kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Nükleerde Ruslara 2. onay da çıktı

ANKARA OLCAY AYDİLEK
20.12.2008
Doğalgazın önemli kısmını aldığımız Rusya enerjide hâkimiyet alanına nükleeri de eklemeye hazırlanıyor... TAEK, Akkuyu'da kurulacak ilk nükleer santral için Atomstroyexport- Inter Rao-Park Teknik'in teklifinin teknik kriterleri sağladığını açıkladı..
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Mersin Akkuyu'da kurulacak Türkiye'nin ilk nükleer santral için Rus-Türk ortaklığı Atomstroyexport- Inter Rao-Park Teknik'in teklifinin, santral için belirlenen ölçütleri sağladığına karar verdi. Doğalgazda bağımlılığımız her geçen gün arttığı Rusya'ya nükleer enerjide de söz sahibi olması için bir aşama daha tamamlandı. TAEK, 24 Eylül'deki ihalede, 3 aydır sürdürdüğü teknik incelemesini bitirdi. TAEK, internet sitesinden yaptığı açıklamada, Atomstroyexport-Inter Rao- Park Teknik'in teklifinin 9 ölçüt çerçevesinde değerlendirildiği anımsatıldı. Açıklamada, "Teklifin TAEK Ölçütlerini karşıladığı sonucuna varılmış ve 'TAEK Ölçütleri Uygunluk Belgesi' 19 Aralık 2008 tarihinde tanzim edilerek TETAŞ'a teslim edilmiştir" denildi. Açıklamada, Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik'in kuracağı nükleer santralle ilgili de bilgi verildi.

4 ÜNİTE KURULACAK
Rus tipi basınçlı su reaktörlerinin geleneksel olarak 'VVER' olarak adlandırıldığına işaret edilen açıklamada, ortaklığın Akkuyu'da 'VVER-1200 (AES-2006)' tasarımı reaktörlerden 4 ünite kurmayı teklif ettiği kaydedildi. VVER-1200'ün, Rusya tarafından geliştirilen VVER tipi reaktörlerin en son modeli olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu tasarım, halen dünyada 18 adedi işletmede bulunan VVER-1000'den özellikle de Finlandiya için geliştirilen ve daha sonra Çin (Tianwan 1 ve 2) ve Hindistan Kudankulam'da inşa edilen VVER 1000 tasarımından evrimleştirilmiştir" denildi. Ortaklığın, her biri 1200 megavat olmak üzere 4 üniteden oluşan nükleer güç santrali kuracağı, toplam kurulu gücün 4 bin 800 olacağı ifade edildi.