kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Melih Gökçek'le soru cevap

Melih Gökçek ile konuştum. Bir bölümünü dün yayınladım. Bugüne sarkan konular da var.
Kendisine sordum: "Kemal Kılıçdaroğlu 224 dolardan sayaç aldığınızı söylüyor."
- O, 1995'teydi; o fiyattan sadece 10 bin sayaç
aldık; teknoloji ilerledikçe fiyat ucuzluyor. Şimdi elektronik sayaca 63 Euro ödüyoruz. Murat Karayalçın ise, elektronik değil, mekanik sayaca 109 Euro ödemişti. Buna ne diyeceksiniz? Biz ise, şu anda, mekanik sayacı 18.5 Euro'ya alıyoruz.
- Neden hep aynı firmadan alıyorsunuz?
- Herkese açık ihale yapıyoruz; bu firma hep en ucuz fiyatı veriyor. İtirazı olan Kamu İhale Kurumu'na gidebilirdi. Sayaç alımlarıyla ilgili hiçbir başvuru yok. Daha ucuz teklif veren çıkarsa, elbette o şirketten alırız.
- Doğalgaz satarken, Ankaralılardan fazla para almışsınız. Şimdi Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) paranın iadesini istiyor. Neden fazla para aldınız?
- Açıklayayım. EPDK, 'yaz ayında doğalgaz genleşiyor; sözgelimi bir metreküp vereceğinize 0.9 metreküp veriyorsunuz. Bu yüzden, genleşme katsayısına göre değişik fiyatlar tesbit edilsin' diyordu. Biz ise, 'gazın fiyatını peşin aldığımız için, vatandaşın ne zaman kullanacağı belli değil, dolayısıyla ucuza satamayız' cevabını veriyorduk. Konu Danıştay'da ama, EPDK ruhsat iptâliyle bizi tehdit ettiği için, mahkeme kararını beklemeden, taksitlendirerek, ödemeleri yapacağız.
- 2004 içinde aboneliğini yenileyenlerden, 150 dolar açıktan para almışsınız. Bunları ödeyecek misiniz?
- Bu sorun, 3 bin kişiyi ilgilendiriyor. Ben de, arkadaşlardan yeni izahat aldım. 2004'ten önce, doğalgaz bağlamak için hem servis, hem de abone parası 300 dolar yatırmış vatandaş; gazı bağlatmamış. 2004'te, EPDK kurulduktan sonra, gaz bağlansın diye müracaat ettiğinde, yeniden servis parası alınmış. Bu hatalı bir uygulama. 10 Ocak'tan itibaren, iki kere servis parası alınanlara, paraları iade edilecek. Dediğim gibi, sadece 3 bin kişiyi ilgilendiriyor.
- Bir milyon metreküpten fazla tüketim yapanlardan daha az para alınması gerekirken, normal tarife uygulamışsınız. Böylece 14 trilyon lira fazla para tahsil etmişsiniz.
- Bir milyon metreküpten fazla tüketenler, 'serbest tüketici' olarak mütalâa edilmeli; bu doğru. Ama, yüksek tüketim yapanların çoğu kamu kuruluşu. Ortada bir anlaşmazlık var. Genel bütçeden pay alan kamu kuruluşlarına da ucuz tarifeden mi verilecek? Yoksa, sadece, ayrı tüzel kişiliğe sahip olan kuruluşlar mı serbest tüketici addedilecek? EPDK, 6 Mart 2008'de, serbest tüketici sayılmadıkları için yüksek bedel uygulanan kamu kuruluşlarına paralarının iadesine karar verdi. Bize de 5 ay süre tanıdı. 1 Ocak'tan itibaren, 12 eşit taksitle, geri ödemeleri gerçekleştireceğiz.
- Doğalgazı çok yüksek kârla satıp, bir anlamda Ankaralıları kazıklıyormuşsunuz.
- Yatırımları yapabilmek için doğalgazı, % 20-24 kârla sattık ilk başta. Şimdi kâr oranımız % 8. Benden önceki belediye başkanı Murat Karayalçın ise, % 77 kârla satmıştı. Sadece 117 bin doğalgaz abonesi yapan Karayalçın döneminde, belediyeye, bir abonenin maliyeti, bin 700 dolara geldi. Biz, bir milyon abone yaptık. Abone başına düşen maliyet 500 dolar.
CHP milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Gökçek'in rakamlarının doğru olmadığını düşünüyorsa, açıklamalarını sütunumda vermeye hazırım. Diyebilir ki, "224 dolardan 10 bin değil, 100 bin sayaç aldı. Ya da, şu anda Ankara'da bir elektronik sayaca 63 Euro ödeniyor ama, bu gene de pahalı bir rakamdır. Veyahut Karayalçın açısından bir abonenin maliyeti bin 700 dolar değil, Gökçek'in abone maliyetleri daha yüksek."
Galiba televizyon yerine, gazete sütunlarında tartışmayı sürdürmek daha derli toplu olacak.