kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ekonomik kriz eczacıları da vurdu

AA
Giriş Saati : 05.04.2009 13:42
Güncelleme : 05.04.2009 19:27
Yeni Haber
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, devletten alacaklarını zamanında tahsil edemeyen eczacıların ilaç depolarının ödemelerini zamanında yapamadığı için borç ve faiz sarmalına girdiğini, bu durumdaki eczanelere ilaç depolarınca katı ekonomik yaptırımlar uygulandığını söyledi.

Saydan, yaptığı açıklamada, yaşanan ekonomik krizden eczanelerin de etkilendiğini belirtti.

İlaçlarını Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ecza depolarından aldıklarını, ancak geri ödemelerdeki gecikmeler yüzünden buralara vadesinde ödeme yapılmasında sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Saydan, bu konuda herhangi bir yasal düzenleme olmadığı için ecza depolarının ilaç firmalarından aldıkları vadelere bağlı olarak, kendilerince belirledikleri vadelerde eczanelere ilaç verdiklerini anlattı.

''Devletten alacaklarını zamanında tahsil edemeyen eczacıların, ilaç depolarının ödemelerini zamanında yapamadığı için borç ve faiz sarmalına girdiğini'' savunan Saydan, bunu fırsat bilip alacaklarına fahiş oranda vade farkı koyan ilaç depolarının haciz işlemleri başlatarak eczacıların SGK ödemeleri, gayrimenkulleri ve eczanelerine el koymaya başladıklarını savundu.

ECZANELERE KATI EKONOMİK YAPTIRIMLAR UYGULANIYOR

''Duyumlarımıza göre 14 bin dolayında eczanenin SGK'dan alacaklarına haciz konulmuş durumda'' diyen Saydan, ödemesini geciktiren eczanelere katı ekonomik yaptırımlar uygulandığını belirterek, bu yaptırımların başında ilaç geri alımlarının geldiğini söyledi.

Ecza depolarının yaptırımlarından birisinin de eczanelerden menkul ve gayri menkul teminatı almaları olduğunu belirten Saydan, ''Geri ödemelerdeki gecikmeler yüzünden borcunu ödeyemeyen eczanelerle ecza depolarının yaptığı görüşmelerde, ilaç akışının devam etmesi için gayri menkul ya da menkul rehni veya ipoteği isteniyor. Alınan teminat piyasa değeri yerine icra değeri üzerinden mevcut borca mahsuben kullanılarak eczacının varlıkları azaltılıyor ve borç ödeme gücü ortadan kaldırılıyor'' ifadesini kullandı.
Bu tip ekonomik yaptırımların artarak devam ettiğini öne süren Saydan, ''Aldığımız duyumlara göre, ödeme yapamayan eczanelerin işletmesine ecza depolarınca el konularak, eczane sahipleri kendi eczanelerinde maaşlı personel konumuna düşürülüyor'' diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) eczane ödemelerinin 45 günden 60 güne çıkarılmış olması nedeniyle Mayıs ayında çok sayıda eczanenin iflas noktasına geleceğini ileri süren Saydan, ''Çünkü 15 günlük gecikmenin eczaneler üzerindeki faiz yükü en az 500 milyon TL'dir. Bunu karşılayacak gücümüz yok'' dedi.

ECZANELER DEPOLARA BORÇLANIYOR

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç ise SGK'nın geri ödemelerinin gecikmesinden dolayı eczanelerin depolara borçlandığını, bu nedenle SGK'nın geri ödemeleri gecikmeden zamanında yapması gerektiğini söyledi.

İlaç bedellerinin yüzde 100'ünün 60 günde eczanelere ödenmesinin öngörüldüğünü, ancak bunun 70-80 günü bulabildiğini anlatan Tokaç, faturalama için zaman geçmesi halinde ise bu sürenin 90-100 güne ulaştığını söyledi.

İthal ilaçlar için 15-30 gün, yerlilerde ise 60-100 gün arasında değişen vadeler uygulandığını anlatan Tokaç, daha çok ithal ilaç satanların zorlandığını, geri ödemelerin gecikmesi durumunda da sıkıntıların arttığını bildirdi.

Depoların, eczanelerin ödemede gecikmesi halinde hemen faiz uyguladıklarını, bazı eczanelerin bunları karşılamak için kredi çekmek zorunda kaldığını ifade eden Tokaç, ''Bu nedenle eczaneler nakit çalışmalı, mal stoklamamalı'' diye konuştu.