kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama çılgınlığı

Giriş Saati : 21.01.2009 08:33
Güncelleme : 22.01.2009 00:05
Yeni Haber
Tüm dünyada olduğu gibi İngiltere'nin dört bir yanında ABD'nin yeni başkanı Barack Hüssein Obama'nın yemin töreni büyük heyecan ve kutlamalar ile takip edildi.

3 hafta boyunca İsrail bombalarına hedef olan Gazze halkına destek olmak isteyen bazı sivil toplum örgütleri, Obama'nın yemin töreni sırasında Londra'da ABD büyükelçiliği önünde gösteri düzenleyerek, çiçeği burnunda yeni başkanın İsrail ile ilişkileri gözden geçirip, bölgede eşit politika izlemesini talep etti.

Yaklaşık 70 kadar gösterici, ellerinde İsrail'i kınayan dövizler taşırken, Obama'ya ve Filistin halkına destek veren İngiliz ve Amerikalıların da göstericilerin arasında yer aldığın gözlendi.

Ayrıca Guantanamo kampının acilen kapatılmasını talep eden bir grup gösterici ellerindeki dovizler, giydikleri portakal renkli elbiseler ve attıkkları sloganlar ile yeni başkana taleplerini ilettiler.

Göstericilerden Salma Shamsuddhi, "Bush her zaman koşulsuz İsrail'i destekledi. Obama'dan tek beklentimiz iki tarafa da eşit mesafede olmasıdır. Filistin için barış istiyorum, ilk siyah başkan olarak Obama'yı destekliyor ve kutluyorum. Eminim Ortadoğu sorununu o çözecektir" diyerek, duygularını dile getirirken, elçilik önünde bulunuş sebebinin hem kutlama hem de İsrail'i kınamak olduğunu kaydetti.

Amerikalı eylemci Eleanor Kilroy da, "Bush, ABD'nin dünyadaki imajını zedeledi, agresif poltikalar izleyerek, dünyayı yaşanmaz hale getirdi.

Afro-Amerikan başkan, yeni bir yüz ve beklentiler çok yüksek kendisinden, 'umut' ve 'değişim' den bahsediyor. Şu an destekliyoruz kendisini ancak yakından takip edeceğiz izleyeceği politikaları" şeklinde konuştu.

Bu arada yakın zamanda hayatını kaybeden ünlü siyahi İngiliz milletvekili Bernie Grant'ın anısına açılan sanat merkezinde "Obama ve Değişim Günü" düzenlendi. Sanat galerisinde gün boyunca Obama kutlamaları ve çeşitli aktiviteler yapıldı. Obama hediyelik eşyaları satılırken, büyük ekranlarda Obama'nın yemin töreni heyecan ve gözyaşları eşliğinde izlendi.

Bernie Grant'ın kız kardeşi Waveney Harrisi, "Burası kutlamaların yapılacağı en doğru yer Bernie halk adamıydı, Obama da öyle. Ayrıcalık olmadan normal insanların da istedikleri yerlere gelebileceklerini kanıtladılar" dedi.

Öte yandan Londra'nın dört bir yanındaki restoranlarda özel Obama menüleri hazırlanıp, kafelerde Obama kahveleri ikram edildi. Ünlü Madame Tussauds Mumya Müzesi de sadece bugüne özel Amerikalı turistlerden müzeye giriş için para almazken, turistlerin Obama'nın Oval Ofiste ayakta kollarını bağlamış şekildeki mumyası önünde saatlerce bekleyerek fotoğraf çekme yarışına girdiği gözlendi.

O2 Milenyum Kubbesi de ünlü İngiliz sanatçıların katılımıyla geç saatlere kadar süren Obama partilerine ev sahipliği yaptı.