kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Borsalar bankalarla düştü perakende verileriyle çakıldı

14.01.2009
Bankacılık sektöründen gelen kötü haberlerle güne başlayan piyasalarda değer kaybı ABD perakende verileriyle bir ara yüzde 6'yı buldu. Dolar 1.63 TL'yi gördü..
Küresel krizin reel sektör ve bankacılık üzerinde yarattığı tahribatın boyutları netleştikçe borsalarda kayıplar artıyor. HSBC'nin 30 milyar dolar sermaye artırımına ihtiyaç duyacağı ve Deustche bank'ın rekor zarar açıklaması bankacılık hisselerinde sert satışlara neden oldu. Borsalara bir darbe de ABD perakende satışlar verisinden geldi. Aralık ayında yüzde 1.2 azalması beklenen perakende satışlar beklentilerin iki katından fazla, yüzde 2.7 gerileyince satışlar arttı. Avrupa borsalarında kayıplar birara yüzde 6'yı geçti. ABD borsaları güne yüzde 1 kayıpla açıldı. Avrupa borsaları son 6 işlem gününde düşerken, ortalama kayıplar yüzde 10'u aştı. Dünyadaki iflas dalgası bankacılık, medya, otomotiv ve perkande sektörlerinden sonra telekom sektörüne de sıçradı. Kanadalı telekom şirketi Nortel'in iflastan korunma başvurusu piyasalarda fiyatlandı.

DOW JONES 7.500'E DÜŞEBİLİR
Fed eski ekonomik araştırmalar koordinatörü Erkin Şahinöz, son açıklanan veriler sonrası ABD Dow Jones 30 endeksinin 7.500 seviyesine kadar geri çekilebileceğini öngördü. Şahinöz "Dördünce çeyrekte ABD hiç alışık olmadığı düzeylere gidiyor. Son veriler sonrası dördünce çeyrekte ABD'nin yüzde 5.4 daralmasını bekliyoruz. Satış süreci devam edecek. Bu satışlar eski dip seviyesi olan 7.500'e kadar devam edebilir" dedi. Piyasalardaki oynaklığı ölçen ve korku endeksi olarak adlandırılan VİX endeksi yüzde 13 yükselerek 49'a kadar yükseldi. Endeks, 24 Ekim'de 90 seviyesine kadar yükselerek rekor kırmıştı.

İMKB 25 BİN DESTEĞİNE TUTUNDU
İMKB 100 endeksi gün içinde en düşük 25.012 seviyesine kadar geriledi. Kayıplar yüzde 4'ü geçerken, İMKB 100 endeksi günü psikolojik destek seviyesi olan 25 binin üzerinde tamamlayı başardı ve 25.056 seviyesinden kapandı. Merkez Bankası'nın bugün yapacağı toplantıda faizleri indireceği beklentisi ile yüzde 15.63'e kadar gerileyen tahvil faizleri, piyasaların bozulması ile birlikte yükselişe geçti. Döviz piyasası da hareketliydi. Dolar uluslararası piyasalara paralel olarak yurtiçinde de değerlendi. Güne 1.58 seviyesinden başlayan dolar, valörlü işlemlerde 1.63'e dayandı.