kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Diyarbakır'da barajlar doldu

İHA
Giriş Saati : 17.04.2009 14:00
Güncelleme : 17.04.2009 23:43
Yeni Haber
Önceki yıl son 70 yılın en kurak sezonunun yaşandığı Dicle ve Fırat havzasına bu yıl beklenin üzerinde yağış düşmesi çiftçileri sevindirdi. Bölgede kuruma noktasına gelen enerji ve sulama amaçlı barajların doluluk oranı ise yüzde 60'lar seviyesine ulaştı...
Türkiye'nin en büyük tahıl üretim merkezlerin başında gelen Güneydoğu Anadolu'da yağış bolluğu yaşanıyor. Geçen yıl Dicle ve Fırat havzasında yaşanan kuraklığın aksine bu yıl yağışlar doğayı yeşerti.

Yağışlı bir sezonun geçtiği Diyarbakır ve bölgesinde beklenenin üzerinde yağış düşmesi en çok çiftçinin yüzünü güldürüyor. Güneydoğu Anadolu'da yılda 1 milyon ton hububat rekoltesi olduğunu ifade eden Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, önceki yıl yaşanan kuraklıktan ötürü çiftçilerin tümünün zarar ettiğini söyledi.

Yıl içerisinde yağışlar ile birlikte ekinlerin çok iyi düzeye geldiğini ifade eden Erdem, "Beklenenin üzerinde yağmur yağdı. Nisan ayında 1 veya 2 yağmur yağarsa ve herhangi bir doğal afet yaşanmazsa bereket yılı olacağını düşünüyoruz. Kuraklık nedeniyle zarar eden çiftçimiz borçlarını ödeyecek duruma gelecektir" dedi.

Devlet Meteoroloji İşleri Diyarbakır Bölge Müdürü Timur Dağoğlu, 2008 yılı Mart ayında metrekareye 17 kilogram yağış düşerken 2009 yılında aynı süre zarfında 68 kilogram yağış düştüğünü söyledi. Bölgede bu yıl normalin üzerinde yağış düştüğünü ifade eden Dağoğlu, "2007 Eylül ve 2008 Mayıs aylarında metrekareye 371 kilogram yağış düştü, 2008 Eylül ve 2009 Mart aylarında ise yağış miktarı 377 kilogramı buldu, buna Nisan ve Mayıs aylarını dahil ettiğimizde yağış miktarının metrekareye yıl içerisinde 350 kilogramı bulacağını tahmin ediyoruz. Bu da kuraklığın bu yıl yaşanmayacağı, yer altı sularının bol olacağı anlamına geliyor "diye konuştu.

BARAJLAR DOLDU

Yaşanan kuraklık nedeniyle kuruma noktasına gelen barajlar su tuttu, bölgede enerji ve sulama amaçlı kullanılan barajlardaki doluluk oranı yüzde 60'ı buldu.

Son haftalardaki yağışlar ile birlikte doluluk oranları Karakaya Barajı'nda yüzde 67, Kıralkızı Barajı'nda yüzde 45, Dicle Barajı'nda yüzde 78, Batman Barajı'nda yüzde 76, Derik Dumluca Barajı'nda yüzde 31 ve Devgeçidi Barajı'nda yüzde 57'ler seviyesine ulaştı. Nisan ve Mayıs yağışlarına paralel olarak dağlardaki kar erimeleri ile birlikte barajlardaki su seviyesinin daha da yükseleceğini tahmin ettiğini ifade eden Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürü Türkay Özgür, şu anda mevcut barajlarda 8 milyon 500 metre küp kullanılabilir su olduğunu söyledi.