kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

TÜSİAD niye bölünmeli?

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) niye kuruldu? Bu soruya 1970-1979 arasında TÜSİAD'a başkanlık yapan Feyyaz Berker ile dönemin genel sekreteri Güngör Uras, birlikte yazdıkları "Fikir Üreten Fabrika" kitabında yanıt veriyor. TÜSİAD; "Liberal ekonomik sistemi oturtmak, liberal politikaları somut hale getirmek için kuruldu."
TÜSİAD, kurulduğu günden bu yana iki ayrı şapka takıyor. Sanayici şapkası ile işadamlığı yani tüccar şapkası karışıyor. TÜSİAD, bu iki şapka arasında sıkışıp kaldı! Bir tarafta üreten kesim var. Diğer tarafta ise tüccarlar yer alıyor. Tüccar kesiminin talebi ile sanayicinin talebi birbiriyle uyuşmuyor.
TÜSİAD, iki şapkadan da tavşan çıkartmak istiyor! Özünde iki şapkanın çıkarları çatışıyor, fikir üreten fabrikanın yoluna taş koyuyor. Birilerinin buna "Dur" demesi lazım! Ya sanayici olacaksın, ya da tüccar!..
Kesinlikle yol ayrılmalı, tüccar ve sanayici ayrımı netleşmeli. TÜSİAD bölünmeli, elitlik bitmeli. Anadolu sanayicisine kucak açılmalı!
1970'lerde ekonominin patronu kamuydu. Özel sektör palazlanmak istiyor, sanayici "Ucuz faiz" ve "Kur garantisi" diye tutturuyordu. İthal ikameci bu dönemde sanayici yüksek enflasyonla bol para kazandı. 1980 sonrası Turgut Özal geldi, ithal ikamecilik yerini "İhracata dayalı büyüme" modeline bıraktı.
Sistem değişti...
Ama TÜSİAD üyeleri değişmedi. Büyük yatırım yapmadı. Parayı, turizme, konuta, tekstil ve bankacılığa yatırıp rantiye oldu. Büyük sanayici, 1983-2001 arasında top çevirdi.
Türkiye çakıldı.
TÜSİAD üyeleri sıkıştı! Çıkışı, 1980 öncesi kur garantisinde, sonrası ihracatta bulan TÜSİAD, 2001 sonrası ise "Kemal Derviş garantisi" ile Türkiye'yi yabancı sermaye ile bütünleştirdi. İlk kez durumun gereğini yerine getirdi.
Nabza göre şerbet vermedi!!!
TÜSİAD üyeleri son 6 yılda hizmet sektörüne büyük yatırım yaptı. ABD modeli kaliteli yatırıma yöneldi. Varlıkları büyüttüler, verimliliği ve rekabeti öğrettiler. Yüksek teknoloji ve büyük ölçekli yatırımlarla Türkiye, 6 yılda enflasyonsuz büyüdü. Savunma sanayi ve enerji yatırımları Türkiye'ye sınıf atlattı. TÜSİAD, Türkiye ekonomisinin manzarasını değiştirdi.
Ama mikro reformlarla istihdam geliştirici bir yol bulunamadı. Türkiye enflasyonsuz büyümenin bedelini "işsizlik" olarak ödedi.
Hakkını teslim edelim.
Bu kez suçlu TÜSİAD değildi. Suçlu, 2006'da mikro reformları yapmayan siyasetçi, bürokrat ve sanayideki yapısal dönüşümün önüne taş koyan tekstil lobisiydi. Tarım, turizm, inşaat ve lojistikte istihdam dönüşümü yapılamadı. Türkiye kaybetti.