kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Veli Küçük'ten "Yassıada" benzetmesi

AA
Giriş Saati : 17.04.2009 21:44
Güncelleme : 17.04.2009 22:37
Yeni Haber
''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük, 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesi döneminde Kuleli Askeri Lisesi'nde öğrenci olduğunu belirterek, ''Yassıada'da yargılama için yapılan duruşma salonuna ilk biz gittik. Orada da çok güzel 500 kişilik bir salon yapılmıştı. Aynı şey burada yapılıyor'' dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz, savunma yapmaya devam etti.

Kerinçsiz'in savunmasına ara veren Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, taleplere geçti.

Duruşmada söz alan Oktay Yıldırım'ın avukatı Hanefi Altaş, İsveç'te yaşayan ve PKK'lı olduğunu iddia ettiği Selim Çürükkaya'nın kaleme aldığı ''Sırlar Çözülürken'' adlı kitabın, ''Ergenekon'' operasyonlarından 4 ay önce yazıldığını ve bu kitapta ''Ergenekon'' örgütünden bahsedildiğini söyledi.

Tutuklu sanıklardan Ümit Sayın da cezaevindeyken annesinin vefat ettiğini öğrendiğini belirtti. Bunun üzerine Başkan Şengün, Sayın'a baş sağlığı diledi.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün avukatı Zeynep Küçük de 6 aylık yargılama sırasında iddiaların çürütüldüğünü savunarak, ''Sizin kuvvetli suç şüpheniz hiç azalmadı, ama bizim hukuka inancımız her geçen gün azalıyor'' dedi.

Tutuklu sanık Veli Küçük de birinci iddianamenin sanıklarının yargılandığı sırada cezaevinin girişine 500 kişilik bir salonun Adalet Bakanlığı tarafından yaptırıldığını söyledi. Küçük, 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesi sırasında Kuleli Askeri Lisesi'nde öğrenci olduğunu ifade ederek, ''Yassıada'da yargılama için yapılan duruşma salonuna ilk biz gittik. Öğrencilerle o zaman sanıklar, izleyiciler ve tanıkların nasıl alınacağının provası yapıldı. Orada da çok güzel 500 kişilik bir salon yapılmıştı. Aynı şey burada yapılıyor'' diye konuştu.

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alınan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e soru sorulduğunu ifade eden Küçük, ''Bir gazetecinin operasyonla ilgili sorusu üzerine Milli Eğitim Bakanı, 'Ergenekon'un bir numarasıyla telefon görüşmesi yaptı' diyor. Sen savcı mısın? Kurguya bakın, 500 kişilik salonu doldurmak için büyük gayret sarf ediyorlar. Biz size güveniyoruz. Bu salon dolmasın'' şeklinde konuştu.

''PERİNÇEK'İN GİZLİ TOPLANTISI''

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz de tutuksuz sanık İbrahim Benli'nin çiftlik evinde yapıldığı iddia edilen gizli toplantıya ilişkin görüntü ve sesten oluşan CD'yi duruşma salonundaki LCD ekrandan izletti.

Perinçek'in, ''Gel gel yanıma keklik'' türküsünü söylediği toplantıya bazı sanıkların eşleriyle katıldığını belirten Cengiz, bu yemeğin gizli örgütsel bir toplantı olmadığını söyledi.

Taleplerin ardından Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, dosyaya gelen evrakları okudu.

Başkan Şengün, sanıklardan Ümit Sayın, Veli Küçük, Doğu Perinçek ve Oktay Yıldırım'dan elde edildiği belirtilen bazı belgelere ilişkin incelemenin tamamlandığını ve klasör halinde dosyaya geldiğini ifade etti.
Mersin'deki bayrak yakma olayında görüntüleri yer aldığı belirtilen sanıklardan Ali Kutlu'nun fotoğrafının karşılaştırılmasına ilişkin Adli Tıp Kurumu'ndan istenen raporun geldiğini belirten Şengün, görüntülerin farklı şahıslara ait olmasının kuvvetle mümkün olduğunun bildirildiğini kaydetti.

MİT YAZISI

Başkan Şengün, Kemal Kerinçsiz'in avukatı Tolga Akalın'ın ''Ergenekon'' ile ilgili kitapçığın Genelkurmay Başkanlığı'na hangi yoldan, hangi tarihte geldiğini ve kime teslim edildiğini sorması üzerine, MİT'ten istenen cevap yazısının geldiğini belirtti.

MİT Müsteşarlığı tarafından gönderilen yazıda, kaynağı tespit edilemeyen isimsiz ihbar mektubu ve eki olan 6 adet CD'nin kuruma, posta kanalıyla gönderildiği kaydedildi.

Yazıda, ihbar mektubu ve CD'lerde yer alan ''Ergenekon-Lobi'' adlı projeler ile diğer dokümanların yanı sıra Tuncay Güney'in iddia ettiği teyit edilmemiş bilgileri içeren, ayrıca açık kaynaklara da yansıyan bilgilerle de sınırlı tutulan incelemelerden hareketle hazırlanan dokümanın kamuoyuna mal olmuş bazı asker ve sivil şahısları içerdiği belirtildi.

Bu dokümanın, asker-sivil şahısları içermesi ve aidiyeti nedeniyle 10 Temmuz 2003 tarihli ''Haftalık Arz'' çerçevesinde eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun tarafından dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e elden sunulduğu bildirilen yazıda, kendilerinde bir örneğinin olmadığı da kaydedildi.
Yazıda, teşkilatın ilgi ve faaliyet alanına giren konularda güncel gelişmelere ve konunun önemine paralel olarak hazırlanan bilgi notlarının, MİT Müsteşarı tarafından, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'na özel temaslarda sunulduğu bildirildi.