kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Asıl kaptanlığı şimdi belli olacak

SEVİLAY YÜKSELİR
SEVİLAY YÜKSELİR
04.04.2009
"AKP'de özeleştiri yapılsın" diyen Menderes, bekleyen sorunlara da işaret etti ve Erdoğan için "Asıl kaptanlığı şimdi belli olacak" dedi..
GİRİŞ
Bu haftaki konuğum, siyasete babasının partisi Demokrat Parti'de başlayan Aydın Menderes. Menderes, Adalet, Refah ve Fazilet partilerinden milletvekilliği de yaptı. Halen Demokrat Parti üyesi olan Menderes'le yerel seçim sonuçlarını konuştuk. Menderes "DTP'nin aldığı oylar bu seçimlerin en önemli yönüdür" görüşünde.

* Sizce bu seçimin kazananı ve kaybedeni kim? Bu seçimin tek bir kaybedeni var, o da AKP'dir. Kazananı ise bulmak zor. Seçmen çok akıllı davrandı. AKP'den 8 puan civarında oy kesti, Ankara ve İstanbul'da adeta kök söktürdü, bazı illeri de AKP'den alarak ceza kesti. Bunu yaparken muhalefete de ödül vermedi.

* Seçmen AKP'nin 46.5'le şımardığını mı düşündü? 2007 şartlarında yüzde 46.5 orandan seçmen memnundu. Hatta bu şekilde AKP daha fazla istikrar getirir, daha önemli meseleleri çözer gibi beklenti içine girdi. Ama baktı ki, AKP mağrur olmuş gurura kaptırmış kendisini, bu oyların ilelebet devam edeceğini sanıyor. Gelen gidecektir, gelmeyebilir de.

* AKP'de sizce kime kesilir bu fatura? Hemen fatura kesilmesin de bir özeleştiri yapılsın. Özeleştiri de kaptandan başlar. Başbakanın hemen kabine değişikliği yapması kendini tartışılmak durumunda bırakır. Şöyle diyebilir misiniz: Bir partinin aldığı bütün oyları genel başkan alıyor, kaybeden bütün olayları da bakanları ve yönetim kurulu üyeleri kaybeder! Başbakan'ın, "İyi kaptan fırtınada belli olur" sözü vardı. Erdoğan'ın devlet ve siyaset adamı olarak çapı ve ağırlığı şimdi ortaya çıkacak. Yıllardır yükselen bir dalga onu aldı bir yere getirdi. Yine açık denizdeydi ama o açık deniz bir göl kadar sakindi. Şimdi fırtınanın içine girdi. Onu bekleyen çok sorun var. Asıl kaptanlığı şimdi belli olacak.

* Bu seçimin en önemli özelliği neydi? DTP'nin aldığı oylar en önemli yönüdür. Çünkü bu oylar Kürt meselesini dış dünyada, Türkiye'de yeni bir aşamaya taşıyacaktır. Zaten o oylar bu maksatla verilmiştir. Ne kriz ne de AKP'nin başarısızlığı...

* Sizce de AKP'nin Kürt politikası çöktü mü? Böyle bir politikası yoktu ki çöksün! Kürt meselesinde sorumlular nereden nereye kadar emekleyeceğini, hangi yolu takip edeceğini tespit edemedi. 'Kapıldım gidiyorum bahtımın rüzgarına' hesabı. Ne diyor DTP? 1)Öcalan'ı çıkart 2) PKK'lıları affedin 3) Anayasa'ya 80 sene sonra 'Türkiye Cumhuriyetini Türkler ve Kürtler ortak kurmuştur' diye yaz! AKP bunun neresini çözecek? Millet Meclisi'nin çözeceği işler. Zaten AKP'nin 'Kürt meselesini çözerim' demesi karşılıksız çeke imza atmak gibi birşey.

* Kürt sorunu ne olacak? DTP'nin stratejisi şu; Biz devlete evet dedirtirsek nüfusun geri kalanı da evet der! Tabii bizim bilmediğimiz devlet ne düşünüyor? Devlet hep suskun. Suskun olduğu gibi birlik ve beraberliğin korunması konusunda gevşeme görüyorum. 'Askeri çözüm çözüm değildir' deniliyor. Bunu diyenler terörün istediği neticeyi aldığını ifade ediyor. Bu demek ki Türkiye'yi bulunduğu noktaya askeri çözüm getirmiş. DTP kendi mantığı içinde tutarlı, devlet de tutarlı olsun.