kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İki haftada 20 bin araç satıldı pazar 45 bin adede koşuyor

30.03.2009
ÖTV indiriminden bugüne kadar geçen iki haftalık süre içinde 20 bin otomobil satışı gerçekleşti. Bugün yaşanan tempo sürdüğü takdirde mart sonundaki satış rakamı 45 bin adede çıkacak..
Otomotiv pazarını canlandırmak amacıyla yürürlüğe giren ÖTV indirimi beklenin üzerinde talep yarattı. ÖTV indiriminden bugüne kadar geçen iki haftalık süre içinde 20 bin otomobil satışı gerçekleşti. Martın ilk iki haftasında 8 bin adet otomobil satılırken, bugün yaşanan tempo sürdüğü taktirde ay sonundaki toplam satış rakamının 45 bin adete ulaşacağı tahmin ediliyor. ÖTV indirimi olmasaydı mart ayında toplam 25 bin adetlik bir satış bekleniyordu. Global krizin etkisiyle satışlar bıçak gibi kesilirken ocak ayında 19 bin, şubatta ise 21 bin adet araç satıldı. Buna göre otomobil pazarı ocak ve şubata göre iki kat artarken, son 15 günlük satış pazarı geçen yılın mart ayındaki seviyesine yaklaştırdı. 2008 Mart ayında pazar 53 bin adet olmuştu.

Talep beklenenin üzerinde arttı
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar,
beklenenin üzerinde bir taleple karşılaştıklarını söyledi. Aybar, "Fazla bir indirim yok. Ama tüketiciler belirsizliği sevmiyor. Belirsizlik ortadan kalkıp yarını görmeye başlayınca, bu fırsatı değerlendirmek istediler. Ertelenen talebin realizasyonu ve gelecekteki talebin öne çekilmesi talebi artırdı" dedi.

ÖTV indirimi olmasaydı 25 bin oto satılırdı
Mazda Türkiye Genel Müdürü Bora Koçak,
ÖTV indirimiyle otomobil satışlarının ayın ikinci haftasına göre 3.5 kat arttığını, ticari araçlarda ise artışın kısıtlı olsa da yüzde 80 oranında yükseldiğini söyledi. ÖTV indirimi olmasaydı pazarın 25 bin adeti geçemeyeceğini belirten Koçak, "Ayın başından itibaren yürürlüğe girmiş olsaydı pazar 55-60 bin adedi bulurdu" dedi.

Tüketici fırsatı kaçırmamak için ne bulursa alıyor
Kia Genel Müdürü Alp Evcimen,
ÖTV indirimiyle birlikte marka bağımlılığın da ortadan kalktığını söyledi. Evcimen, "Tüketiciler istedikleri marka ve modeli bulamasa bu sefer başka bir marka ve modele yöneliyor. Çünkü fiyatlar şu anda çok cazip. Tüketiciler bu fırsatı kaçırmak istemiyor" dedi.

Mart'taki oto satışları Şubat'a göre 2.5 kat arttı
Peugeot Genel Müdürü Jean Pierre Vieux,
ÖTV indirimi sonrasında beklentilerin de üzerinde ziyaretçi trafiği yaşandığını söyledi. ÖTV indiriminin satış rakamlarına da çok olumlu bir etkisi olduğunu belirten Vieux, mart ayında toplam pazarın geçen şubat ayına göre 2.5-3 kat artması beklediklerini kaydetti.

Mart-Haziran döneminde 210 bin araç satılır
Ford Otosan Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner,
ÖTV indiriminin yürürlükte olduğu mart-haziran döneminde toplam pazarda 180-210 bin adet satış olacağı tahmini yaptı. Özüner, yıl sonu pazar tahminin ise 400-420 bin adet olduğunu söyledi.
Haberin fotoğrafları