kapat
10.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 


GÜNGÖR MENGİ
Türk ruleti..
Türkiye krizlere çabuk giriyor ama kurtulması daima uzun zaman alıyor ve pahalıya mal oluyor. Neden bu?. Çaresi ne? Dünya Bankası ile IMF'nin ortaklaşa hazırladıkları bir rapora göre şu anda yaşadığımız ekonomik krizin kökleri, devletin karar mekanizmalarındaki zaafiyette yatıyor.

NURİYE AKMAN
50 kelimeyi geçme Berin
Yazarımız Nuriye Akman, Adnan Menderes'in Yassıada'dan 16 ay boyunca eşi Berin Menderes'e gönderdiği duygu yüklü mektupları 'Elli Kelime' adlı kitapta topladı... Adnan Menderes'in eşi Berin Menderes'e Yassıada'dan 16 ay boyunca gönderdiği mektuplar ile Berrin Hanım'ın yanıtları ilk kez bir kitapta toplandı.

ÇETİN ALTAN
Bir kibrit ışığı... Ama o ışık ne olmalı?
Zifiri karanlıklar... Karanlıkların karanlıklarla çiftleşerek karanlıklar doğurduğu karanlıklar... Karanlıkların ikiz aynasında, karanlıkların birbirini yansıtarak, yoğunlaşa yoğunlaşa sonsuza doğru uzandığı karanlıklar... Ve bir anda bir kibrit ışığı... Sizce bu ışık ne olmalıydı?

ERDAL BİLALLAR
Fatih'in gemileri!
Gözünüz aydın yeni bir tartışma konumuz var; Fatih gemileri karadan yürütüp Haliç'e indirdi mi, indirmedi mi? Şimdi durup dururken, İstanbul'un fethinin üzerinden 548 yıl geçmişken bu da nereden çıktı demeyin... Burası Türkiye; tartışacak, vuruşacak konu bulmazsak karnımız ağrır...

YAVUZ DONAT
DYP'nin fotoğrafı
Aydın Menderes'e "DYP'de neler olduğunu" sorduk... Aydın Bey dedi ki: "DYP'ye yönelik bir hareketlenme var." "Bizce de" var. Ancak... Bu hareketlenmenin "içi" hangi ölçüde dolu: Menderes: - DYP'de olumlu anlamda da, olumsuz anlamda da bir iç değişikliğin yaşandığını söylemek zor.

ŞÜKRÜ ELEKDAĞ
Gelinin güveyi olmak
Kıbrıs ve Avrupa Ordusu konularında Ankara'nın attığı yapıcı adımlar Türkiye-AB ilişkilerini yumuşattığı gibi, ABD Dışişleri Bakanı Powell'ın Ankara'yı ziyaretinde yapılan görüşmeleri de etkiledi. Görüşmelerde, Türkiye, baskı yapılan taraf olmaktan çıkıp, baskı yapan taraf haline geliverdi.

OKAY GÖNENSİN
Gizli kamera
Haber için gizli kamera kullanmak, gizli kayıt yapmak, bir süredir ilgi çekici ve sonuç alıcı bir yöntem olarak kullanılıyor. Bu yöntem, gazeteciliğin temel ilkeleri açısından açık olarak tartışılması gereken bir yöntemdir. Bu tartışma Batı'da çoktan yapılmış ve bitmiştir.

RUHAT MENGİ
Salkım Hanım'a romantik yaklaşımlar!
Ermeni Soykırım iddiası ile Türkiye konularında uzman İngiliz tarihçi Andrew Mango, Amerikalı tarihçi Prof. Justin Mc. Carthy ve Büyükelçi Kâmuran Gürün'le röportaj yapmış, Ermeni olaylarını arşiviyle ve diğer kitaplarla incelemiş biri olarak günlerdir süren "Salkım Hanım'ın Taneleri" filmi tartışmalarını hayretle izliyorum.

NEBİL ÖZGENTÜRK
Satırlar arasında
Selim İleri, Haşmet Babaoğlu, Doğan Hızlan ve Nuri Kurtcebe'den zevkle okuyacağınız kitaplar: Hepsi de bir biçimde 'suya sabuna' dokunuyor! Önce kısa bir not.. Biz "dört sütun" söyledik, "bin sütun ah" işittik! Meğer, kendini "akıllı" zannedenlerden ne kadar da muzdaripmişiz.

EMİN ÖZGÖNÜL
MECLİS-İ MEBUSAN
TBMM Başkanı Ömer İzgi, geçen hafta Bülent Ecevit ve eşini iftara davet etti. Ecevitler'den "Güllacı çok severiz" haberi gelince mönüye ekleme yapıldı. Başbakan o gün ABD Dışişleri Bakanı Powell'la görüşmüştü. İftarda İzgi ve Ecevit önemli bir bilgiyi de paylaştı. ABD'nin elinde bir rapor vardı ve şöyle deniliyordu:

İLKER SARIER
Adam satmak üzerine
Burası Türkiye kardeş! Burada, konuşması gerekenler değil, ömrü billah ağzını açmaması gerekenler konuşur... Peki kim düşünür?.. Orası meçhul! Gazeteler, faul kafalı, Türkçe özürlü gazeteci mukallitleriyle dolup taşıyor. 40 yıldır "yazı"yı öğrenemeyen kütük kafalılar yetmedi, şimdi de tirbuşonla bir şişeyi açmaktan aciz gençleri tıkıyorlar içeri, ölü bilmem neyine pamuk tıkar gibi, hepsi tın tın..

ERDOĞAN SEVGİN
Kadın sesi haram mı?
Hülya Avşar Show'da iki haftadır tesettürlü şarkıcı Serpil Özkasap'ı izliyoruz. Harika bir sesi var. Çok güzel ilahi okuyor. Mevlidhanlar Cemiyeti onu ilk kadın mevlithan yapmak istiyormuş. Ve Hülya Avşar Show'da ilahi haline getirdiği "Berivan"ı okuyunca kaseti peynir ekmek gibi satmış.

MEHMET TEZKAN
İşi yarım bırakırsak bu kez tam yanarız
Beni en çok işin kolaycılığına kaçma huyumuz korkutuyor.. Başladığımız işin sonunu getirememek.. Nedense, bizim işler hep yarım yamalaktır.. Bakın çevrenize.. Uzağa gitmeyin.. Komşu inşaata bakın.. Ya çatısı kapanmamıştır, ya sıvası yapılmamıştır ya da boyası atılmamıştır..

MEHMET NURİ YILMAZ
İslam yardımlaşma ve dayanışma dinidir
Yüce Dinimizin en belirgin özelliklerinden birisi, toplum hayatına vermiş olduğu önemdir. Kur'an-ı Kerim'in emirleri, Sevgili Peygamberimizin tavsiyeleri hep sosyal hayatı güçlendirmek, toplumun yapısını pekiştirerek insanları mutlu etmek amacına yöneliktir.

HAYRULLAH MAHMUD
Patron sokağa çıkarsa
Yusuf Ziya Ortaç'ın genç yazarlara verdiği şöylesi bir öğüt vardır: "Müstehcenlikle müstekrehlik farklı şeylerdir. Müstehcenliğin hoşa giden bir yanı vardır, ama müstekrehlik ise iğrençliktir!" Bu anlamda öncelikle, her aklına geldiğini yazmak zanneden, bir köşe yazarının haftasonu köşesinde yayınladığı "Kadınlar, erkekler tuval tine girebilir mi?" başlıklı yazısından birkaç "müstekreh" pasaj aktarayım:

EMRE AKÖZ
Mustafa Denizli bunu nasıl açıklayacak?
Bir Fenerli olarak, Cumartesi gecesi oynanan Trabzon-Fener maçını kaybettiğimize üzüldüm. Bir arkadaşım, "En çok Andersson'un boş kaleye atamadığı gol için mi üzüldün" diye sordu. Hayır, deyip anlattım... Maçta (elbette bir Fenerli olarak) beni en çok üzen şey, bir kere olan o pozisyon değildi. Çünkü bir kere meydana gelen bir pozisyon şanstır.

REFİK DURBAŞ
"Itırlı Bahçe"den dünyanın görünümü...
"Itırlı Bahçe" 1394-1433 arasında Seyh Ömer Ibn-i Muhammed El Nefzavi tarafından yazılmış, Doğu'nun aşkını, cinselliğini ve kadınlarını anlatan bir kitap... 19. yüzyılda birkaç kez, farklı yazarlar tarafından dipnotlarla beslenerek Fransızca ve İngilizceye çevrilen ve Batı'da, "Binbir Gece Masalları" kadar ünlenen "Itırlı Bahçe", "Söz Yayınları" tarafından Nevzat Erkmen'in çevirisiyle Türkçeye kazandırılmıştı.

HAŞMET BABAOĞLU
Bu kadro şampiyon da olur?
Daum, takılmış plak gibi! "Kadro yetersiz" diyor... Her maç bitiminde olduğu gibi G.Birliği maçından sonra da "Bu kadroyla şampiyonluk rüya" demecini patlatıyor. Ona, insanın ancak evladına yapabileceği iyiliği yapan Beşiktaş Yönetimi de şaşkınlıkla izliyor bu açıklamaları. Kafalar karışıyor, öfkelenenler oluyor. Şimdi burada biraz durup yeni baştan düşünelim.

CAN BARTU
Johnson'a ceza vereyim derken...
Mustafa Denizli ne yapmaya çalışıyor, anlamak mümkün değil. Elindeki imkanları kullanmıyor. F.Bahçe'nin doğru-dürüst bir omurgası yok. Rüştü ile Mustafa Doğan dışında kimin nerde oynadığı belli değil. Sanki Cuma günü elini tombala torbasına sokup, rastgele oyuncuların yerini belirliyor.

DOĞAN KOLOĞLU
2. Bursa faciası
A.Gücü, G.Saray'ı havadan oynamaya zorladı. Sahaya dağılış ve teknik beceri avantajını iyi kullanarak, maçın düşünce kurgusunda 70 dakika mutlak üstünlük sağladı. G.Saray, inanılmaz bir kaleciye karşı sadece iki kez hava topu alabildi.

GÖKMEN ÖZDENAK
Sorumsuzlar
Bu Lucescu'ya şaşıyorum. Yaptığı işler ya olağanüstü, ya rezil. Bir Barcelona maçında oynattığı sisteme, futbolcuların sahadaki performansına, takım tertibindeki doğrulara bakıyorsunuz, bir de dünkü Ankaragücü maçına.

ERMAN TOROĞLU
Fener'in sistemi mi ? Hani nerede?
G.Saray-F.Bahçe çekişiyor, karşılıklı atışlar yapıyorlar, iki taraf da hakemlerle oynuyor, Merkez Hakem Komitesi ise herkesle oynuyor. Ama gözden kaçan bir şey var. Hakem hataları hep Beşiktaş'ın lehine oluyor. Belki de Beşiktaş'ın da yukarda mücadeleyle girmesi lazım. Bütün bunlar tesadüf mü? Bunu zamanla daha iyi göreceğiz.

HINCAL ULUÇ
Gürese harcanan paraya yazık
Serbestten sonra grekoromende de güreşçilerimiz Dünya Şampiyonası'nda bekleneni veremedi. Sydney Olimpiyatları'nda güreş hakkındaki değerlendirmeleriniz sonrası bugün Türk güreşini nasıl görüyorsunuz? Güreş hakkındaki düşüncelerim kamuoyuyla bağdaşmıyor. Belki bağdaşıyor da, çoğunluk bunları telaffuz edemiyor.


<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır