kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bilinçsiz avlanma Karadeniz'de balık bırakmadı

CİHAN
Giriş Saati : 17.04.2009 14:44
Güncelleme : 17.04.2009 23:43
Yeni Haber
Bilinçsiz ve sonar ile yapılan avlanmadan dolayı Marmara boğazından Karadeniz sularına geçecek olan balıkların avlandığı ve bu nedenle Karadeniz sularında balık kalmadığı belirtildi...
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde geçimini denizden kazanan balıkçılar, balık sezonunun son günlerinde Karadeniz Sularında balık olmamasından dolayı elleri boş döndüklerini söylediler.

25 yıllık balıkçı Cengiz Turhan, denizde balık olmamasını bilinçsiz, sonar ile yapılan avlanmaya bağladı. Ereğli'de 25 yıldır ekmeğini denizden çıkartan Cengiz Turhan, denizde balık olmaması nedeniyle zor günler yaşadıklarını söyledi. Ereğli'de binlerce kişinin balıkçılık ile geçimini sağladığını kaydeden Turhan, bilinçsiz ve sonar ile yapılan avlanmadan dolayı Marmara boğazından Karadeniz sularına geçecek olan balıkların avlandığını ve bu nedenlede Karadeniz sularında balık kalmadığını söyledi.

Bu sene özellikle Palamut balığı için hazırlık yaptıklarını, ancak istedikleri oranda balık bulamadıklarını kaydeden Turhan, "Geçtiğimiz senelerde Karadeniz sularında Palamut bolluğu vardı. Bizde hazırlıklarımızı yaptık. Ancak bu sene Karadeniz' de umduğumuzu bulamadık. Şimdide Palamut balığı için hazırladığımız ağları başka balık türleri için hazırlıyoruz. Ancak Karadeniz balık yönünden bitmiş durumda.

Balıkçılık ile geçimini sağlayan insanlar artık evlerine ekmek götüremiyor. Denize açıldıklarında ise aldıkları balık masraflarını ancak karşılıyor. Bununla beraberde Balık mevsiminin son günlerine gelindiğinde Marmara' da yapılan sonarlı avlanma nednei ile Karadeniz'e geçecek balıklar avlanıyor. Buna en kısa sürede çözüm bulunması gerekiyor" dedi.

Avlanmadan yeni dönen Balıkçılardan Ali Cengiz de aynı sorunları dile getirdi. Kalkan balığı avlamak için denize açıldığını belirten Ali Kaptan, "Sabahın erken saatlerinde açıldığımız Karadeniz'den 4 ya da 5 balık ile dönüyoruz. Bu gidişle bu işi bırakmak zorunda kalacağız. Balıkçılık işine ilk girdiğimiz zamanlar, teknede balığı koymak için yer kalmazdı. Yapılan bilinçsiz avlanma Karadeniz'de balığı bitirme noktasına getirdi" dedi.

Balıkçılar, avlanma sonrasında ağları temizlerken, ağlarına takılan küçük balıkları göstererek, "İşte Karadeniz'de kalan balıklar bunlar. Bilinçsiz avlanmanın önüne geçilmezse sofralar balıktan yoksun kalacak. İthal balıklar da el yakacak. Bu işe bir an önce çözüm bulunmalı" diyerek tepkilerini dile getirdiler.