kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Anafartalar yaralarını sarıyor

Yeni Haber
Ankara'nın Ulus semtinde Anafartalar Çarşısı önünde meydana gelen bombalı patlamanın üçüncü gününde yaşam normale dönmeye başlıyor.

Esnaf yarın yapılacak açılış için hazırlıklarını yaparken, saldırıyı kınayan sivil toplum örgütleri ve meraklı vatandaşlar binanın önünden eksik olmuyor.

Anafartalar Çarşısı önünde meydana gelen patlamanın ardından dün gece saatlerinde Anafartalar Caddesi ve patlamanın meydana geldiği kaldırım araç ve yaya trafiğine açıldı.

Halen güvenlik önlemlerinin alındığı çarşı ve çevresinde yoğun bir çalışma hakim. Çarşının alt ve üst katlarındaki esnaf, mağazalarını alışverişe hazır hale getirirken, giriş katta da çalışmalar sürüyor.

Binanın dış cephe onarımını ve boya ihtiyacını Altındağ Belediyesi, cam ihtiyacını ise Ankara Büyükşehir Belediyesi karşılıyor. Çalışmalar dün geceden beri devam ederken yarın çarşının yeniden açılışı yapılacak.

ACI VE UMUT İÇİÇE

Bir taraftan işyerlerini yarın yapılacak açılışa yetiştirmeye çalışan esnaf diğer taraftan da yaşamını yitiren arkadaşlarının yasını tutuyor. Çarşıdaki en acılı hazırlık ise olay sırasında yaşamını yitiren Tuba Yomi'nin çalıştığı Ay-Ben mağazasında sürüyor.

Mağaza çalışanları gözyaşları arasında işyerlerini yarınki açılışa hazırlıyor. Arkadaşlarının fotoğraflarını yakalarına yapıştıran çalışanlar, Tuba için sadece güçlükle "mükemmel biriydi" cümlesini kurabiliyorlar.

BİNA 9 ŞİDDETİNDEKİ DEPREME DAYANIKLI

Anafartalar Çarşısı ve Çevresi Yardımlaşma Derneği Başkanı Yusuf Tanrıverdi, olay sırasında büyük bir gürültüyle altındaki tabanın kaydığını hissettiğini ve bunun büyük bir deprem olduğunu sandığını söyledi.

Panik geçtikten ve bina boşaldıktan hemen sonra iş merkezinin elektriklerini keserek tüm girişleri kapattırdığını anlatan Tanrıverdi, "Basında binanın asma katının çöktüğü yazıldı.

Binamız sadece bu tür olaylara değil depreme bile dayanıklı. En son yaptırdığımız tetkiklerde 9 şiddetinde depremde bile yıkılmayacağı ortaya çıktı. 1964 yılında yapılan bu bina 100 yıl daha ayakta durabilecek güçte.

Tanrıverdi, kendilerine yardım eden Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Altındağ Belediyesi'ne teşekkür ederek tüm Türkiye'nin yardımlarını beklediklerini söyledi.

Anafartalar Çarşısı teknik yetkilisi Yusuf Yaman ise, binanın olay anında ve sonrasında hiçbir çökme riski taşımadığını belirterek, temelin zeminin 20 metre altına kadar altında indiğini söyledi.

KAMU SEN'DEN "METROPOLITAN POLICE" ÖNERİSİ

Vatandaşlar da esnafı ziyaret ederek başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletirken çarşı önünde sivil toplum örgütü temsilcileri de eksik olmuyor. Memur-Sen üyeleri de çarşı önünde yaptıkları basın açıklamasıyla olayı protesto ettiler.

Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu burada yaptığı açıklamada, olayın Türkiye'de meydana gelen en vahşi terör eylemlerinden biri olduğunu belirterek, olay günün bundan sonra "Kara Salı" olarak hatırlanacağını söyledi. Özellikle büyük şehirlerde güvenlik önlemlerinin yetersiz kaldığını ifade eden Aksu, "Bu itibarla büyük şehirlerde gelişmiş ülkelerde olduğu gibi 'metropolitan police' yani şehir polisi müessesesi getirilmelidir" dedi. Memur-Sen çalışanları da "Kahrolsun PKK", "Esnaf-memur elele" sloganları atarak olayı protesto etti.

(ANKA)