kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
TÜİK milli geliri yanlış hesaplıyor.... Türkiye İstatistik Kurumu’nun milli geliri eksik hesapladığını belirten Maliye Bakanı Unakıtan, bunun için uzmanların milli geliri yeniden hesapladığını bildirdi.

KDV % 8'e iniyor, vatandaşa ucuz tatil yolu görünmüyor

Maliye Bakanı Unakıtan, turizm ve gıdada KDV indirimine 2008'de gidileceğini söyledi. Sektör temsilcileri kararı olumlu ancak 'yetersiz' buluyor ve indirimin fiyata yansımayacağını düşünüyor..
Turizm
KDV yüzde 18'den 8'e çekilecek. Ancak indirim bu yılı kapsamayacak ve 2008 yılı başından itibaren yapılacak. Alkollü içkilerde yüzde 225'lere varan vergiler için ise hükümetin bir kararı bulunmuyor.

Gıda
KDV indiriminin, bütçeyi etkilemeyecek kalemlerde haziran ayında diğer kalemlerde 2008'de yapılması planlanıyor. İlk etapta KDV'si inecek ürünler arasında, bebek maması, sucuk, salam sosis gibi ürünler bulunuyor.

Memur maaşları
4 aylık enflasyon yüzde 3.6 oldu. Memura yılın ilk yarısı için yüzde 3 ve 4 kademeli zam yapıldı. Enflasyon üzerindeki kısım için zam hükümetin taahhüdü. Maliye Bakanı da dün 'Biz taahhüdümüzün arkasındayız' dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, turizm sektöründeki KDV'nin 2008 yılı başından itibaren yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüleceğini, bazı gıda maddelerinde de hemen ya da 2008 başında uygulamaya konulacak KDV indirimleri olacağını söyledi. Turizm sektörü temsilcileri ve Turizm Bakanı Atilla Koç KDV indirimini 'fiyatlara yansımaz' diye yorumladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Turizm ve gıdada KDV indirimi yapılacak, Bakanlar Kurulu'nda karar alındı" açıklamasının ardıdan dün Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'nin 32'nci Olağan Genel Kurulu'na katılan Unakıtan da indirimlerin 2008 başında yapılacağını söyledi. Gazetecilerin soruları üzerine Unakıtan, Türkiye'nin AB'ye uyum yasaları çıkarıldığını ve vergilerde de uyumun söz konusu olduğunu ifade etti. AB ülkelerinde turizm sektöründe yüzde 6, 8 ve 10'luk KDV oranları bulunduğuna işaret eden Unakıtan, "Yüzde 18 hiçbir AB ülkesinde yok. Biz de rekabet şartlarını sağlamak için, KDV'yi aynı düzeye getirmeliyiz. Gıda da aynı durum var" dedi. Türk insanının gıdasının vergiler yoluyla daha da pahalılaştırılmaması gerektiğine de dikkat çeken Unakıtan, KDV indirimleri yapılacağını, bütçeye yük getirmeyecek indirimlerin takip eden ay (haziran) başında, diğerlerinin ise 2008 başında yürürlüğe konulacağını kaydetti. İndirimlerin hükümetin işi olduğunu kaydeden Unakıtan, "Bunu hükümete sunacağız. Hükümetin kararından sora açıklayacağız. Başbakan ya da hükümet sözcüsü açıklar'' diye konuştu. Maliye Bakanı, bir başka soru üzerine, söz konusu indirimlerin seçimden önce açıklanacağını vurguladı. Unakıtan, teknik çalışmaların sürdüğünü, bu çalışmaların bugün en geç yarın (bugün) biteceğini ve hükümete sunulacağını anlattı. Bu arada turizmde yüzde 18 olan KDV'yi yüzde 8'e düşüren tasarı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Maliye Bakanlığı yetkilileri, spor faaliyetleri ile ilgili mal ve hizmetlerden alınan yüzde 18'lik KDV'de de indirime gidilebileceğini söyledi.

KDV'si yüzde 18 olan ürünler
* Bebek maması
* Dondurma
* Sütlü tatlılar
* Sucuk, salam, sosis
* Bisküvi, çikolata
* Katkılı ekmek
* Meyve suyu, gazoz