kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bağımsız denetim şirketleri şeffaflaşıyor

Giriş Saati : 15.01.2009 10:59
Güncelleme : 15.01.2009 19:07
Yeni Haber
Bağımsız denetim alanında faaliyet gösteren şirketlerin ortaklık yapıları, yönetim kurulları, varsa yabancı kuruluşlar ile yaptıkları lisans anlaşmaları, çalışanları ve finansal durumları hakkındaki bilgiler, AB düzenlemelerine uyumlu şekilde internetten açıklanacak.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, bağımsız denetim şirketlerinin şeffaflaşması konusunda açıklama yaptı.

Bağımsız denetim alanında faaliyet gösteren şirketlerin ortaklık yapıları, yönetim kurulları, varsa yabancı kuruluşlar ile yaptıkları lisans anlaşmaları, çalışanları ve finansal durumları hakkındaki bilgilerin AB düzenlemelerine uyumlu şekilde SPK'nın internet sitesinden (spk.gov.tr) kamuya açıklanacağını bildiren Erol, bu çalışmanın yatırım ortamının etkin çalışmasına ve iyileştirilmesine çok büyük faydası olacağını vurguladı.
Erol, SPK'nın kendi personeli tarafından geliştirilen Uzaktan Veri Aktarım Projesi'nin 2008 yılı Şubat ayında faaliyete geçtiğini ve bu proje ile bağımsız denetim kuruluşlarının SPK'ya elektronik ortamda bildirim yapma imkanı tanındığını hatırlattı. SPK Başkanı, bu kapsamda oluşturulan veri setini, çok kısa bir süre içinde AB düzenlemelerine ve e-devlet uygulamalarına paralel olarak kamunun erişimine açmayı hedeflediklerini söyledi.

Dünyada yaşanan son finansal gelişmelerle birlikte finans piyasalarında bağımsız denetimin öneminin tekrar gündeme geldiğini kaydeden Erol, ''Geçen yılın Kasım ayında yapılan G-20 zirvesinde de bağımsız denetime ve bağımsız denetimin gözetimine önem verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır'' dedi.

AB'nin bağımsız denetim ve bağımsız denetimin gözetimine yönelik düzenlemelerine göre, bağımsız denetçilere ve bağımsız denetim kuruluşlarına ilişkin temel bilgilerin bir elektronik sicil altında tutulması ve bu sicil bilgilerine kamunun erişiminin açık olması gerektiğini anlatan Erol, ''Bu sistemde yatırımcılar/ortaklar, kendileri adına şirketlerin finansal durumları hakkında görüş bildiren bağımsız denetim kuruluşlarına ilişkin bir takım bilgilere kolaylıkla ulaşabilecek; şirketler ise bağımsız denetim kuruluşlarının seçiminde daha doğru ve etkin kararlar alma imkanına sahip olacaklar'' diye konuştu.

TÜRKİYE, AB ÜYESİ ÜLKELERDEN ÖNCE BU DÜZENLEMEYİ YAPACAK

AB'nin yaptığı düzenlemelere göre, üye ülkelerin bağımsız denetim kuruluşları hakkındaki elektronik sicilinin 29 Haziran 2009 tarihine kadar oluşturup, kamuya açık hale getirmeleri gerektiğini belirten Erol, Türkiye'nin bu tarihe kadar beklemeden sistemi uygulamaya koymaya hazırlandığını bildirdi.

Sermaye piyasalarında yatırımcının korunması, Türkiye'nin uluslararası sermaye için cazibesinin artırılması ve yatırım ortamının geliştirilmesi için en temel şartlardan birinin ''kamuyu tam ve doğru bilgilendirmek, şeffaflığı sağlamak'' olduğunun bilincinde olduklarını dile getiren Erol, SPK'nın Türkiye'de bağımsız denetim ve bağımsız denetimin gözetimi konusundaki öncülüğünü bu ve benzeri uygulamalarla artırarak sürdüreceğini; bağımsız denetim ve sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunmak için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

''BİLGİLER ANLIK DURUMLARI GÖSTERECEK''

Erol, şunları kaydetti:
''Bağımsız denetim alanında 27 yıllık tecrübesi ile en deneyimli kadroya sahip olan SPK, TBMM gündeminde yer alan Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın yasalaşması ile daha geniş bir uygulama alanı bulacak bağımsız denetim alanında, üzerine düşen görevleri en iyi şekilde gerçekleştirmek için dünyadaki uygulamaları takip etmekte ve halen ülkemiz sermaye piyasalarında en iyi şekilde uygulamaya devam etmektedir.

Söz konusu internet sitesinde yayımlanacak bilgiler bağımsız denetim kuruluşlarının bildirimleri çerçevesinde anlık durumları gösterecek. Bu sistem aracılığıyla bundan böyle yatırımcıların ve ilgililerin halka açık şirketlerin, yatırım fon ve ortaklıkları ile aracı kurumların kamuya açıkladıkları finansal raporların güvenilirliğinde çok önemli bir fonksiyona sahip bağımsız denetçiler hakkında, hiçbir maliyete katlanmadan önemli bilgilere erişebilmeleri imkanı sağlanacak.''

AA