kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz günlüğü

16.12.2008
Euro Bölgesi'ne 80 bin yeni işsiz eklendi
Euro Bölgesi'nde istihdam üçüncü çeyrekte tarihinde ilk kez bir önceki çeyreğe göre düşüş gösterdi. Eurostat'ın verilerine göre temmuz-eylül döneminde istihdam yüzde 0.1, 80 bin kişi azalarak 146.1 milyon oldu. Verilerin tutulmaya başlandığı 1995 yılından bu yana ilk kez istihdam çeyrek dönem bazında düşüş gösterdi.

Büyük Buhran'dan beri en düşük enflasyon
Küresel krizin etkileri giderek derinleşirken, açıklanan ABD verileri beklentileri boşa çıkarmaya devam ediyor. Son olarak açıklanan kasım ayı enflasyon verileri krizin beklenenden daha hızlı ve önce derinleşmeye başladığını gösteriyor. Kasım ayı Tüketici Fiyatları Endeksi yüzde 1.7 düşerek, 1932 yılından bu yana en hızlı düşüşünü gösterdi. Çekirdek TÜFE'de önceki aya göre değişim olmadı. Öte yandan ABD'de kasımda yeni konut inşaatları yüzde 18.9 ve inşaat ruhsatları yüzde 15.6 düştü.

Goldman Sachs 2.2 milyar $ zarar açıkladı
Goldman Sachs, borsalardaki düşüş, borç ve emlak piyasalarındaki hareketliliğin de etkisiyle, halka arzının 9 yıl ardından ilk kez zarar açıkladı. Goldman Sachs, 28 Kasım'da biten dördüncü çeyreğinde net 2.2 milyar dolar, hisse başına ise 4.97 dolar zarar açıkladı. Şirket, bir yıl önce aynı dönemde 3.2 milyar dolar, yani hisse başına 7.01 dolar kâr açıklamıştı. Zararın beklentinin altında olması Goldman hisselerinin yüzde 4.5 civarında yükselmesine yol açtı. Moody's ise Goldman'ın kredi notunu "Aa3"ten "A1"e indirdi.

Madoff'un yatırım fonları tasfiye edilecek
Amerika Birleşik Devletleri'nde 50 milyar dolarlık yolsuzlukla suçlanan Wall Street danışmanı Bernard Madoff'un yatırım şirketi için tasfiye kararı alındı. New York'ta ABD Bölge Mahkemesi, Madoff'un müşterilerinin, dolandırılmış yatırımcıları kurtarmak için kurulan özel hükümet rezerv fonundan yararlanabileceğine karar verdi. Madoff'un ABD hükümetine yatırımcıları dolandırıcılara karşı korumanın yolları hakkında bilgi verdiği ortaya çıktı.

Ekvador dış borç faizini yine ödemedi
Güney Amerika ülkesi Ekvador, 2012 vadeli tahvillerinde ödeme yükümlülüklerini gerçekleştiremeyeceğini açıklamasının ardından, 2015 vadeli global tahvillerinde önceki yapması gereken ödeme yükümlülüğünü de yerine getirmedi. Ekvador'un cuma günü 2012 vadeli borçta yükümlülüğünü yerine getirmeyeceğini ilan etmesi, 2015 ve 2030 vadeli borçlarının da çapraz temerrüde girmesine yol açtı. Ekvador'un 10 milyar dolar civarında dış borcu bulunuyor.