kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

El Kaide'nin hedefi konsolosluklardı...

FERİT ZENGİN - ÖNDER ŞUŞOĞLU / SABAH
20.12.2008
Tutuklanan 22 El Kaide üyesinin 2003'teki saldırıların benzerini planladığı ortaya çıktı. Militanların hedefleri İstanbul'daki İngiltere, ABD ve İsrail konsolosluklarıydı..
İstanbul, İzmir ve Manisa'da düzenlenen eşzamanlı operasyonlarla gözaltına alınan El Kaide militanı 38 kişinin, 15-20 Kasım saldırılarının benzerlerini gerçekleştirmek amacında oldukları ortaya çıktı. İstanbul'da yakalanan 23 örgüt üyesinden 9'u, Manisa'da 3, İzmir'de 10 zanlı tutuklandı. İstanbul Emniyeti, El Kaide üyelerinin silahlı soygun, gasp, yağma, adam yaralama ve cinayet işledikleri yönünde ihbar üzerine araştırma başlattı. Bir yıl süren teknik ve fiziki takip sonucunda 17 Aralık gecesi saat 04.00 sıralarında operasyon için start verildi. 3 ilde eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Özel tim ekipleri operasyon anını ve helikopterli gece takiplerini özel kameralarla kayıt altına aldı. Baskın anında ise termal kamera görüntüleri çekildi.

DESTEKLİ BASKIN
Helikopterler desteğinde gerçekleştirilen operasyonda toplam 60 kişi gözaltına alındı. Örgüt üyelerinin üst ve evlerinde yapılan aramalarda, 7 ruhsatsız tabanca, 2 pompalı tüfek, bir enjektör atan silah, plastik 5 kelepçe, bol miktarda örgütsel doküman, sahte nüfus cüzdanı, 4 çalıntı otomobil ile oluşturdukları eğitim merkezinde öğrencilere verdikleri karne ve takdirnameler ele geçirildi. 22'si emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakılan örgüt üyelerinden İzmir'de 12, Manisa'da 3, İstanbul'da ele geçirilen 23'ünün sorgusunda ise örgütün nasıl yapılandığı, hangi eylemleri gerçekleştirdiği ortaya çıktı. İstanbul'da ele geçirilen 23 militanın örgütün Sultanbeyli ve Pendik hücrelerinin üyeleri olduğu belirlendi. Kendilerini 'sofular' olarak tanıtan örgüt üyeleri 1-2 yıl önce Kaplancılar olarak bilinen Metin Kaplan Grubu'ndan ayrılarak örgüte geçip, Ümraniye ve Pendik hücrelerini kurdular.

LİDERİ MISIR'A KAÇTI
İki ayrı hücrede bulunan toplam 23 örgüt üyesinden bazıları dönem dönem Afganistan ve Pakistan'a giderek eğitim aldı. Ardından da Veziristan bölgesindeki çatışmalara katıldı. Eylemlere katılacak örgüt üyelerinin İstanbul Sultanbeyli'deki hücre evlerinde tutuldukları saptandı. El Kaide yapılanmasının liderinin Mustafa Güneş olduğu ve Mısır'a kaçtığı ortaya çıkan operasyonda yardımcısı Ekrem Karakuş ise yakalandı. Karakuş'un elebaşılığını yaptığı El Kaide yapılanmasının, örgütün metropol silahlı eylem grubu olduğu belirlendi. Polis, 1 yıl süren çalışmasında ve evlerden ele geçen bilgisayarlarda yaptığı incelemede, örgüt üyelerinin 15-20 Kasım saldırılarının benzerlerini düzenlemeyi planladıkları belirlendi. Örgütün hedefindeyse İngiltere, Amerika ve İsrail Konsolosluklarının bulunduğu saptandı.
Haberin fotoğrafları