kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

TMSF borcunu ödemeyenleri teşhir edecek

Yeni Haber
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 58 milyar dolarlık alacağından 14 milyar dolarını tahsil edebildi. Fon, bugüne kadar dokunulmayan ya da "af ve zaman aşımı" ile kurtulan sorumluları teşhir edecek.

AKP Milletvekili Alaaddin Büyükkaya, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ten devlete 58 milyar dolar yük getirenlerin internetten deşifre edilmesi talebinde bulundu. TMSF Başkanı Ertürk de, Kaya'nın bu konuda çok haklı olduğunu ve bunu yapacaklarını söyledi.

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na Fon'un çalışmaları hakkında bilgi verirken sorulara ve eleştirilere de yanıt verdi. Ertürk, Fon'un 7.5 milyar dolarlık tahsilat daha yapmayı hedeflediğini söyledi.

Ertürk, geçen yılın aralık ayı itibariyle 13 milyar 939 milyon dolar tahsilat yapıldığını belirterek, bunun 12 milyar 77 milyon dolarının 2004 yılından itibaren gerçekleştiğini söyledi.

Merkez Bankası'ndan toplam 1 milyar 330 milyon dolar avans kullanıldığını anımsatan Ertürk, faizi ile birlikte 1 milyar 418 milyon dolar ödeme yapılarak borcun tamamının kapatıldığını belirtti.

HAZİNE'YE 7 MİLYAR DOLARLIK ÖDEME

TMSF Başkanı Ertürk, Hazine'den 25 milyar 746 milyon dolar borç alındığını, bunun için Nisan 2007 itibariyle 7 milyar 54 milyon dolar ödeme yapıldığını kaydetti. Ertürk, Hazine'ye anapara ve faizi ile birlikte 58 milyar 865 milyon dolar bakiye borç bulunduğunu bildirdi.

ŞİRKETLER TASFİYE EDİLİYOR

Fon'un iştiraki olan 184 firmadan 118'inin satıldığını anlatan Ertürk, 27'sinin tasfiye işlemlerinin de sürdüğünü belirtti.

Ertürk, mevcut 39 iştirakin ise 21'inde Fon'un yüzde 50'nin üstünde hisse sahibi olduğunu, mevcut iştiraklerin satışı veya tasfiye edilmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü anımsattı.

Ertürk, yapılan tahsilatlardan Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve SSK gibi kurum ve kuruluşlara 5 milyar 249 milyon dolar ödeme yapıldığını söyledi.

VEKİLLERDEN "TEŞHİR TALEBİ"

AKP Milletvekili Alaaddin Büyükkaya, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ten devlete 58 milyar dolar yük getirenlerin internetten deşifre edilmesi talebinde bulundu. TMSF Başkanı Ertürk de, Büyükkaya'nın bu konuda çok haklı olduğunu ve bunu yapacaklarını söyledi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nun AKP'li üyeleri, Fon'un yaptığı bütün çalışmaların kamuoyu ile paylaşılması, bankaların nasıl soyulduğunun vatandaşa anlatılması talebinde bulundular.

Ertürk, batan 22 bankanın tamamının hikayesinin kronolojik olarak yer alacağı, analizlerini yapılacağı bir katip hazırladıklarını belirterek, bu çalışmayı 2007 yılı içinde tamamlayacaklarını anlattı.

(ANKA)