kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Citigroup finansal süpermarket olma iddiasından vazgeçiyor

14.01.2009
Aracılık birimi Smith Barney'i Morgan Stanley'e satan Citigroup'un sermaye artırabilmek ve sağlıklı bölümlerini toksik varlıklarından ayırmak için varlık satışlarına devam etmesi bekleniyor..
Yakın zamana kadar dünyanın en büyük bankası olan Citigroup, aracılık birimi Smith Barney'in, Morgan Stanley'in varlık yönetimi birimi ile birleşmesine onay verdi. Buna göre Citigroup, Smith Barney, Smith Barney Avustralya ve Quilter birimlerinin yüzde 49'unu elinde tutup, geriye kalan hisseleri 2.7 milyar dolara Morgan Stanley'e devredecek. Yüzde 51'lik çoğunluk hisseye sahip olacak olan Morgan Stanley, üç yıl sonra ortaklıktaki payını artırma seçeneklerini değerlendirecek. Ancak Citigroup ortaklıkta en az beş yıl ciddi bir payı elinde tutacak. Citigroup'un tüm hisseleri devretmesi halinde Morgan Stanley'den alacağı para tüm vergiler çıkarıldıktan sonra yaklaşık 5.8 milyar dolar olacak.

KÖTÜ BANKA KURACAK
Diğer yandan Citigroup'un sermaye artırabilmek ve bankanın sağlıklı bölümlerini toksik varlıklarından ayırmak için varlık satışlarına devam etmesi bekleniyor. Küresel kriz öncesi dünyanın en büyük bankası olan Citigroup, 22 Ocak'ta bilanço açıklarken "finansal süpermarket" olarak da adlandırılan iş yaklaşımından resmen vazgeçtiğini ortaya koyabilir. Citigroup'un "kötü bankasında" bankanın bilançosunun üçte birine denk gelen 600 milyar dolara yakın sorunlu varlık yer alacak. Kötü bankanın varlıkları zaman içinde ya satılacak ya da bilançodan ayrılacak. Wall Street Journal'e göre Citi'nin çıkmayı planladığı alanlar arasında tüketici finansmanı faaliyetleri ve Japonya'daki tüketici odaklı bankacılık aktiviteleri bulunuyor. Citigroup, ABD hükümetinin finansal şirketleri kurtarma planı kapsamında ekimde 25 milyar dolar, kasımda ise 20 milyar dolar sermaye yardımı almıştı.