kapat
13.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Seni bekliyoruz merve

Ünlü Duke Üniversitesi'ne kabul edilen Merve Terim, yeni ders yılını iple çekiyor. Duke'teki Türkler de İmparator'un kızıyla tanışmak için sabırsızlanıyor
Fatih Terim'in büyük kızı Merve, yüksek öğretimini dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan Duke'te sürdürecek. Özel Koç Lisesi öğrencisi Merve, "Uluslararası Bakalorya Programı" çerçevesinde başvurduğu ünlü Duke Üniversitesi'ne kabul edildi ve önümüzdeki ders yılından itibaren dünyanın en saygın öğretim kurumlarından birinde okuyacak. Duke'te önce 2 yıllık genel bir eğitim alacak olan Merve, bölümünü daha sonra seçecek. Öğrenci kabulünde dünyanın en "seçici" üniversitelerinden biri olarak kabul edilen Duke, 2001 yılı US News & World Report sıralamasında ABD'nin en iyi 8'inci üniversitesi olarak gösterildi. 1838 yılında kurulan Duke, Kuzey Carolina eyaletinin Durham kentinde. Kuzey Carolina'nın nüfusu, 7.4 milyon, Durham'ın ise yaklaşık 200 bin.

Duke Üniversitesi, yıllardır Türk öğrencilerin tercih ettiği bir okul. Her yıl 20-30 Türk genci bu okuldan mezun oluyor. Duke'te halen çeşitli sınıflarda yaklaşık 60 Türk öğrenci öğrenim görüyor. "Duke-Türk Öğrenci Derneği" Başkanı Serdar Topak da, Merve'nin okullarına kabul edildiğini duyduklarında büyük sevinç yaşakdıklarını söyledi.

"OTOMOBİL ŞART"
PAZAR SABAH'a konuşan Serdar Topak, "Merve'nin aramıza katılacağı günü sabırsızlıkla bekiyoruz. Ona burada en büyük desteği biz vereceğiz" dedi. Serdar Topak, Merve'nin Duke'de rahat etmesi için de bir dizi öneride bulundu. İşte deneyimli bir Duke öğrencisinden Merve'ye öneriler:

* Eğer ehliyeti varsa burada hemen bir otomobil almalı. Çünkü otomobil olmadan kampüs dışına çıkmak neredeyse olanaksız. Markete gitmek için bile otomobil lazım. Biz dernek içinde ortak araba kulanımıyla yardımlaşıyoruz.

* Duke Üniversitesi, çok ciddi bir kurum. Bir hata yapıldığı zaman telafisi mümkün. Ama kopya çekmek kesinlikle yasak ve cezası da okuldan atılma.

* İlk iki sene, kendi branşı olmasa bile her bölümden ders almaya çalışsın. Çünkü alınan her ders, ilerde iş yaşamında referans sayılıyor.

* Derneğimiz, her konuda Türk öğrencilere yardımcı oluyor. Aynı şekilde okulda yardımlaşma ve bilgi alışverişi yaygın. Tek olduğunu hissetmesin ve bağlantıyı koparmasın.

* Durham çok büyük bir şehir değil. Arabayla 10 dakika uzaklıktaki Camphill, daha büyük bir kent. Duke'de okuyan öğrenciler eğlenmek için çoğunlukla Camphill'e gideriz.

* Durham'da yemek imkanları sınırsız. Kampüste fast-food tipi yerler çok. Öğrenciler, genellikle ucuz olan kampüs restoranları tercih ediyor.

* Duke kampüsünde yurtlar var. İlk sene kampüste kalma zorunluluğu var. Çok özel şartlar dışında eve çıkma imkanı yok. Birçok öğrenci de okul bitene dek yakınlığı açısından yurtta kalmayı tercih ediyor.

* Kampüsün içinde ring sistemiyle çalışan otobüs hattı var. Gece 04.00'e kadar çalışan otobüsler 10 dakikada bir hareket ediyor.

* ABD federal yasalarına göre, 21 yaş altındakilerin alkol kullanması ve gece kulüplerine girmesi yasak. Bu nedenle Merve, Durham'ın en popüler mekanları "James Joyce", "Parisade" ya da "Mugshuts"a girebilmek için 21 yaşını bekleyecek. Yoğun derslerden bunalan öğrenciler cuma ve cumartesi geceleri genelde dışarı çıkıyorlar.

MERVE: BİZ AİLECE GURBETE ALIŞIĞIZ
Duke'teki eğitimi için gün sayan Merve, PAZAR SABAH'a "ABD'de yalnızlık çekeceğimi sanmıyorum çünkü ben çok kolay arkadaş edinirim" dedi. Merve, Uluslararası Bakalorya Programı kapsamında dünyadan seçilen 15 öğrenci arasındaki tek Türk'ün kendisi oduğunu da belirterek "Duke'e gidecek tek Türk olmak beni tedirgin etmiyor. Çünkü ben başka bir ülkede yalnız olmaya alışkınım. Geçen sene 7 hafta, ondan önce de 5 hafta yurtdışına yaz okuluna gittim. Zaten biz aile olarak da gurbet yaşamına alışkınız. Ailem beni sık sık ziyarete gelebilir. Çok zorlanacağımı sanmıyorum. Duke'de çok Türk öğrenci olduğunu da biliyorum" diye konuştu.

İtalyan şıklığı için başkente gidecek
Duke kampüsünun bulunduğu Durham'da iki büyük alışveriş merkezi var; "Northgate" ve "Southsquare". Bu iki alışveriş merkezinde GAP, Ralph Lauren, Tommy Hillfiger ve Guess gibi birçok Amerikan hazır giyim mağazasını bulmak mümkün. Ancak Merve, bu markaların dışında bir şeyler almak isterse, dört saatlik bir yolu göze alıp Washington'a gitmek zorunda kalacak. Zira babasının da genellikle tercih ettiği Armani, Gucci ve Versace gibi lüks İtalyan markaları ancak başkentte bulunuyor. Duke kampüsünde bir de 4 yıldızlı otel var. Terim Ailesi Merve'yi ziyarete geldiğinde muhtemelen "Duke Inn and Golf Club" adlı otelde konaklayacak.

Bir yıllık masrafı 30 bin $
* Duke Üniversitesi'nde yıllık eğitim ücreti 23 bin dolar. Barınma ve diğer giderlerle bu rakam 30 bin doları buluyor. Merve herhangi bir burs almadığı için okul ücreti Fatih Terim'in cebinden çıkacak.

* North Carolina'nın iklimi adeta "mükemmel". İlkbaharda görülen en düşük derece 9, en yüksek 22. Yaz mevsiminde en düşük 20, en yüksek 32. Kışın ise hava sıcaklığı 0-11 derece arası.

* Spor aktivitelerinin bol olduğu Duke Üniversitesi, erkek basketbol takımı ile tanınıyor. Duke, geçen yıl kolej ligi NCAA'de şampiyon oldu.

NAZAN BİLGİÇ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır