kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AB'de "alaturka tuvalet" tartışması

Giriş Saati : 15.01.2009 17:20
Güncelleme : 15.01.2009 23:33
Yeni Haber
Çek Cumhuriyeti'nin AB işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Aleksandır Vondra, dönem başkanlığınca yaptırılarak AB Konseyi binasına asılan plastik heykel çalışmasında "alaturka tuvalet" olarak gösterilen Bulgaristan'dan özür diledi.

Vondra, Çek sanatçı David Cerny'nin (41) 27 üye ülkenin nasıl algılandığını anlatan "Entropa" eserinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Sanat çalışmasının asla Çek Cumhuriyeti'nin AB vizyonunu ve üye ülkelere bakışını yansıtmadığını" vurgulayarak, "Entropa türünün provokatif bir örneği. Anladığım kadarıyla bazılarında aşağılanma hissi yaratmış. Bunlardan özür diliyorum" dedi.

Entropa'nın sadece Bulgaristan'da değil diğer üye ülkelerde de hoşnutsuzluk yarattığını kabul eden Vondra, "Entropa'nın birilerini alaya aldığı düşünülüyorsa bunlar biziz, en başta kendim. Sorumluluğu kabul ediyorum fakat sahneyi terk etmeyeceğiz. Biz (sanatçıya) özgürce ifade fırsatı verdik ve bu özgürlüğü nasıl kullanacağı onun sorumluluğu. Entropa'yı sanat eseri olarak kabul ediyoruz. Ne bir eksik ne bir fazla" diye konuştu.

Avrupa ailesinin diğer üyeleriyle bu konuda uzlaşma sağlayacaklarına inancını ifade eden Vondra, "Umarım birbirimize değil, hep birlikte güleriz" dedi.

AB ülkelerinin birbirlerine bir boru sistemiyle bağlantılı olarak gösterildiği büyük boyutlu plastik "sanat eseri" üzerinde Bulgaristan, "alaturka tuvalet" görüntüsüyle yansıtılırken Almanya, gamalı haç sembollerine benzeyen otoyollarla gösteriliyor.

Lüksemburg, "satılık ülke" ve Fransa "grevler ülkesi" olarak tanıtılırken Danimarka, bu ülkede, 2005 yılında tartışmalara yol açan karikatürlere benzeyen lego imajlarıyla sunuluyor.

İtalyanlar futbol düşkünü olarak tanıtılırken, Hollanda suların altında kalmış, sadece cami minarelerinin görülebildiği bir ülke şeklinde gösteriliyor.

Çek sanatçı Cerny'nin eserinde nükleer karşıtı tutumuyla bilinen Avusturya'nın boydan boya nükleer santral soğutma bacalarıyla donatılması tepki çekerken Polonya, bir grup Katolik rahibin eşcinselleri temsil eden gökkuşağı bayrağını Amerikanvari şekilde dikmeye çalıştığı bir ülke olarak tasvir ediliyor.

Romanya'nın oyun parkı stilinde Drakula şatosuyla temsil edildiği eserde Yunanistan, bütünüyle yanmış ormanlarla gösteriliyor.

Eserde İspanya betonlaşmış bir ülke olarak resmedilirken, beton mikserinin ayrılıkçı Bask bölgesine yerleştirilmesi dikkati çekiyor.

AB politikalarına şüpheci yaklaşan İngiltere'nin "kayıp parça" olarak gösterildiği eserde İsveç, ev sahipliği yaptığı İKEA'nın içinde Gripen savaş uçakları da bulunan mobilya paketi şeklinde ifade ediliyor.

AA