kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dostların arasına yalan girdi

14.01.2009
İsrail lideri Olmert, ABD Başkanı Bush'u kürsüden indirip BM'de kendilerini kınayan tasarıya "çekimser" oy kullandırtmasını sağladığını anlattı. Ancak ABD yalanladı: Kesinlikle doğru değil..
İsrail, her zaman Amerika'nın en sıkı müttefiki oldu. Filistin'le yaşanan sorunlarda da her zaman ABD, İsrail yönetiminin arkasında yer aldı. Ancak son Gazze operasyonuyla ilgili yaşanan bir "telefon" tartışması, iki ülke arasında gerilime yol açtı. Tartışma, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in, yaptığı bir telefon konuşmasını anlatmasıyla çıktı. Bush'u aradığını, BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada İsrail'e ateşkes çağrısı yapan tasarıya nasıl olumlu oy vereceğini söyleyerek çıkıştığını, bunun üzerine Bush'un da devreye girerek oyu "çekimsere" çevirdiğini söyledi. Ancak Olmert'in bu anlattıklarına ABD'den derhal ve sert bir yalanlama geldi... Aşkelon'daki yerel yetkililerle katıldığı bir toplantıda konuşan Olmert, Bush'u aradığını söyleyip olayı şöyle aktardı: "Bana Başkan Bush'u bağlayın, dedim. Onlar da Philadelphia'daki bir toplantıda konuşmanın ortasında olduğunu söylediler. Ben de, Umurumda değil. Onunla hemen konuşmalıyım, dedim. O da sahneden indi ve benimle konuştu. Ona, BM'deki oylamaya katılmaması gerektiğini söyledim. O da Rice'ı arayıp çekimser oy vermesini söyledi. Tabi Rice çok bozuldu..."

42 TASARIYI ENGELLEDİ
İşte dün bütün dünya basınında yer alan bu çarpıcı açıklamaya Amerika'dan yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray sözcüleri ayrı ayrı açıklamalarda Olmert'in sözlerinin "yüzde yüz gerçek dışı" olduğunu söyledi. Dışişleri Sözcüsü Sean McCormack, "Konuşmada geçtiğini söylediği hikâye yüzde 100, tamamen, kesinlikle doğru değil" dedi. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın "Arap ülkeleri bakanlarının BM'den çıkacak daha yumuşak bir açıklamayı engellemesi üzerine, Çarşamba günü İsrail aleyhindeki tasarıyı veto etmeme kararı aldığını" da sözlerine ekledi. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Fratto ise "Yanlışlıklar var" açıklaması yaptı. Bu yalanlama üzerine Olmert'in makamından bir açıklama daha geldi: Başbakan'ın sözleri olanların kelimesi kelimesine aynen aktarımıdır... Ancak Olmert'i, kendi Dışişleri Bakanı Tzipi Livni hafta başında yaptığı bir açıklamada dolaylı olarak yalanladı. Livni, oylama günü Rice'la "zor" konuşma yaptığını ve oyunun çekimser olacağını söylediğini açıklamıştı. 1972-1982 yılları arasında ABD, İsrail'i "eleştiren, karşı çıkan" 14 tasarıyı veto etti. 28 tasarıyı ise ret ya da ret oyu kullanarak bloke etti.