kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD mahkemesinden tartışılacak karar

AA
Giriş Saati : 21.01.2009 19:03
Güncelleme : 22.01.2009 00:04
Yeni Haber
ABD Yüksek Mahkemesi, çocukları internet üzerinden sunulan pornografik yayınlardan uzak tutmak için çıkarılan yasanın ifade özgürlüğüne aykırı olduğu kararını onayladı.

ABD Adalet Bakanlığının, Philadelphia eyaletindeki bir temyiz mahkemesinin 1998 tarihli yasanın ifade özgürlüğünü güvence altına alan anayasanın birinci ek maddesine aykırı olduğu yolundaki kararına karşı başvurduğu Yüksek Mahkeme, bu başvuruyu dinlemeden reddetti.

Philadelphia temyiz mahkemesi, yasayı çok geniş ve belirsiz olduğu için ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle anayasaya aykırı bulmuştu.

Temyiz mahkemesi ayrıca, filtreleme teknolojileri ve diğer kontrol araçları çocukları uygun olmayan internet içeriklerinden korumada daha az kısıtlayıcı olanaklar sunduğu için, yasanın geniş ve belirsiz yaklaşımı ile ifade özgürlüğünü engellediğine karar vermişti.

Yasaya karşı dava açan avukatlar, yasanın geniş ve belirsiz hükümleri nedeniyle yetişkinleri birçok değerli bilgiden yoksun bırakma potansiyeli taşıdığını ileri sürüyordu.

Yasa, çocuklara zararlı kabul edilen yayınlar içeren sitelerin sahiplerine, gereken önlemleri almamaları durumunda, 6 aya kadar hapis ve günde 50 bin dolara kadar çıkan para cezası verilmesini öngörüyordu.

Hükümete bağlı avukatlar, yasanın uygulanması durumunda internetteki 700 milyona yakın sayfanın cezalı duruma düşebileceğini belirtiyorlardı.