kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Dövize yönelenlerin kader ayları

Yerli tasarruf sahipleri çifte seçime dövize yönelerek, YTL yatırım araçlarında vadeyi kısaltarak, borsadan uzaklaşarak hazırlık yaptılar. Buna karşılık yabancı yatırımcılar küresel piyasalardaki likidite bolluğu ve risk alma iştahının yüksekliğinin etkisiyle Türkiye riskini almayı sürdürdüler. Bir yerde yerliler krize hazırlık yaparken yabancılar pozitif bir konjonktürü satın almayı sürdürdü.
Finansal piyasalardaki bu iki farklı ve birbirine zıt pozisyonun değişip değişmeyeceği, hangi tarafın önce değişikliğe gideceği büyük merak ve kazanç konusu.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanan krize rağmen yabancılar pozisyonlarında değişikliğe gitmedi. Yerliler de umdukları kazancı bulamadılar.

Önce sattılar
Buna karşılık geçen hafta yayımlanan Merkez Bankası Haftalık Bülteni'nde yerlilerin 27 Nisan - 4 Mayıs'ı kapsayan haftada döviz hesaplarını 1 milyar 112 milyon dolar azalttıkları görüldü. Bu ölçüde bir azalma, dövize yönelmenin çok güçlü olarak ortaya çıktığı geçen yılın ortasından bu yana gerçekleşen haftalık bazdaki en büyük azalmayı oluşturdu. Üstelik bu azalış cumhurbaşkanlığı seçiminin tıkandığı, Anayasa Mahkemesi kararının ve muhtıranın verildiği haftaya denk düştü. Bu yönüyle çarpıcıydı.
Ancak azalmanın daha çok tüzel kişilerin döviz hesaplarından olduğu, bireysellerin hesaplarındaki düşüşün 199 milyon dolarla sınırlı kaldığı görülüyordu.

Sonra aldılar
Eğer bu eğilim devam etseydi gerçekten ilginç olacak, yerliler seçim öncesinde kurların yükseleceğinden umudunu kesmiş olarak dövizlerini bozdurmuş olacaklardı. Halbuki dövize yatırım, gerektiğinde orta ve uzun vadeli beklemeyi, kazanmak için de devalüasyonu yakalamayı gerektiriyor. Döviz yatırımcılarının bunu daha başından biliyor olmaları gerekiyordu. Dolayısıyla acele etmelerine gerek yoktu.
İzleyen hafta olarak 4 - 11 Mayıs arası veriler dün açıklandı. Yerli yatırımcıların döviz hesabı 1 milyar 119 milyon dolar arttı. Yani ne kadar bozdurulmuşsa izleyen haftada o kadarı yerine konulmuş. Gerçek kişiler 199 milyon dolarlık döviz hesabı bozdurmalarına karşılık 425 milyon dolarlık yeni hesap açtırmışlar. Yani, bireysellerin durumunda fazla bir değişme yok. Dövize yönelmeye devam ediyorlar.

Kader ayları
Buradan da "fiyatlar değişmeden yerlilerin pozisyonlarını değiştirmelerinin çok zor olacağı" sonucu ortaya çıkıyor.
Dövize yönelenlerin kaderini, küresel konjonktür ve yabancıların Türkiye'ye karşı tutumunun yanı sıra, Kuzey Irak'a operasyonun yapılıp yapılmayacağı, gelecek aylardaki genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi süreci belirleyici olmaya aday. Ya kazanacaklar ya kaybedecekler.

Sonuç
"Ak don kara don, geçit başında belli olur" Türk Atasözü