kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Vergi cennetlerinden sağlanan krediye maliyet desteği geliyor

Hazal ATEŞ ANKARA
14.01.2009
Bermuda, Malta, Mauritius gibi vergi cennetlerinden bulunan kredilerin maliyeti düşüyor. Maliye, yurtdışından alınan kredilerdeki stopajı yüzde 10'dan 1'e düşürüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Vergi cennetlerinden sağlanan krediye maliyet desteği geliyor
Krize karşı alınan önlemler kapsamında, "varlık barışı, sicil affı, munzam karşılıkların indirilmesi, ihracatçıya yönelik reeskont kredilerinin artırılmasının" ardından şimdi de vergi cennetlerinden kredi bulanlara vergi kolaylığı geliyor. Bermuda, Cayman, Malta, Mauritius gibi vergi cennetlerinden bulunan kredilerin maliyeti düşüyor. Kurumlar Vergisi'nde yapılan düzenlemeye göre, seküritizasyon başta olmak üzere yurtdışından alınan kredilerdeki stopaj yüzde 10'dan 1'e düşürülüyor. Maliye Bakanlığı, bu çerçevede Kurumlar Vergisi'nde yeni düzenlemelere gidiyor. Bu kapsamda hazırlanan kararname de geçen hafta Başbakanlığa gönderildi. Reel sektör ve bankalara finansman açısından soluk aldıracak bu düzenleme kapsamında, yurtdışından mal alımından kaynaklanan vadeler için uygulanan yüzde 10'luk vergi de yüzde 5'e düşürülüyor.

YERLİ BANKALARIN TALEBİ
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, yabancı bankalarla rekabet edebilmek için icat ettikleri off-shore şubeler üzerinden kullandırılan krediler yüzünden maliye ile başlarının dertte olduğunu daha önce söylemişti. Maliye yetkilileri, bu düzenlemenin reel sektör ve bankaları finansman konusunda rahatlatacağını, ülkeye daha fazla kaynak girişi sağlanacağını vurguladı. Öte yandan, BDDK kriz nedeniyle Karşılıklar Kararnamesi'ni yeniden düzenliyor. Buna göre batık kredi sınıflamasında süreler uzatılacak.