kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Parti değiştirme rekoru kimde?

Yeni Haber
22. Dönem TBMM'de 35 milletvekili, 44 kez kez parti değiştirdi. Bu dönemde İstanbul Milletvekili Emin Şirin 4, Afyonkarahisar Milletvekili Reyhan Balandı ve Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan 3 farklı partinin rozetini taşıdı.

İstifalar ve parti değiştirmeler o kadar yoğun oldu ki, başlangıçta Meclis'te temsil edilmeyen Anavatan Partisi, sonradan grup kurma imkanı yakaladı.

22. dönem parlamentoda en çok parti değiştiren milletvekili şu an Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı olan İstanbul Milletvekili Emin Şirin oldu. AK Parti'den seçilerek Meclis'e giren Emin Şirin partisinden istifa ederek bir süre bağımsız kaldı. Daha sonra Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı seçilen Emin Şirin, kısa bir süre sonra parti genel başkanlığı ve üyeliğinden istifa etti.

Uzun bir süre bağımsız kalan Emin Şirin, Erkan Mumcu'nun daveti üzerine Anavatan Partisi'ne katıldı. Erkan Mumcu'nin 'Gerilla öldürülerek terör bitirilmez' sözüne kızan Şirin üçüncü partisi olan ANAVATAN'dan da istifa etti.

Şirin son olarak Genç Parti'ye katıldı.Emin Şirin'den sonra en hareketli milletvekilleri Ümmet Kandoğan, Reyhan Balandı, İbrahim Özdoğan ve Dursun Akdemir oldu. AK Parti'den Denizli Milletvekili olarak Meclis'e giren Ümmet Kandoğan, daha sonra istifa ederek DYP'ye katıldı.

Parti kongresinde GİK listesine giremeyen Kandoğan, yine kendisi gibi AK Parti'den seçilerek DYP'ye katılan Reyhan Balandı, İbrahim Özdoğan ve bağımsız seçilerek DYP'ye katılan Dursun Akdemir ile birlikte DYP'den istifa etti.

Reyhan Balandı, İbrahim Özdoğan ve Dursun Akdemir daha sonra Anavatan Partisi'ne katılırken, Ümmet Kandoğan parti tabanından gelen ısrar üzerine istifa ettiği DYP'ye geri döndü. Kandoğan, Cumhurbaşkanı seçim oylamasına katıldığı için DYP'den ihraç edilince bağımsız kaldı.

AK Parti'den istifa ederek Anavatan Partisi'ne katılan İstanbul Milletvekili Göksal Küçükali, daha ANAVATAN'dan da istifa ederek bağımsız kaldı.

3 Kasım 2002 seçimlerinde Meclis'e 365 milletvekili ile gelen AK Parti'nin milletvekili sayısı, 4.5 yıl sonra 352'e indi. AK Parti'nin milletvekili sayısı katılımlarla yükselse de, sonrasında yaşanan istifalarla 353'e indi.

CHP'den istifa eden Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, Ağrı Milletveki Naci Arslan, Edirne Milletvekili Necdet Budak, Batman Milletvekili Nezir Nasıroğlu, Adana Milletvekili Atilla Başoğlu, Adıyaman Milletvekili Şevket Gürsoy ile bağımsız seçilen Hakkari Milletvekili Mustafa Zeydan ve Şanlıurfa Milletvekili Sabahattin Cevheri AK Parti'ye katıldı.

Bu katılımlara karşılık AK Parti'den Erkan Mumcu, Ümmet Kandoğan, Reyhan Balandı, İbrahim Özdoğan, Göksal Küçükali, Mehmet Sait Armağan, Ömer Abuşoğlu, Serpil Yıldız, Miraç Akdoğan, Süleyman Sarıbaş, Mehmet Erdemir, Hasan Özyer, Mehmet Eraslan, İbrahim Hakkı Aşkar ve Hamza Albayrak istifa etti.

Meclis'e 182 milletvekili ile giren CHP'nin milletvekili sayısı, istifa ve ölümlerle birlikte 149'ü düştü. CHP, bu dövnemde Meclis'te en fazla fire veren parti oldu. CHP'den istifa eden İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, İzmir Milletvekili Hakkı Akalın, Mersin Milletvekili Ersoy Bulut ve Amasya Milletvekili Mustafa Sayar SHP'ye katıldı.

Akalın, Bulut ve Sayar daha sonra SHP'den de istifa ederek bağımsız kalmayı tercih ettiler. Yine CHP'den istifa eden İstanbul Milletvekili Yaşar Nuri Öztürk, Halkın Yükselişi Partisi'ni kurdu ve Genel Başkanı oldu.

CHP'den istifa ederek ANAVATAN'a katılan milletvekilleri şöyle: Muzaffer Kurtulmuşoğlu, Muhsin Koçyiğit, Züheyir Amber, Selami Yiğit, Muharrem Doğan, Hüseyin Güler, Hüseyin Özcan ve Turan Tüysüz.

2002 seçimlerinde yüzde 5 oy alan ve Meclis'te temsil şansı bulamayan Anavatan Partisi, parti değiştiren milletvekilleri sayesinde grup kurma imkanına kavuştu. ANAVATAN'a toplam katılım 23'e ulaştı ancak, Emin Şirin ve Göksal Küçükali istifa etti. Ömer Abuşoğlu'nun vefatı ile ANAVATAN'ın milletvekili sayısı 20'de kaldı.

Bu dönemde, Hatay Milletvekili Fuat Geçen ve Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak, AK Parti'den ihraç edildi. Fuat Geçen bağımsız kalmayı tercih ederken, Mahmut Koçak Anavatan Partisi'ne katıldı.

Yine bu dönemde, Kütahya Milletvekili Halil İbrahim Yıldız, Yozgat Milletvekili İlyas Arslan, Ağrı Milletvekili Melik Özmen, Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu, Konya Milletvekili Nezir Büyükcengiz, Bursa Milletvekili Ali Dinçer ve Samsun Milletvkeili İlyas Sazai Önder vefat etti. Ağrı Milletvekili Cemal Kaya ile İstanbul Milletvekili Kemal Derviş ise milletvekilliğinden istifa etti. Böylece Meclis'teki boş sandalye sayısı 9'a yükseldi.

(CHA)