kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Utanç duvarları" şimdi seçim duvarı oldu

AA
Giriş Saati : 21.01.2009 11:55
Güncelleme : 22.01.2009 00:05
Yeni Haber
Irak'ta bir dönem denetimin sağlanması için Amerikan ordusunca inşa edilen mezhep duvarları, şimdi seçim afişleriyle donatılıyor.

Irak'taki siyasi haritayı yeniden çizeceği öngörülen iller meclisi seçimleri yaklaşırken, sokak direkleri ve beton bariyerler de parti afişleri ve vaatleri ile donatılıyor. Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin, İsrail'in Filistinlileri tecrit etmek için ördüğü utanç duvarını kastederek, "Bu duvar bana başka şeyleri anımsatıyor" diye örülmesine karşı çıktığı beton bariyerler, şimdi 4 bini kadın olmak üzere 14 bin 431 adayın yarışacağı yerel seçimler için propaganda aracı oluyor. Başta başkentin doğusundaki Sadr ve el-Şu olmak üzere kentin batısına dek uzanan söz konusu duvarlar, kent merkezindeki diğer beton bloklar ve sokak direkleri, 31 Ocak'ta gerçekleşecek mahalli idareler seçimleri için propaganda yapan siyasi parti, örgüt, aşiret ve bağımsız adayların afişleri ile dolup taşıyor.

14 eyalette toplam 440 sandalye için kıyasıya rekabet eden Şii ve Sünni partiler, laik gruplar, kabile şeyhleri ve bağımsız adaylar, bazen parti arması ile bazen de kendi fotoğraflarıyla sokakları süslüyor.

"AFİŞLER, BAĞDAT'IN RUHUNU KARARTTI"

Söz konusu "güvenlik duvarları"nda, iller meclisi seçimleri için kıyasıya rekabet eden adayların posterleri ile birlikte partilerin vaatlerini içeren Arapça metinlerin yer aldığı afişler, propaganda yasağına 9 gün kala tüm Irak'ta olduğu gibi başkent Bağdat'ta en aranılan malzeme haline geldi. Bazı çevrelerin "Bağdat'ın ruhunu tamamen kararttığını" düşündüğü afişler, genellikle adayların boy fotoğraflarından oluşuyor.

Parti afişleriyle ilgili düşüncelerini aktaran Seyyid Ahmed adlı Iraklı, milyonlarca paranın harcandığı seçim pankartlarının, ekonomik krizde çok gereksiz bir harcama olduğunu savundu. "Bunca harcama muhtaç kesimlere verilse daha doğru olurdu" diyen Ahmed, seçimlerde hiçbir aday ya da partiyi desteklemeyeceğini ve oy kullanmayacağını ifade etti.

Abdül Vahap el-Bayyan isimli bir başka Iraklı ise, yaklaşan yerel seçimler öncesi sokaklara ve beton duvarlara asılan parti afişlerini tasvip etmediğini söyledi. Vahap, "Bağdat'ın savaş nedeniyle bozuk olan çehresi, seçim propagandasıyla tümden kirletildi. Başkentin güzelliği kirli resimlerle tamamen ortadan kaldırıldı. Sokaklar, duvarlar hep bunlarla dolu" diyerek görüşlerini ifade etti. Irak'ta Kerkük, Dohuk, Erbil ve Süleymaniye'nin dışında 14 eyalette gerçekleştirilecek mahalli seçimler 31 Ocak 2009 Cumartesi günü gerçekleştirilecek. 14 milyon seçmenin 14 bin 431 adaya oy vereceği seçim, ülkenin siyasi haritasını da yeniden çizecek. Bu seçimler, 2005 yılındaki genel seçimleri boykot ederek direnişe destek veren Sünnilerle diğerleri arasındaki güç dengesini de ortaya koyacak.