kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'yı konuşturan adam

Giriş Saati : 21.01.2009 11:46
Güncelleme : 22.01.2009 00:04
Yeni Haber
ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın yemin töreninde yaptığı konuşmanın metnindeki tarihi cümleler 27 yaşındaki bir genç tarafından kaleme alındı.

Jon Favreau, kısa saçları ve çocuksu yüzüyle sıradan biri gibi görünse de, ABD'nin yeni Başkanının, Obama'nın deyimiyle "düşüncelerini okuyan adamı", yani metin yazarı.

Beyaz Saray'daki metin yazarları arasında en gençleri olan Favreau, bundan 4 yıl önce Demokrat başkan adayı John Kerry ile çalıştığı dönemde şans eseri keşfedildi.

Obama'nın konuşma metinlerini hazırlayabilmek için 2004'ten bu yana çok sıkı çalışan Favreau, 2003'de Holy Cross Üniversitesinden, diploma töreninde veda konuşması yapan okul birincisi olarak mezun oldu.

Favreau'yu, iletişim uzmanı Robert Gibbs "mükemmel bir yazar" olarak Obama'ya tavsiye etti. Favreau, 2005'te Senatoda Barack Obama için çalışmaya başladı. Genç yazar, 2007'de de Obama'nın seçim kampanyasına baş yazar olarak katıldı.

Barack Obama'nın üst düzey danışmanı David Axelrod, Favreau için "Barack, kendi kelimeleri üzerinde otorite sahibi olunması bakımından herkese güvenmez, ancak ona güvenir" ifadesini kullanıyor.

The Guardian gazetesi, Obama'nın yemin töreninde yaptığı konuşma metninin hazırlanma sürecini şöyle tarif ediyor:

"Barack ilk toplantılarında Favreau'ya konuşma metniyle ilgili görüşlerini aktardı. Favreau da bu sırada bilgisayarında notlar aldı. Favreau daha sonra haftalarca araştırma yaptı. Favreau ve ekibi tarihçiler ve metin yazarlarıyla görüştü; eski yemin törenlerinde yapılan konuşmaları dinledi.Favreau, hazırlıklar tamamlandığında, Amerikan kahve dükkanları zinciri Starbucks'ın Washington'daki bir şubesinde kamp kurdu ve ilk metin taslağını hazırladı. Konuşma metni Obama ile Favreau arasında 4 ya da 5 kez mekik dokudu."

Bu arada, genç metin yazarının metinleri hazırlamak için her gittiği yere yanında Obama'nın "Dreams From My Father" adlı otobiyografisini de taşıdığı söyleniyor.