kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
SAİT GÜRSOY

2009-ÖSS'de yapılacak uyarlamalar

Geçen hafta, üniversiteye giriş sisteminde yapılacak değişikliklerle ilgi yazım, eğitim dünyamızda bayağı konuşuldu. Özellikle gelen mail ve telefonlarda okuyucularımızın aldıkları bilgilerden memnun olduklarını ve eğitimde SABAH farkını yaşadıklarını hissettim. Bu da beni gazetem adına çok mutlu etti. Bayramdan bir gün önce ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'la birlikte SKY TÜRK'te "Üniversite Medya" programına konuk olduk. Burada yaptığımız sohbette, masaya yatırılan üniversiteye giriş sisteminin 2010'da değişeceği ortaya çıktı. Bunu geçen hafta sizinle paylaştım. Bugün de 2009'da yapılacak uyarlamalardan bahsedeceğim.
Biliyorsunuz, liselerdeki yeni düzenlemeden dolayı, 2009-ÖSS'de testlerin soru sayıları yeniden ele alındı. Buna göre Türkçe-Matematik alanı öğrenciler, Edebiyat-Sosyal Bilimler testinde 20 Türk Edebiyatı-Dil ve Anlatım ve 10 Coğrafya sorusuyla karşılaşacak. Bu bölümde seçmeli ders olduğu için psikoloji sorulmayacak. Ayrıca Fen ve Türkçe-Matematik alanlarını ilgilendiren Matematik 2 testinde; 18 Matematik ve 9 Geometri sorularına 3 Analitik Geometri sorusu eklendi. Psikoloji ise 4 soruyla Sosyal 2 testinde yer alacak. Ortak Alan testinde herhangi bir değişiklik yok. Yalnızca burada Fen 1 testinde fizik, kimya, biyoloji soruları eşitlendi. Aynı işlem Fen 2 testinde de yapıldı.
Meslek lisesi mezunlarının alanlarıyla ilgili meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş kaldırılıyor. 2 yıllık meslek yüksekokullarına (MYO) öğrenci alımı yeniden ÖSS (1 numaralı) puanlarıyla olacak.
İlk planda meslek yüksekokullarının akademik ve fiziki durumlarının düzeltilmesi üzerinde durulurken, öğrenci kalitesinin artırılması için de sınavsız geçişin kaldırılması öngörülüyor. Sınavsız geçiş yerine 145 baraj puan konularak kontenjanlar dolana kadar öğrenci alınması planlanıyor. 2002-2003 akademik yılında reform olarak başlatılan uygulama, sınav olmayınca MYO´lara nitelikli öğrenci gelmediği gerekçesiyle meslek yüksekokulu müdürleri tarafından son yıllarda sert bir şekilde eleştiriliyordu. Okul müdürleri, MYO´lara ÖSS ile öğrenci alınmasını istiyor. Meslek lisesi öğrencileri, kendi alanlarını takip eden 2 yıllık meslek yüksekokullarını tercih ettiklerinde, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları genel liselere nazaran daha yüksek bir katsayıyla (mevcut sisteme göre 0.8 veya 1.04) değerlendirilebilecek.