayısıyla bütün ilgili kurumlar ve hükümetin birinci önceliğinin terörle mücadele olduğunu, çünkü bir ülkede terör olması durumunda diğer başarıların gölgeleneceğini kaydetti.

Bu kararlılık içinde terörle mücadeleye devam ettiklerini belirten Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet güçleri, istihbarat ve jandarma birliklerinin hepsinin uzun bir süredir "adeta alarmda ve teyakkuz halinde" olduğunu söyleyerek, "Operasyonlar sürüyor aslında, bunların neticesi işte mayınlara çarpılıyor. Hiçbir operasyon yapılmamış olsa, o zaman o mayınlara da çarpılmamış olur" ifadesini kullandı.

Bakan Gül, "terörle mücadelede verilen şehitlerin herkesi kalbinden vurduğunu, herkesin evine ateş düşürdüğünü" ifade ederek, "Ama terör, maalesef bugünkü dünyanın bir gerçeği haline geldi. Herkesin başındaki terör, farklı farklı terör" diye konuştu.

Türkiye'nin önündeki en önemli tehdidin bölücü terör olduğunu ve bunun yanında başka terör örgütleri de bulunduğunu söyleyen Gül, şunları kaydetti:

"Irak'taki kargaşa, şüphesiz ki terörle mücadeleyi biraz zorlaştırmıştır. Bugün gördüğümüz patlayıcıların nereden geldiğini gayet iyi biliyoruz. Vaktiyle Avrupa ülkelerinden Saddam rejimine verilen patlayıcılar, maalesef orada otorite yokluğu söz konusu olunca herkesin eline geçmiştir. Herkesin eline geçerken Irak'ta yerleşmiş olan terör örgütü PKK'nın da eline geçmiştir. O yüzden bunlar kullanılmaktadır."

Gül, bu patlayıcılarla ilgili dosyalar hazırlanarak, gerek Irak yönetimi, gerekse Irak'taki Amerikan güçlerinin ilgili yetkililerine, Irak'ın kuzeyindeki ilgililer de dahil herkese verildiğini belirtti.

Bu konunun Türkiye içi ve dışı olmak üzere iki boyutu bulunduğunu ifade eden Gül, dolayısıyla mücadelenin içeride ve ve dışarıda devam ettiğini bildirdi. Gül, herkesin el birliği içinde yoğun bir çalışma içinde olduğunu söyleyerek, ABD ile Türkiye arasında bir mekanizma oluşturulduğunu ve yoğun bir çalışma yapılmakta olduğunu, sonuç alınacağına inandığını da kaydetti. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun ötesinde TBMM de bu işe duyarlıdır. Netice alacak neye ihtiyaç varsa, ne olursa bunların hepsine hükümet de, TBMM de onay verecektir. Bunların kararlarını hep beraber alacağız."

"KOPUKLUK SÖZ KONUSU DEĞİL"

Terörle mücadele grubu olarak sık sık toplandıklarını söyleyen Gül, "polis, jandarma ve diğer güvenlik birimlerinin terörle mücadele için her türlü ihtiyaçlarının ilk günden, bütçe ve gerekçeleri düşünülmeden hepsinin karşılandığını" kaydetti.

Bakan Gül, birçok başarı elde edildiğini ve Ulus'taki saldırıyı yapanın olayın üzerinden 24 saat geçmeden ortaya çıkarıldığını belirterek, İngiltere'deki canlı bomba olayının 1 hafta sonra tespit edildiğini hatırlattı. Gül, bu çerçevede birçok olayın da gerçekleşmeden önlendiğini ifade ederek, bunların kamuoyuna açıklanmadığını, çünkü teröristlerin isteğinin panik yaratmak olduğunu bildirdi.

"Olası bir operasyon konusunda hükümet ile askerin aynı noktada olup olmadığının" sorulması üzerine Gül, "hükümet ile askerler arasında bu konuda görüşmeler olmadığı gibi bir izlenimin ortaya çıkabileceğini" söyleyerek, bunun doğru olmadığını, terörle mücadele grubunun geçen hafta toplandığını, bütün ilgili birimlerin bu gruba üye olduğunu ve devamlı bir araya gelindiğini bildirdi.

Bakan Gül, bunun dışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında birçok toplantı yapıldığını söyleyerek, "Kopukluk söz konusu değil, herhangi bir ayrılık kesinlikle söz konusu olamaz" diye konuştu.