kapat
13.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
ECSTASY BATAKLIĞI

İlk kez Billur Kalkavan'ın gündeme getirdiği ve sosyetede çok yaygın olduğu bilinen "Ex'lenmeden çıkmam" parolası büyük bir tartışma başlattı...

Tam bu tartışma gündemdeyken Vizyon Ajans'a bağlı mankenler Gözde Yamanlıca ve Karin Atınç'ın da aralarında bulunduğu 10 kişi Ecstasy içerken yakalandı

10 milyon liradan başlayan fiyatlarla satılan popüler uyarıcı Ecstasy, bilinenin aksine bağımlılık yapan ve beyinde kalıcı zararlara neden olan bir maddedir

Kullanımı gün geçtikçe artan Ecstasy ya da kimyasal adı ile MDMA (metilendeoksimetamfetamin),fbağımlılık yapan bir madde.Yalnızca Türkiye'de değil, Avrupa ve Amerika'da da gençlerin son dönemlerdeki en popüler uyarıcısı. Yasak olmasına karşın barlarda, kulüplerde, partilerde satıcısı da, alıcısı da çok. Her ne kadar Billur Kalkavan Ecstasy'yifsosyetenin kullandığını söylese de, fiyatı, sosyetik olmayan birçok gencin cep harçlığı ile alabileceği kadar düşük.fVasat bir hapın fiyatı, 10 milyondan başlıyor. Kalitesi arttıkça, fiyatı da yükseliyor.f

MUTLU EDİYOR
Ecstasy'nin bu kadar popüler olmasının nedenine gelince... Ecstasy, kişiye mutluluk duygusu veriyor. Kişinin görsel ve işitsel algıları daha duyarlı hale geliyor. Kullanan kişi daha hareketli oluyor, saatlerce durmaksızın dans edebiliyor. Çekingenliği kısa süre için de olsa kayboluyor ve insanlarla daha kolay temas kuruyor.fO anda "herkes iyidir ve dosttur"...

Bunlar, maddenin birkaç saat süren cazip tarafları... Sonra inişe geçiliyor. Maddenin etkisini yitirmesi ile ağız kuruluğu, iştahsızlık, başağrısı, aşırı yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, motivasyonsuzluk başlıyor. Bu, birfhatta, birkaç gün sürebiliyor.

Bu arada bedendeftehlikeli birtakım reaksiyonlar meydana geliyor. Ecstasy, beynin serotonin maddesini kullanan sinir hücreleri üzerinde hasar verici etki yapıyor. Serotonin sistemi uyku, cinsel aktivite, ağrıya duyarlılık, duygu durumunun düzenlenmesinde rol oynuyor.

KALICI ZARARLAR
Araştırmalar, bu sinirlerin zarar görmesiyle gençlerde kalıcı ve ciddi hafıza kusurları meydana geldiğini gösteriyor. Gebe olan kullanıcıların bebeklerinde öğrenme ve hafıza problemleri gelişiyor. Duygu durumu üzerindeki yoğun etkisi nedeniyle ağır depresyon ve uykusuzluk sorunlarına yol açıyor.

Maddenin kullanımı esnasında nabız ve tansiyon yükseliyor. Vücut ısısı hızla artıyor. Öyle ki, yüksek miktarda kullanımı ile "malign hipertermi" denilen yaygın kas yıkımı vefböbrekfhasarına yol açan bir tabloya sebep olabiliyor. Dünyada, Ecstasy'den ölen vakalar da bildirilmiştir.

Ecstasy hakkında bilinmesi gerekenler kabaca böyle. Peki, çocuğunuzun, kardeşinizin ya da arkadaşınızın Ecstasy kullandığını nasıl anlarsınız? Ecstasy, göz bebeklerinde genişlemeye neden oluyor. Işıkla daralması zayıflıyor. Ancak çocuğunuz eve geldiğinde maddenin etkisi geçmiş olabilir ve haliyle bufbilgi çok işe yaramayabilir.

Çocuğunuzun iştahında azalma var mı, ya da son zamanlarda kilo kaybetti mi? Ecstasy'nin en sık yan etkilerinden biri de bu.

UYKUYU BOZUYOR
Uyarıcı etkisinden dolayı kişinin uyku düzeni bozuluyor. Uykuya dalma sorunu, "hızlı" bir haftasonundan sonraki günlere de sarkabiliyor.

Sabahlara kadar uyarıcılarla süren partiler sonunda çocuğunuzun bedeni aşırı yüklenir ve güçten kaybeder. Öyle ki, ertesi gün hiçbir şey yapacak hali kalmaz. Onun sıkça okulunu ya da işini aksatıp, aksatmadığına dikkat edin.

Ecstasy kullanıcısı madde alımını takip eden günlerde depresif bir ruh hali çizer. İçe kapanabilir. Birçok durum karşısında tepkisiz ve duygusuz kalabilir. Çevresini değiştirmesi ve yeni bir çevre edinmesi de gözünüzden kaçmamalı. Madde kullananlar, kendisi gibi kullananlarla arkadaşlık kurmayı tercih ederler.

TEHDİT ETMEYİN
Çocuğunuzun uyuşturucu kullandığından şüphelendiğinizde göstereceğiniz tepkiye çok dikkat etmelisiniz. Aşırı bir tepki, aranızdaki mesafeyi büyütebilir. Şüphelerinizi önce objektif olabilecek bir başka kişi ile paylaşın. Uyuşturucu maddeler hakkında bilgi edinmeye çalışın. İnternette istemediğiniz kadar çok yazı var.

Çocuğunuzu idrar tahlili yaptırmak ya da bir psikiyatriste götürmekle tehdit etmeyin. Onunla açık bir şekilde konuşun. Bunun bir rahatsızlık olduğunu ve günlük yaşamında aksamalara neden olduğunu belirtin. Sizin için değil, kendisi için bırakması gerektiğini söyleyin. Yardıma ihtiyacı olduğunu, psikiyatrik destekle daha iyi olacağına ikna etmeye çalışın ve bir psikiyatrist ile temasa geçin.

GÜVEN VERİN
Bir çocuğun uyuşturucu almasını önlemeninfsihirli bir formülü var mı? Maalesef hayır... Ama onunla daha iyi bir diyalog kurmanın yolları var. İyi bir diyalog, birçok "gençlik" hatasının yapılmasını önler. Çocuğunuza güvenin; fakat her zaman onunla konuşmaya müsait olduğunuzu gösterin. Onunla en son ne zaman güven dolu ve açık bir konuşma yaptınız? Son 3-6 ay içinde hiç birlikte eğlendiğiniz bir aktiviteniz oldu mu? Dostlarını tanıyor musunuz? Boş zamanlarında nelerle uğraşmayı sever? Bu soruları kendinize sorun, çok geç olmadan.

BİR BAĞIMLININ İTİRAFLARI
Bir bağımlının itirafları, Ecstasy tehlikesinin boyutlarının ne denli geniş olduğunu gösteriyor...

* Uyuşturucunun modası var mı?

Var, mesela eroin bir zamanlar popülerdi. Ama yan etkileri çok. Vücudu çok bozuyor. Görüntünüz çok değişiyor. Zaten iğne deliği olayı, işi bitiriyor...

* Görüntülerine önem verenler Ecstasy'i mi tercih ediyor?

Ectasy de görüntüyü bozuyor zamanla. Ama şöyle bir deyim var camiada; 'yıkılmak, eğlencenin bir parçası.' Mesela iştahsızlık yaratıyor. Günlerce yemek yemeden ayakta kalabilirsiniz. Ama bir süre sonra aşırı kilo kaybı başlıyor.

* Ecstasy ile başka maddeler de kullanılıyor mu?

Ben Speed ile başlıyorum. O uyanık tutuyor. Ardından Ecstasy alıyorum. Bu, vücudu daha duyarlı hale getiriyor. Eğlence bittikten sonra da uyumak için esrar içiyorum.

SON KURBAN KARİN
Vizyon Ajans'a bağlı manken Karin Manuelyan Atınç, Ecstasy kullandığı iddiasıyla gözaltına alındı ve serbest bırakıldı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır