kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Garp cephesinde işler yine karıştı

14.01.2009
Ukrayna, Rus doğalgazının Türkiye'ye de gaz sağlayan Sudja-Orlovka hattından Avrupa'ya sevkıyatına karşı çıktı. Ukraynalı gaz şirketi Naftogaz, Gazprom'un istediği hattan gönderilmesi halinde ülkenin doğu kesiminin gazsız kalacağını savundu..
Rus doğalgazının Avrupa'ya naklinde yine pürüz çıktı. Ukrayna ve Rusya arasındaki gaz krizi Avrupa'yı her geçen gün daha fazla endişelendirirken, Ukrayna doğalgaz şirketi Naftogaz Başkanı Oleh Dubina, Rus doğalgazının Avrupa'ya sevkiyatını başlatmayacağını belirterek, bundan, Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un koyduğu şartları sorumlu tuttu. Rus Gazprom dün Sudja- Orlovka hattından günlük 76.6 milyon, Sudja-Ujgorod hattından da 22.2 milyon metreküplük gazın geçişine izin verilmesi için Naftogaz'a başvurdu, ancak talep geri çevrildi. Naftogaz Basın Sözcüsü Valentin Zemlyanskiy, Gazprom'un başvurusunun kendilerine ulaştığını belirterek, Naftogaz'ın Gazprom'dan, söz konusu hatlar yerine Valuiki ve Pisarevka hatlarından gaz göndermesini istediğini ancak, bu isteklerinin Gazprom tarafından kabul edilmediğini söyledi. Zemlyankiy, Gazprom'un istediği hattan göndermeleri halinde ülkenin doğu bölgesinin çok büyük bölümünün gazsız kalacağına dikkat çekti.

NAFTOGAZ 'OLMAZ' DEDİ
Naftogaz Başkanı Oleh Dubina da, Gazprom'un talebine ilişkin, ''Ukraynalı tüketicileri gazsız bırakamayız. Ne yazık ki, biz kendilerine tekrar bölgelerimizi gazsız bırakamayacağımız yanıtını verdik'' ifadesini kullandı. Gazprom ise Ukrayna'nın bu hatla ilgili iddialarını reddederek, söz konusu hattan gaz gönderilmesi konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığını savundu. Gazprom'un gaz geçişi için talepte bulunduğu hatlar Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. AB'nin devreye girmesiyle Rusya ve Ukrayna arasında gaz gönderilmesi konusunda yeniden anlaşmaya varılınca Rusya önceki sabah AB gözlemcilerinin gözetiminde vanaları yeniden açmış, ancak vanaların açılmasından birkaç saat sonra Naftogaz gazın gönderildiği hattan Avrupa'ya göndermesi halinde ülke sanayisinin önemli oranda konuşlandığı doğu bölgesinin tamamen gazsız kalacağını, dolayısıyla bu hattan Avrupa'ya gaz gönderemeyeceğini kaydetmişti. Gazprom ve Naftogaz arasında yaşanan anlaşmazlık en az 15 doğu Avrupa ve AB ülkelerinde milyonlarca kişiyi olumsuz şekilde etkilerken, çok sayıda işyeri enerji sıkıntısından dolayı üretimi kesmek zorunda kaldı.
Haberin fotoğrafları