kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'den telkin almaya ihtiyacımız yok

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlığını vurguladı.

Gül, soruları yanıtlarken, terörle mücadele konusunda "hükümetin ve devletin tüm kurumlarının kararlığının en üst seviyede olduğunun" altını çizerek, "İnanıyorum ki, terörle mücadele konusunda kuzey Irak'a yönelik çok önemli gelişmeler de olacak" dedi.

Gül, bu konuda ayrıntıya giremeyeceğini belirterek, bunun yapılacak her şeyin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabileceğine işaret etti. Bir soru üzerine, Genelkurmay Başkanının da zaten bu işin içinde olduğunu belirten Gül, "Türkiye'nin terörle mücadeleye ilişkin kararlığını ABD ve Irak dahil, Türkiye'nin içinde olmayanların dahi bildiğini" kaydetti.

"KARARIMIZI KENDİMİZ VERİRİZ"

Türkiye'nin bu aşamada ABD ve Irak'tan beklentisinin ne olduğunun sorulması üzerine, "Biz kararımızı kendimiz veririz, bundan herkesin emin olması gerek" diyen Gül, "Karamızı kendimiz verirken, kendi içimizdeki kendi güvenlik birimlerimiz bu tip meselelerle ilgili hükümete tavsiyede bulunacaklar. Bunlarla birlikte bu kararı veririz. Bizim dışarıdan herhangi bir şekilde telkin almamıza ihtiyaç yoktur" ifadesini kullandı.

Bakan Gül, terörle mücadelenin uluslararası bir konu olduğunu ve Irak'ta ABD'nin hakimiyeti bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin ABD'den işbirliği bekleme hakkı olduğunu kaydetti.

Gül, ABD'den beklenen desteğin şu an istenilen düzeyde olup olmadığının sorulması üzerine de, "İstediğimiz düzeye geleceğini ümit ediyorum yakında, şu anda hala değil" diye konuştu.

Terörle mücadele özel temsilciliği mekanizmasının beklenen neticeyi verip vermediğinin sorulması ve "bu mekanizmasının Türkiye'yi yatıştırmak için kurulduğu" yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Gül, "Türk hükümeti böyle yatıştırılacak kadar saf değildir" dedi.

Gül, "Hepimizin bir noktası, test ettiğimiz bir süre vardır. Şüphesiz ki, bu bizim hakkımızdır. ABD'nin Irak'ta terörle mücadelede yardımcı olmasını istememiz bizim bir hakkımızdır" diyerek, "Benim teröristim kötü, seninki iyi" anlayışının söz konusu olamayacağına işaret etti.

Türkiye'nin eski Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer'in görevden alınmadan önce yaptığı açıklamalarda, "atılacak bir adımın daha kaldığını" söylediğinin hatırlatılması üzerine de Gül, doğası gereği bunların böyle açık konuşulmasının uygun olmadığını belirterek, "Bunlar bizim için şakası olmayan işlerdir" diye konuştu.

Bakan Gül, "Türkiye'nin bu konularda sabrının nereye kadar olduğunun" sorulması üzerine de "Aslında sabrımız bugün de bitmiştir" diyerek, Türkiye'nin verdiği her şehidin sabırları taşırdığını söyledi. Bununla birlikte yapılan işin netice vermesinin önemli olduğunu yineleyen Gül, bunun için muhakkak ki hazırlıklar, planlamalar gerektiğini belirterek, tüm bunların işin içinde olan, sorumlu olan birimlerin tavsiyeleri doğrultusunda yapılacağını kaydetti.

ANKARA'DAKİ SALDIRIDA PKK ŞÜPHESİ


Bakan Gül'e Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, Ankara'dakinden sonra büyük şehirlerde benzer saldırıların olabileceği yönündeki açıklaması hatırlatıldı ve bu konuda şu anda ne gibi önlemlerin alındığı da soruldu.

Başkanlık ettiği Terörle Mücadele Yüksek Kurulunun bilfiil terörle mücadele eden bir kurum değil, koordinasyon sağlayan bir kurum olduğunu hatırlatan Gül, görevlerinin tüm güvenlik birimlerine, bu konudaki faaliyet ve operasyonlarında hür türlü desteği vermek olduğunu ve bu çerçevede gerekenin yapıldığını ifade etti.

Terör örgütünün, saldırıları bazen kendi ismiyle, bazen de halkın nefretini üstlerine çekmemek için paravan olarak kullandığı isimlerle düzenlediğini belirten Gül, şöyle devam etti:

"Ulus'ta düzenlenen saldırının böyle olduğunu görüyoruz. Çünkü yapılış şekli, kullanılan maddeler, patlayıcıda kullanılan bütün maddeler, bütün bunlar polisin söylediğine göre, bölücü terör örgütünün kullandığı şekilde, yüzde doksan dokuz ona benzemektedir."

Saldırıyı düzenleyen kişinin kimliğinin de ortaya çıktığını belirten Gül, polisin, bu kişinin bağlı olduğu örgütle ilişkisinin bir süredir kesik olduğunu bildirdiğini hatırlattı.

IRAK'IN TÜRKİYE'YE YANITI

Irak'ın, Türkiye'nin 9 Nisanda gönderiği notaya verdiği yanıtı tatmin edici bulup bulmadıklarının sorulması üzerine Gül, "Kendilerine faydaları olmuyor ki bize faydaları olsun" yanıtını verdi.

Türkiye'de düzenlenen son terör saldırılarından sonra ABD ile temasları olup olmadığının sorulması üzerine, "Hayır. Benim olmadı, ama belki bu işle ilgili, sorumlu birimlerimizin, kurumlarımızın olmuş olabilir" dedi.

Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol'un Bağdat'a gideceğini hatırlatan Gül, Çelikkol'un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan Irak Başbakanı Nuri El Maliki'ye bir mesaj ve dosyalar götüreceğini söyledi."IKDP lideri Mesud Barzani'ye de benzer mesajlar, dosyalar gidip gitmediğinin" sorulması üzerine Gül, "Irak'ın içindeki herkese muhakkak bu mesajlar gidiyor. Irak hükümetinin temsilcileri var, onların içerisinde Sünni, Şii, Kürt, Türkmen, Arap... Herkesle konuşuluyor" dedi.

"YEKVÜCUDUZ"

Gül, "Hükümet ve askeri kanat arasında kuzey Irak politikası konusunda görüş ayrılığı olup olmadığının" da sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Muhakkak ki yekvücuduz. Ayrı ayrı planlarımız, ayrı ayrı programlarımız, bunlar asla söz konusu değildir. Nasıl o zaman terörle mücadele edebilirsiniz? Bütün bunlar, siyasi talimatlar çerçevesi içerisinde, planlar hazırlanır, hükümet bunları onaylar, meclis yetkisine ihtiyaç varsa meclise başvurulur, dolayısıyla tüm bunlar hep beraber götürülen konulardır."