kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kahraman ayakkabı bölüşülemiyor

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 17.12.2008 14:28
Güncelleme : 17.12.2008 17:10
Yeni Haber
Iraklı gazeteci Muntasır El-Zeydi'nin ABD Başkanı George. Bush'a fırlattığı ayakkabı Türkiye'de de bölüşülemiyor. Bazı Türk ayakkabı üreticileri ayakkabının, kendi üretimleri olduğunu savunuyor. ..
Iraklı gazeteci Muntasır El-Zeydi ve ABD Başkanı George W. Bush'a fırlattığı ayakkabısı Türkiye'de de kahraman muamelesi görüyor. Türkiye'deki bazı ayakkabı üreticileri o meşhur ayakkabının kendi mamülleri olduğunu savunuyor. Hatta bazı üreticiler, ayakkabı hakkında teknik bilgi de verip, Bush'un refleksle eğilememesi durumunda vereceği tahribatın boyutu hakkında da yorum yapıyor...

Ayakkabının kendi üritemleri olduğu iddiası ilk önce Gaziantep'ten geldi. 6 yıldır Akınalbella markasıyla üretilen ayakkabıların Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine Gaziantep'ten ihraç edildiği savunuldu.

Akınalbella Ayakkabıcılık Genel Müdürü Mehmet Bülent Akınal, Amerika Başkanı Bush'a fırlatılan ayakkabının özellikle Ortadoğu'da yoğun ilgi gördüğünü belirterek, "6 yıldır üretimini yaptığımıza bu ayakkabıyı bir çok ülkeye ihraç ediyoruz. Özellikle Ortadoğu yani Arap ülkeleri ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Çok sağlam bir malzemeden yapılan bu ayakkabı çok uzun ömürle giyilebiliyor. Tabanı sert ve üstüde deri kaplamadır" dedi.

El-Bağdadiye isimli televizyon adına çalışan Iraklı gazeteci El-Zeydi'nin fırlattığı ayakkabının yaklaşık 700 gram ağırlığında olduğunu da söyleyen Akınal, "Eğer bu ayakkabı Amerika Başkanı Bush'a isabet etmiş olsaydı yüzünde yada kafasında ciddi bir hasar oluşturabilirdi. Bu olaya ayakkabımızın reklam açısından konu olması bizim için sevindirici bir durumdur" diye konuştu.

ALTINŞEHİR'DE ÜRETLİYOR İDDİASI

İstanbul Altınşehir'de bulunan ihracatçı ayakkabı firması Baydan Ducatı de ayakkabının kendi mamulleri olduğunu savunuyor. Şirketin Pazarlama Müdürü Serkan Türk, "Son iki gündür almış olduğumuz sipariş rakamı bin 500'lere yükseldi. Irak'tan müşterilerimiz gelmeye devam ediyor. Ayakkabı artık bir sembol haline geldi. Bizi hem mutlu etti, hem de hüzünlendirdi. Ayakkabı biraz kaba duruyor ama ağırlığı 600 gram. Bush'un yüzüne gelseydi eğer ağırlığı nedeniyle bir zarar vereceğini sanmıyorum" dedi.

Suriyeli bir işadamının ayakkabı için 10 milyon dolar önerdiğini hatırlatan Türk, "Biz de bu ayakkabıya talibiz. 50 bin dolar verip burada mağazamızda sergilemek isteriz. Biz 50 bin doları gözden çıkardık, verebiliriz" diye konuştu.

KAYSERİLİ DOKTORDAN KEFALET YARDIMI


Ayakkabıyı fırlatan gazeteciye destekler de sürüyor. İnternette hakkında pek çok destek grubu kurulan Muntazır El Zeydi'ye manevi desteğin yanında maddi destek olmaya hazır olanlar da var. 19. dönem Kayseri milletvekili Doktor Seyfi Şahin, ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabılarını fırlatıp gözaltına alınan Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi'nin serbest bırakılması için tazminat ödemeye hazır olduklarını belirtti.

Özel Seyfi Şahin Kulak Burun Boğaz Merkezi Başhekimi Dr. Seyfi Şahin, Muntazır El Zeydi'nin serbest bırakılması için tazminat yardımı vermek isteğini belirtti. Bir basın toplantısı düzenleyen 19. dönem Kayseri milletvekili Dr. Seyfi Şahin, Irak'ta meydana gelen ayakkabı olayını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Olayı, bir ülkenin haksız yere işgalini en iyi kınama yolu olarak gördüğünü ifade eden Dr. Şahin, "Ayakkabıyı fırlatan Bağdatiye Televizyonu muhabiri Muntazır El Zeydi'nin de hukuken mağdur olduğu kanaatine varılmıştır. Bush'un El Zeydi'yi döven ve zulmeden korumalarını kınamaktayız. Ayakkabı saldırısında ölüm tehdidi yoktur. Çünkü darp malzemesi yumuşaktır, sağlığa zarar verebilecek nesne değildir. Milyonlarca insanın öldüğü Irak işgaline karşı en medeni tepki, ayakkabı ile olan saldırıdır. El Zeydi'nin tutuklanması veya hapisle cezalandırılması uluslararası hukuka aykırıdır. Olayda Bush'a hakaret vardır. Bu da para ile cezalandırılır. Özel Seyfi Şahin Kulak Burun Boğaz Merkezi olarak El Zeydi'nin kefaletle bırakılması için gerekli tazminatı ödemeyi kararlaştırdık" ifadelerini kullandı.

IRAK BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE AYAKKABI EYLEMİ

Memur-Sen üyeleri de, ABD Başkanı Bush'a ayakkabısını fırlatan Iraklı gazeteci Muntasar El Zeydi'ye Irak Büyükelçiliği önünde yaptıkları eylemle destek verdi. Irak Büyükelçiliği önünde toplanan Memur-Sen üyesi bir grup, Muntasar El Zeydi'ye destek gösterisi yaptı. "Dünyanın tüm zorbalarına bir ayakkabı da sen fırlat" yazılı dövizler açan grup adına bir açıklama yapan Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır, Zeydi'nin eyleminin 5 yıldır işgal altında buhranlı ve kara günler geçiren, yıllardan beri onurlu ve yürekli davranışın özlemi içinde olan Irak halkına, 1.5 milyarlık İslam alemine ve insanlıktan nasibini alan herkese bir kurtuluş meşalesi ve bir hayat öpücüğü olduğunu söyledi. Kır, El Zeydi'nin Bush'a ayakkabı fırlatmasının 15 Mayıs 1919'da İzmir'de çıkarma yapan Yunan işgal ordusuna ilk kurşunu sıkan gazeteci Hasan Tahsin'in tavrı ile aynı olduğunu da belirtti.

Bush'tan görevi devralacak olan Obama'nın gerekli dersi çıkardığını umduğunu ifade eden Kır, "Bir mıhın bir nalı, bir nalın bir atı, bir atın bir komutanı, bir komutanın bir orduyu, bir ordunun bir ülkeyi kurtardığı gibi bir postalda bir Irak'ı kurtaracaktır. Buna bütün dünya şahit olacaktır" dedi. Gazeteci olmakla vatanperver olmayı bağdaştırmayan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı'nın ifadelerinin kendilerini üzdüğünü söyleyen Kır, El Zeydi'yi Memur-Sen olarak 'dünya gazeteciler kahramanı' ilan ettiklerini kaydetti. Bush'a fırlatılan ayakkabıya bir suç aleti olarak el konulduğunu hatırlatan Kır, "Oysaki o ayakkabılar bir suç aleti değil, bir onur abidesidir. İşgalci güçlere karşı başkaldırının bir sembolüdür. Şimdi biz de Memur-Sen olarak ayakkabısız kalan Muntasar El Zeydi'ye aynı numaralı ve aynı renkte bir ayakkabıyı kendisine ulaştırmak üzere Irak Büyükelçiliği yetkilisine emanet etmek istiyoruz. Emaneti sahibine sağ salim ulaştıracaklarına inanıyoruz" diye konuştu. Yaptığı açıklamanın ardından Kır, El Zeydi'ye gönderecekleri ayakkabıyı gösterdi. Daha sonra büyükelçilik girişine gelen Kır'dan hiçbir yetkili ayakkabıyı teslim almadı. Bunun üzerine Kır ayakkabıyı kargo ile göndereceklerini söylerken, eylem olaysız sona erdi.