kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AB ile 2 başlık daha tamam...

20.12.2008
Avrupa Birliği'ne giden yolda 35 müzakere başlığından 10'u açılmış oldu. İki yeni başlığın açılmasına imza atan Bakan Babacan 'Önemli kazanım' dedi..
Türkiye, dün Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Hükümetler Arası Konferans'ta Avrupa Birliği'yle (AB) müzakere sürecinde iki başlık daha açtı. "Sermayenin serbest dolaşımı" ile "bilgi toplumu ve medya" alanlarında müzakereye geçilmesiyle, Türkiye'nin 2005'ten bu yana açtığı başlık sayısı 10'a yükseldi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin seçimi kazanmasında bile etkili olan "Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı" tavrı, müzakere başlığı açıklamısının onun dönem başkanlığında "yavaşlayabileceği" yorumları da ortadan kalktı. Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, sermayenin serbest dolaşımının Türk ekonomisinin dışa açılmasında büyük önem taşıdığını, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen Avrupalı şirketler için güvence anlamına geldiğini söyledi.

'SÜREÇ SAPTIRILMASIN'
Bakan Babacan, bilgi toplumu ve medya faslıyla da bilgi ve iletişim teknolojilerine yaygın erişimin, yazılı ve görsel basında rekabetin ve yayıncılık müktesebatının AB ile uyumunun sağlanacağını vurguladı. Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğünde standartları yükseltecek bu faslın açılmasının önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Babacan son dönemde yavaşladığı yorumları yapılan AB müzakereleri hakkında da, "AB'den beklentimiz katılım sürecinin yolundan saptırılmasına izin verilmemesi" dedi. Babacan, Türkiye'nin Rum kesimine karşı Gümrük Birliği'yle ilgili Ek Protokol'den kaynaklanan yükümlülüklerini ne zaman karşılayacağının sorulması üzerine, "Türkiye'nin hukuki değerlendirmesi Ek Protokol'ü uygulamakta olduğumuz yönünde" dedi.

REHN: ATMOSFER ÇOK İYİ
AB Komisyonu genişlemeden komiseri Olli Rehn, Türkiye'nin üyeliğine ilişkin uzun süredir yaşanan iyi bir atmosferin Avrupa'da şu anda varolduğunu söyledi. Rehn, "Son 4 yıldır hayatım çok zor. Sanırım böyle de devam edecek. Türkiye ile yürütülen müzakere süreci, bir pazar günü parkta yürümek gibi olmayacağını biliyorduk. Önemli olan birbirimizi eleştirirken aynayı bakmayı unutma oyununa gelmemek" diye konuştu.