kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Belediyelerden vergiyi vergi daireleri tahsil edecek

Giriş Saati : 15.01.2009 12:01
Güncelleme : 15.01.2009 19:07
Yeni Haber
Elektrik ve havagazı tüketim vergisinin tarh, tahakkuk ve tahsilini 1 Ocak 2009'dan geçerli olmak üzere vergi daireleri yapacak.

Maliye Bakanlığının Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğle, kanundaki elektrik ve havagazı tüketim vergisi 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun ilgili maddesiyle 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yeniden düzenlendi.

Düzenlemeye göre, elektrik ve havagazı tüketim vergisi artık Belediye Gelirleri Kanununa göre ilgili belediyelerce tarh, tahakkuk ve tahsil edilmeyecek.

Bu verginin tarh, tahakkuk ve tahsiline, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunun ilgili maddesinde yapılan değişiklikle 1 Ocak 2009 tarihinden geçerli olmak üzere Maliye Bakanlığına bağlı vergi daireleri yetkili olacak.

Tebliğ kapsamında ilgili belediyeler veya valilikler kendi mülki veya mücavir alan sınırlarındaki herhangi bir değişikliği veya değişiklikleri, değişikliğin vuku bulduğu tarihi izleyen 15 gün içinde elektriği tedarik eden veya havagazı dağıtımı yapan kuruluşlara bildirecek.

MÜKELLEF VE SORUMLU

Elektrik ve havagazı tüketim vergisinin mükellefinin elektrik ve havagazını tüketenler olduğu anımsatılan tebliğe göre, organize sanayi bölgelerinde tüketilen elektriğin, elektrik ve havagazı tüketim vergisinin sorumlusu, organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğine elektriği temin eden kuruluş olacak.

Kazanç amacı gütmemek şartıyla işletilen, hastane, dispanser, klinik, sağlık ocağı ve merkezleri, rehabilitasyon, teşhis ve tedavi merkez ve kurumları, doğum ve çocuk bakımevleri, kreşler, sanatoryum, prevantoryum gibi sağlık kuruluşları ile düşkünler evi, yetimhaneler, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve korunmaya muhtaç çocukları koruma birliklerine ait çocuk yurtları ve bunlara bağlı işyerleri gibi sosyal yardım kuruluşlarında tüketilen elektrik vergiden istisna tutulacak.

Dini hizmetlerin ifasına mahsus ve umuma açık bulunan cami, mescit, kilise ve havra gibi ibadethanelerde, milletlerarası panayır, sergi ve fuarlarda, bunların giriş yerlerinde, mal teşhir edilen ve satılan pavyonlarda ve doğrudan doğruya elektrik ve havagazı üreten dağıtım ve istihsal müesseselerinde tüketilen elektrik, elektrik ve havagazı tüketim vergisinden müstesna olacak.

Elektrik üretimi yapan bir işletmenin sadece elektrik üretim tesisinde tükettiği elektrik bu vergiden istisna olurken, bu işletme tarafından üretilen elektriğin, elektrik üretim tesisi dışında kullanılması veya diğer işletmelere satılması halinde istisna uygulanmayacak.

Doğrudan doğruya elektrik ve havagazı üretmeyen yalnızca iletim ve dağıtım yapan işletmelerce tüketilen elektrik istisna kapsamında değerlendirilemeyeceğinden vergiye tabi olacak.

Bu kurum ve kuruluşların kamu kurum veya kuruluşu olup olmaması istisna uygulamasına engel teşkil etmeyecek.

MATRAHA VERGİ, FON VEYA PAYLAR DAHİL EDİLMEYECEK

Verginin matrahı, elektriğin iletimi, dağıtımı ve perakende satış hizmetlerine ilişkin bedelleri hariç olmak üzere elektrik enerjisi satış bedeli ile havagazının satış bedeli olacak. Matraha vergi, fon ve paylar dahil edilmeyecek.

Buna göre, elektrik satış bedelinden elektriğin iletimi, dağıtımı ve perakende satış hizmetlerine ilişkin bedellerinin düşüldükten sonra kalan tutar elektriğe ilişkin matrahı oluşturacak. Havagazına ilişkin matrah ise doğrudan havagazının satış bedeli olacak.

Elektrik ve havagazı tüketim vergisinin matrahına her ne ad altında olursa olsun herhangi bir vergi, fon veya pay dahil edilmeyecek.

ORAN İLE TARH, TAHAKKUK VE ÖDEME

Elektrik ve havagazı tüketim vergisinin oranı, vergiye tabi tüketilen elektrik ve havagazının satış bedeli üzerinden yüzde 5 olacak.

Bu oran, imal ve istihsal, taşıma, yükleme, boşaltma, soğutma, telli ve telsiz telgraf ve telefon müraselesi (haberleşmesi) işlerinde tüketilen elektriğin satış bedeli üzerinden yüzde 1 olarak uygulanacak.

Elektrik ve havagazı tüketim vergisi, sorumluların kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesince tarh olunacak.
Elektrik enerjisini tedarik eden veya havagazını dağıtan kuruluşlar tahsil ettikleri vergiyi, tahsil tarihini takip eden ayın 20. günü akşamına kadar Kurumlar Vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine beyan edecek ve aynı süre içinde ödeyecek.

Elektrik ve havagazı tüketim vergisi beyannameleri elektronik ortamda verilecek. Bu zorunluluğa uymayanlara, Vergi Usul Kanununun ilgili maddesi uyarınca durumlarına uygun özel usulsüzlük cezası kesilecek.
Elektrik ve havagazı tüketim vergisinin tarh, tahakkuk ve tahsili, sorumluların Kurumlar Vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi tarafından, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ilgili hükümleri çerçevesinde, gerçekleştirilecek.

AA