kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Lenin gömülemez''

Giriş Saati : 21.01.2009 16:10
Güncelleme : 22.01.2009 00:04
Yeni Haber
Rusya'da, Sovyetler Birliği'nin kurucusu Lenin'in naaşının Kızılmeydan'daki mozoleden çıkarılıp toprağa verilmesi tartışmaları son dönemlerde yoğunlaşırken, Rusya Komünist Partisi, naaşın mozoleden çıkarılamayacağını ve defnedilemeyeceğini açıkladı.

Rusya Komünist Parti Başkanı Gennadiy Züganov, Lenin'in ölüm yıl dönümünde yaklaşık 200 parti üyesiyle geldiği Kızılmeydan'da Lenin'in mozolesini ziyaret edip çelenk bıraktı.

Züganov, burada gazetecilerin, Lenin'in naaşının mozoleden çıkarılıp toprağa verilmesi tartışmaları ile ilgili sorusuna karşılık, ''Lenin Mozoleden çıkarılamaz ve gömülemez'' dedi.

Rus yasalarına göre, bir kişinin yeniden gömülebilmesi için yakınlarının izin vermesi gerektiğini ve Lenin'in yakınlarının böyle bir izni olmadığını ifade eden Züganov, şunları kaydetti:

''Rusya İmparatorluğunu Lenin yıkmadı. Rusya, Osmanlı, Avusturya ve Macaristan İmparatorlukları gibi Birinci Dünya savaşının ardından yıkıldı. Çar Nikolay ve ailesinin öldürülme kararını Lenin değil, geçici yönetim verdi. Lenin 5 yıl içinde yürüttüğü ekonomik politikayla Birinci Dünya Savaşı'nın enkazlarından çıkmış Rusya İmparatorluğu'nu güçlü bir devlet haline getirdi. Lenin'in geliştirdiği yeni ekonomik politika sayesinde halefi Stalin 6 binden fazla yeni fabrika kurdu. Bunun sayesinde bütün Avrupa ve insanlık Nazi zulmünden kurtuldu.''

Züganov, Rus Ortodoks Kilisesi temsilcileriyle yaptığı görüşmede Lenin'ın naaşının mozolede bekletilmesinin dinen uygun olup olmadığını sorduğunu, kilise temsilcilerinin de kendisine naaşın yer yüzeyinin 2 metre altında olması halinde dini açıdan bir sakıncası bulunmadığını söylediklerini belirterek, Lenin'in naaşının da zaten yerin 2 metre altında olduğunu kaydetti.

Gazetecilerin, yeni ABD Başkanı Barack Obama'yı nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Züganov, şunları söyledi:

''İlginç bir şahıs. Yemin törenini dikkatle izledim. Amerika'nın en alt sosyal tabakasından çıkıp başarılı bir avukat, ardından senatör olabilen bir kişi. Yasaları iyi biliyor. Onun (eski ABD Başkanı George) Bush'tan çok daha tecrübeli olduğunu düşünüyorum. Ancak her şeye rağmen o kapitalin çıkarlarını yansıtıyor ve kapitalistler şu anda çok kötü durumdalar. Onun nasıl bir lider olduğunu zaman gösterecek. Ancak her halükarda Teksaslı Bush'tan daha iyi olacağına inanıyorum.''

LENİN'İN MOZOLESİNİN KALDIRILMASINI İSTEYEN GRUBA GÖZALTI

Bu arada, kendilerine "Rus anarşistler" adını veren 25 kişilik bir grup, Lenin'in ölüm yıl dönümünde mumyayı temsil eden sargıları üzerlerine sararak, Kızılmeydan'a girmeye çalışırken Rus özel birlikleri tarafından gözaltına alındı.

Polis, Lenin'in naaşının gömülmesini isteyen grubun ölüm yıl dönümünde Kızılmeydan'daki Komünist Parti üyeleriyle olası bir çatışmayı önlemek için grubu Kızılmeydan'ın girişinde apar topar gözaltına alarak otobüslere doldurdu.

St. Petersburg'daki Komünistler adına yapılan açıklamada da Lenin'e ölümünden sonra hiçbir yönetim tarafından Ulusal Kahraman payesi verilmediği belirtilerek, hükümete Lenin'e ülkenin en yüksek nişanı sayılan ''Ulusal Kahraman Ödülü'' vermesi çağrısında bulunuldu.

Öte yandan Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan son ankette, ülke içinde Lenin'in naaşının gömülmesini isteyenlerin sayısının giderek arttığı kaydedildi.

Araştırmaya göre, 2005 yılında halkın yüzde 30'u Lenin'in naaşının mozolede kalmasını isterken, son yoklamada bu oranın yüzde 15'e kadar düştüğü belirtildi.