kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Macaristan Ukrayna'dan tazminat istiyor

Giriş Saati : 15.01.2009 11:44
Güncelleme : 15.01.2009 19:07
Yeni Haber
Macaristan'da hizmet veren doğal gaz şirketi EMFESZ, Rusya'dan gelen doğal gazın dağıtımını engellediği gerekçesiyle Ukrayna doğal gaz şirketi Naftogaz hakkında Macaristan'da 30 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

Macaristan doğal gaz şirketi EMFESZ Genel Müdürü İstvan Goczi, yaptığı açıklamada, Ukrayna doğal gaz firması yüzünden hem milyonlarca dolar zarar ettikleri hem de zor durumda bırakıldıkları gerekçesiyle Macaristan mahkemesine başvurduklarını, Ukrayna şirketi Naftogaz'dan 30 milyon dolar tazminat istediklerini söyledi.

Goczi, Macaristan'da sanayinin doğal gaz kullandığını, 15 günden bu yana alınamayan doğal gaz nedeniyle hükümetin sanayide doğal gaz sınırlamasına gitmek zorunda kaldığını, bunun da hem kendilerinin hem de Macaristan sanayisinin on milyonlarca dolar zarar etmesine neden olduğunu açıkladı.

EMFESZ Genel Müdürü Goczi, Rusya'nın, Ukrayna şirketi yüzünden 15 günden bu yana Avrupa'ya doğal gaz akımını durdurduğunu, AB'nin bir an önce, Ukrayna doğal gaz şirketi Naftogaz'ı cezalandırarak yaptırım uygulaması gerektiğini kaydederken, Macaristan Enerji Bakanı Csaba Molnar, EMFESZ'in tazminat davasını desteklediklerini, AB'nin de davaya gereken desteği göstermesi gerektiğini bildirdi.

PARLAMENTO'DA KALORİFERLER KISILDI

Bu arada, başkent Budapeşte'de, Macaristan Parlamentosu'nun kaloriferlerinin kısılmak zorunda kalındığı belirtildi.

Macaristan Parlamentosu'ndan yapılan açıklamada, hükümet bütçesindeki açığın azaltılabilmesi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanan gaz krizi nedeniyle parlamentonun kalorifer ısısının önemli ölçüde düşürülmek zorunda kalındığı bildirildi.

Macaristan Parlamentosu'nda en fazla tasarrufun doğal gaz harcamasının kısılmasından yapılacağı, 386 milletvekilin bulunduğu parlamentoda milletvekillerinin aylıklarının ise yıllık 7.638 milyar forint (35 milyon dolar) tuttuğu bildirildi.

AA