kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Merkez Bankası'ndan faiz indirimi

AA
Giriş Saati : 15.01.2009 19:06
Güncelleme : 15.01.2009 19:20
Yeni Haber
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranı yüzde 15'ten yüzde 13'e, borç verme faiz oranını ise yüzde 17,50'den yüzde 15,50'ye düşürdü.

Kurul, banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası RepoTers Repo Pazarı'nda uygulanan kısa vadeli faiz oranlarının indirilmesine karar verdi.
Buna göre, gecelik faiz oranları borçlanma faiz oranı yüzde 15'ten yüzde 13'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 17,50'den yüzde 15,50'ye indirildi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.0017.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 11'den yüzde 9'a, borç verme faiz oranı ise yüzde 20,50'den yüzde 18,50'ye düşürüldü.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 16,50'den yüzde 14,50'ye indirildi.
Kurul toplantısına, Durmuş Yılmaz (Başkan), Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş, Mehmet Yörükoğlu katıldı.

''İKTİSADİ FAALİYETTEKİ YAVAŞLAMA GİDEREK DERİNLEŞİYOR''

Kuruldan yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın giderek derinleştiğine işaret ettiği ifade edilerek, uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların önceki tahminlere göre daha uzun bir süre etkili olacağına ilişkin görüşlerin güçlendiği vurgulandı.
Bu çerçevede iç ve dış talep ile enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşlerin enflasyonu olumlu etkileyeceği kaydedildi.

Açıklamada, şunlar ifade edildi: ''Bu doğrultuda, enflasyonun 2009 yılının ortalarından itibaren yıl sonu hedefi ile uyumlu düzeylere ineceğini, yıl sonunda ise hedefin altında kalma ihtimalinin arttığını öngören Kurul, kısa vadeli faizlerin 200 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Kurul, önümüzdeki aylarda yapılması öngörülen faiz indirimlerinin önemli bir kısmını erkene almanın, finansal koşullardaki ek sıkılaşmanın telafi edilmesine katkıda bulunacağını düşünmektedir.
Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecektir.
Küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizlikler halen yüksek seviyede seyretmektedir. Bundan sonraki olası faiz indiriminin miktarı ve zamanlaması enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacaktır. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul;un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.''

Kurul, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nin 8 iş günü içinde yayımlanacağını da kaydetti.