kapat
13.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Kuni'nin kalbine giden yol

Gülse kızımız Türkler'in sushi aşkını çözememiş, söz bize düştü. Bunun için çekik gözlülerin istilacı planına bakmak yeterli. Şu meşhur Kuni Yenge'ye çıkan 150 küsur talip bu aşkı anlatmıyor mu?

Bizim Gülse Birsel'in geçen haftaki köşesinde Milli Yemeğimiz Sushi bölümünü okumuşsunuzdur. Gülse, sushi'den önce Türkler'in ne ile beslendiğini soruşturuyor ve sayıyor, tam 16 ayrı adreste sushi yeme imkanı tespit etmiş. Doğrudur. Peki diyor Gülse, nedir bu Türkler'in sushi aşkı? Çözememiş, cevap bekliyor.

A benim güzel kızım, bunda çözülmeyecek ne var ki? İstilacı Japon Emperyalizmi'nin planlı bir atağı ile karşı karşıyayız. Bakın anlatayım. Çekik gözlüler önce şunu tespit ettiler: Her Türk erkeğinin kalbine giden yol midesinden geçer. Önce, noodle falan derken yavaş yavaş ürkütmeden alıştırdılar sonra da oltayı attılar. Kuni Yenge'ye çıkan 150 küsur talip, bu stratejinin sağlaması değil mi? İşte bu kadar basit!

Bakın, şaka bir yana; bu Japon mutfağı meselesinde çok ibretler var.

BATIDAN KEŞFETTİK
Japon Mutfağı belki bizde üç-dört senedir yükseliyor. Evet. Ama dünyada çoktandır yükselen değer. Bunu dünyanın dört köşesinde izleyebilirsiniz. New York, Londra, Paris hatta Berlin'de Japon Mutfağı mevcud. Sushi barları da. Ve elbette Japonya'da da. Japonya'daki sushi ile dünyanın sağında, solundaki sushiler arasında farklar olduğuna getireceğim sözü. Sushi, Japon mutfağının en çok tanınan yemeği, bu kesin. New York'un 3. Caddesi'nde ya da Londra'da Soho'da fast food edası ile sunulanlara "Japon Gastronomi Samuraileri" başını çevirip bakmıyor bile!

Peki ama gerçekten ne oldu da Japonlar böylesine gözde oldular? Japon kültüründeki "uyum, sadelik ve saygı" üçlüsü batının modern- post modern itiş kakışının ortasına müsekkin gibi düştü. Biz Türkler ise Japonları Batı üzerinden keşfettik. Japon Mutfağı, ait olduğu kültürün elçisi gibi. Arkasında modacısı, sinemacısı, mimarı, kaligrafı duruyor: Tanıtım işi bir topyekün kültür ihracı.

Çok ibret var dedik ya görmek, anlamak isteyenlere. Ankara'daki değerli büyüklerimiz için söylüyoruz. Onlar ki Türkiye'nin tanıtımı ile meşguller.

ET YASAK... SUSHİ YİYİN
8. yüzyılda Çin'de et yemek yasak. Peki sofralarda etin yerini ne tutuyor dersiniz? Tabii ki sushi.

Sushi'nin ana malzemesi olan pirinci İsa'dan 300 yıl önce Çin'den aldıklarını biliyoruz. 8. yüzyılda et yemek halen yasakken sushi'nin atası sofralardaydı. Yine soya sosunun bu dönemde Asya'dan geldiği, bugün bile en iyisi Tayland'da nam pla, biliniyor. Heian Hanedanı boyunca "primit", bir cins sushi en sevilen yemekti. Yine bu hanedanın Nara'dan Kyoto'ya taşıdığı başkent, aristokrasinin mutfak kültürünü daha sofistike bir hale sokmasına da vesile oluyor. 19. yüzyıldan günümüze ulaşan sushi'ler Maguro/ Tuna Balığı, Tako/ Ahtapot, Ikura/ Somon, Ebi/ Karides, Amaebi/ Çiğ karides cinsleridir.

Sushi aşçısı/ ustası sushi pilavını eli ile biçimlendirir. Az miktarda wasabi'yi fevkalade özenle kesilmiş ince balığın üstüne sürer. Wasabi yerine bazı durumlarda zencefil de kullanılabilir. Çubuklarla olduğu kadar, el ile de yenilebilir. Soya sosuna ya da wasabili soya sosuna batırılarak yenir. Peki wasabi nedir; onu sona bıraktık. Çünkü bu turp benim favori "acım"!

DERİN BİR NEFES AL!
Kobe'de, 4-5 kişilik bir sushi-bardayız. Arkada bir akvaryum var. Adam karidesi alıyor. Kesiyor, temizliyor, hazırlıyor ve servis ediyor. Bu hal bana bile fazla geldi. Durumu hazmetmek için wasabi istedim. Adam önüme küçük bir seramik koydu ve rende ile turbu alıp geldi. Ben gerçek wasabi'nin ne olduğunu da, nasıl yendiğini de o gün öğrendim: Gözlerimden yaşlar fışkırınca "O öyle yenmez, tuttuğun nefesi acıyı damağında hissedince bırakırsın" dediler. Wasabi'nin aslını bulan bendeniz biraz daha isteyince "Solo wasabi yiyen biri var, bakın" demiş. Hep birlikte adalarına düşmüş gözleri yaşlı barbarı tavaf ettiler.

Malzemesini bulabilene

California Hand Roll

Malzeme: * Bambu

* sushi sarıcıları

* sushi pirinci

- pirinç sirkesi

* tuz ve şeker t Avocado

* yengeç

* mayonez

Sushi Pirinci Yapılışı: Sushi pirinci şeker, tuz, pirinç sirkesi ilave edilerek haşlanır. 10 dakika pişirilir. Soya sos, şeker ve sake ile marine edilerek pişirilmiş yengeç balığı, avocado ve mayonez ile birlikte Nori/kuru yosunun üstündeki pirincin içine yerleştirilir. Tersten sarılır. Dışı Turna havyarı ile süslenir.

İstanbul'da bir Sushi-Bar/ Japon Lokantası patlaması mı var? Kamil Berk anlattı. Divan-Hai'nin gördüğü olağanüstü ilgi üzerine Kalamış'ta daha büyüğünü açıyorlarmış. Miyako'dan Hai'ye hiçbir yerde, mönü'de 'sake' yok, neden? Ne bileyim, belki Tekel ya da Tarım Bakanlığımız sushi ile kımız içmeyi öneriyordur! Divan Hai'den Kenji Kume sizler için sushi hazırladı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır